Σε θέσεις... μάχης κατά του δάκου οι ελαιοπαραγωγοί

Κρήτη
Σε θέσεις... μάχης κατά του δάκου οι ελαιοπαραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες της Κρήτης βρίσκονται σε ετοιμότητα για τους ψεκασμούς κατά του καταστροφικού εντόμου

Με το... δάκτυλο στη σκανδάλη εναντίον του... δάκου, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να του... «ρίξουν», βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου, δείχνοντας και εμπράκτως τη... μη εμπιστοσύνη τους στην επίσημη δακοκτονία του κράτους και της Περιφέρειας Κρήτης, αφού... «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι»!

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» κατέγραψε σχετικές απόψεις, με τον ελαιουργό από τον Άγιο Σίλα Θεοδόση Τσιριντάνη να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα, λέγοντας πως φέτος ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον παρά τις κακές τιμές του περυσινού ελαιολάδου, με την ελπίδα ότι φέτος θα μπορέσει να έχει μεγάλη παραγωγή, αλλά και πολύ καλή ποιότητα μέσα από σωστές μεθόδους δακοκτονίας και γενικότερα προστασίας της ελιάς!

«Οι καιρικές συνθήκες πάνε πάρα πολύ καλά για το “δέσιμο” της ελιάς. Έχουμε πολύ καλό δέσιμο. Σε ό,τι αφορά τον δάκο, θα πρέπει να υπολογίζουμε όταν θα χοντρύνει λίγο ο καρπός της ελιάς, κάτι που αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα, αφού φέτος είναι μια όψιμη χρονιά, να γίνει ο πρώτος ψεκασμός για τη δακοκτονία. Μετά τον πρώτο ψεκασμό για τη δακοκτονία, θα πρέπει να βάλουμε σε όλα τα σημεία δακοπαγίδες και να ελέγχουμε τον πληθυσμό που έχει ο δάκος, για να μπορέσουμε να ψεκάσουμε με τον σωστό τρόπο και στην κατάλληλη περίοδο και να καταπολεμήσουμε το έντομο»...

Ο Θεοδόσης Τσιριντάνης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι «κανονικά θα πρέπει να γίνουν 7 ψεκασμοί, ανά 20 μέρες ή ανά ένα μήνα. Με τους 7 ψεκασμούς δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο θέμα της δακοκτονίας. Και αν ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες, τότε θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά με χαμηλές οξύτητες. Και πρέπει να προσέξουμε τις οξύτητες για να είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο με τις εξαγωγές, όπως ήμασταν και παλιότερα. Διότι οι ξένοι προτιμούν το δικό μας ελαιόλαδο λόγω της καλής ποιότητας και του αρώματος, το οποίο δεν έχει ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία. Είμαστε πρωτοπόροι στο φρουτώδες άρωμα».

«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα»

Ο γεωπόνος Αριστείδης Κοζής λέει στην εφημερίδα ότι πράγματι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Φέτος έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Έχουν “δέσει” πάρα πολύ καλά τα δέντρα. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή παραγωγή. Αλλά για την πρώιμη περιοχή, σε περίπου δέκα μέρες θα έχει σκληρύνει το κουκούτσι της ελιάς, οπότε θα έχει αρχίσει η προσβολή από τον δάκο. Άρα θα πρέπει να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ακόμη δεν έχουμε έρθει τα φάρμακα. Δεν έχουν ετοιμαστεί οι υπηρεσίες. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Οπότε σε 10 μέρες θα είναι έτοιμα όλα αυτά για να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς; Είναι ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσει και η Περιφέρεια και η Πολιτεία»...

Ο Αριστείδης Κοζής συνεχίζει, εξάλλου, λέγοντας ότι «όλοι οι φορείς πρέπει να είναι έτοιμοι. Φέτος έχουμε μια καλή χρονιά. Και είναι κρίμα να χάσουμε αυτό το άριστο προϊόν, που μπορούμε να το διαθέσουμε στην εξαγωγή. Πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά για την παραγωγή του λαδιού. Είναι μια κακή παρένθεση στο λάδι. Οι παραγωγοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ξέρουν ότι πρέπει να περιποιηθούν τα δέντρα τους. Αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία να βοηθήσει τους παραγωγούς και να έχουμε μια πάρα πολύ καλή ποιότητα»...

Καταλήγοντας, ο Αριστείδης Κοζής ανησυχεί τόσο για την καθυστέρηση που σημειώνεται και φέτος, όσο και για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

«Εμείς έχουμε την όρεξη να παράγουμε»

Ένας νέος ελαιοπαραγωγός, που μπορεί να κατάγεται από τη Μεσαρά αλλά έχει ελαιοκαλλιέργεια στη Ροδιά, ο Κώστας Ταγαράκης, μίλησε με θέρμη στην εφημερίδα μας για το κρητικό ελαιόλαδο και την αγάπη του κόσμου για την παραγωγή ενός εκλεκτού προϊόντος.

«Οι πρώτοι ψεκασμοί έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει, ειδικά σε πρώιμες περιοχές όπως τη δική μας, στη Ροδιά. Τώρα σε άλλες πιο όψιμες περιοχές έχουμε κάποιο περιθώριο χρόνου ακόμη. Εκεί που πρέπει να δείξουμε περισσότερο ζήλο είναι στην ποιότητα. Να φτιάξουμε ποιότητα στο προϊόν. Αυτό θα του δώσει δύναμη και ώθηση και να φτιαχτούν και ομάδες, για να μπορεί να προωθηθεί το ελαιόλαδο προς τα έξω και να πληρωθούμε κι εμείς ως αγρότες το εισόδημα που πρέπει να πάρουμε. Γιατί μέχρι τώρα το δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο και λιγότερο ανταποκρίνονται σε σχέση με τον κόπο που κάνουμε».

Καταλήγοντας, ο ίδιος λέει ότι, σε συνεργασία με τον Αριστείδη Κοζή, εφαρμόζει βιολογικές μεθόδους για την καταπολέμηση του δάκου και άλλων ασθενειών της ελιάς, όπως είναι τα διάφορα πετρώματα.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News