Κρήτη

Η κατανομή των εδρών προμηνύει ζωή... πατίνι για πολλούς νέους δημάρχους στην Κρήτη

Δύσκολη «εξίσωση» η διοίκηση των Δήμων

Κάποιοι κέρδισαν τους δημαρχιακούς θώκους στην Κρήτη από την α' Κυριακή... Κάποιοι άλλοι δημαρχιακοί θώκοι θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, στον β' γύρο των εκλογών.

Όμως για τους περισσότερους δεν υπάρχει χώρος για πολλούς πανηγυρισμούς! Ο λόγος; Απλός... Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής και η αναλογική κατανομή εδρών που έφερε στους Δήμους ο προχθεσινός πρώτος εκλογικός γύρος (ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι τελικά δήμαρχος) σε ορισμένους δημάρχους της Κρήτης θα βάλει δύσκολα και σε κάποιους άλλους θα κάνει τη ζωή... πατίνι!

Βλέπετε, το σύστημα απλής αναλογικής έχει δύο όψεις: Από τη μια πλευρά, σαφώς αποτυπώνει με πιο καθαρό τρόπο τη λαϊκή ετυμηγορία και είναι πιο δημοκρατικό. Από την άλλη πλευρά, το αναλογικό σύστημα απαιτεί για να λειτουργήσει ευρείες συναινέσεις, αφού χωρίς μπόνους και με απλή αναλογική κατανομή εδρών μεταξύ των παρατάξεων, με βάση τα αποτελέσματα των συνδυασμών κατά την προχθεσινή κάλπη, οι περισσότερες δημοτικές Αρχές στην Κρήτη θα κληθούν να “κυβερνήσουν” με συνθήκες μειοψηφίας...

Επειδή λοιπόν αυτή είναι η βασική ειδοποιός διαφορά αυτών των δημοτικών εκλογών από τις προηγούμενες, έχει ενδιαφέρον να δούμε την “ακτινογραφία” των νέων δημοτικών συμβουλίων στην Κρήτη. Το πώς κατανέμονται οι έδρες. Το ποιοι νέοι δήμαρχοι θα ζοριστούν, ποιοι θα “πονοκεφαλιάσουν” και ποιοι θα διοικήσουν πιο άνετα τους Δήμους...

- Δήμος Γόρτυνας: Με χαρακτηριστικό τρόπο αποτυπώνεται ο αντίκτυπος της απλής αναλογικής στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας. Η υπόθεση της δημαρχίας βεβαίως δεν ξεκαθάρισε προχθές και θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή ανάμεσα στον πρώτο Μιχάλη Κοκολάκη και τον δεύτερο Νίκο Σχοιναράκη.

Ο Μιχάλης Κοκολάκης πηγαίνει με άλλον “αέρα”, είναι η αλήθεια, στη μονομαχία του β' γύρου, αφού την α' Κυριακή πήρε ποσοστό 45,3%, έναντι 27,2% του απερχόμενου δημάρχου. Αν εκλεγεί όμως, θα διαθέτει πλειοψηφία 12 εδρών σε σύνολο 27! Αν πάλι εκλεγεί την Κυριακή ο Νίκος Σχοιναράκης, θα κληθεί να κυβερνήσει με μόλις 7 συμβούλους στο 27μελές Συμβούλιο!

Είναι προφανές λοιπόν ότι και για τους δύο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εξασφαλίσουν συνεργασία ή σιωπηλή στήριξη, ή ανοχή, έστω, κατά τις ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε από τον Σταύρο Ξυλούρη, που παίρνει 4 έδρες, είτε από τον Μιχάλη Δαριβιανάκη, δεδομένου ότι ο Μιχάλης Μανιαδάκης, που εκλέγεται με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, δεν αναμένεται να συναινέσει σε συνεργασία ή στήριξη.

- Δήμος Χερσονήσου: Γιάννης Μαστοράκης και Γιάννης Σέγκος πηγαίνουν με ανοιχτούς λογαριασμούς και μικρή διαφορά στον β’ γύρο. Όποιος και αν εκλεγεί τελικά, όμως, δήμαρχος θα τα βρει... “μπαστούνια” για να διοικήσει. Με βάση την καταμέτρηση στο 93,9%, ο Γιάννης Μαστοράκης συγκέντρωνε χθες το βράδυ 11 έδρες, ενώ ο Γιάννης Σέγκος φαινόταν να λαμβάνει 10 έδρες. Εδώ είναι προφανές πως δημοτική Αρχή και μείζων αντιπολίτευση θα είναι ισοδύναμες στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο Μανόλης Διαμαντάκης με τις 5 έδρες, αφήνοντας εκτός “παιχνιδιού” διαβουλεύσεων τον δημοτικό σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιώργο Παρθενιώτη.

- Δήμος Μαλεβιζίου: Απολύτως ρευστό είναι το τοπίο για τον νέο δήμαρχο στο Μαλεβίζι, απολύτως ρευστή και η υπόθεση διαμόρφωσης συνθηκών πλειοψηφίας μέσα στο δημοτικό Συμβούλιο για την όποια νέα δημοτική Αρχή. Χθες το βράδυ, με ελάχιστη διαφορά ψήφων και ενώ έλειπε η καταμέτρηση από ένα εκλογικό τμήμα, ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης φερόταν να λαμβάνει 12 έδρες και ο έτερος μονομάχος του β’ γύρου Μενέλαος Μποκέας 11 έδρες. Ουδείς δεν πλησιάζει μόνος του συνθήκες στοιχειώδους πλειοψηφίας. Την ίδια ώρα 3 έδρες καταλυτικής σημασίας λαμβάνει ο Σπύρος Καλλέργης και μία ο Μιχάλης Χουστουλάκης.

- Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Δύσκολη η “εξίσωση” της νέας δημαρχιακής θητείας στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπου με βάση την ενσωμάτωση στο 94,2% ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης με 14 έδρες και ο Μανόλης Φραγκάκης με 11 έδρες οδηγούνται σε αναμέτρηση β' γύρου, ενώ τις υπόλοιπες 2 έδρες φαίνεται να κερδίζει ο Γιώργος Κασσάκης.

Αν εκλεγεί δήμαρχος ο Ζαχαρίας Καλογεράκης, θα διαθέτει πλειοψηφία αλλά οριακή, ενώ αν εκλεγεί ο Μανόλης Φραγκάκης θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τις 2 έδρες του τρίτου πόλου, δηλαδή του κ. Κασσάκη!

- Δήμος Σητείας: Μπερδεμένο κουβάρι μοιάζει σε αυτή τη φάση η υπόθεση διοίκησης του Δήμου Σητείας. Ο Γιώργος Ζερβάκης, που πήρε 38,7% και 10 έδρες, και ο Νίκος Κουρουπάκης, που έλαβε 26,6% και 7 έδρες, θα αναμετρηθούν για τη δημαρχία την ερχόμενη Κυριακή. Κανείς από τους δύο δε θα μπορεί να κυβερνήσει μόνος και άρα, αν αφήσουμε απ’ έξω τη μία έδρα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, θα αναζητηθεί προγραμματική σύγκλιση είτε μεταξύ τους, είτε με τις παρατάξεις του Νίκου Καραμανωλάκη, που παίρνει 5 έδρες, και του απερχόμενου δημάρχου Θοδωρή Πατεράκη, που παίρνει 4 έδρες.

Το αναλογικό σύστημα απαιτεί για να λειτουργήσει ευρείες συναινέσεις, αφού χωρίς μπόνους και με απλή αναλογική κατανομή εδρών μεταξύ των παρατάξεων, με βάση τα αποτελέσματα των συνδυασμών κατά την προχθεσινή κάλπη, οι περισσότερες δημοτικές Αρχές στην Κρήτη θα κληθούν να “κυβερνήσουν” με συνθήκες μειοψηφίας...

- Δήμος Ιεράπετρας: Σκηνικό καρμπόν με τη Σητεία και στον Δήμο Ιεράπετρας, όπου ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων έφερε πολυδιάσπαση εδρών, με αποτέλεσμα η υπόθεση “διακυβέρνησης” να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Είτε επανεκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή ο απερχόμενος δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης, που ήρθε πρώτος κατακτώντας 10 έδρες, είτε εκλεγεί ο έτερος μονομάχος Αντώνης Πετράς, που πήρε 7 έδρες, θα χρειαστούν αναπόφευκτα συγκλίσεις, συνεργασίες και συμμαχίες για να μπορούν να περνούν αποφάσεις στο 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαθέσιμες δεξαμενές, αν αφήσουμε απ’ έξω τη Μαρία Κοτσιφάκη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι 4 έδρες του Αργύρη Πανταζή, οι 3 έδρες του Θανάση Χηνόπουλου, η Ελένη Βλάσση και ο Αλέξανδρος Μουζουράκης.

- Δήμος Αγίου Νικολάου: Δύσκολη “εξίσωση” φαντάζει η υπόθεση διοίκησης του Δήμου Αγίου Νικολάου μετά τα αποτελέσματα της κυριακάτικης κάλπης που σηματοδότησαν μικρή διαφορά εδρών ανάμεσα στον πρώτο Αντώνη Ζερβό, που πήρε 12 έδρες, και τον δεύτερο Νίκο Κοκκίνη, που πήρε 10 έδρες. Καταλυτικό ρόλο στον δήμο του Μεραμπέλου θα έχει ο τρίτος πόλος, δηλαδή ο Γιάννης Ανδριώτης με τις 4 έδρες του.

- Δήμος Χανίων: Γρίφος για δυνατούς λύτες η υπόθεση δημαρχίας στα Χανιά. Ομοίως δύσκολος γρίφος και η διοίκηση, αφού ο μεγάλος αριθμός συνδυασμών έφερε αναμενόμενα και πολυδιάσπαση εδρών. Στον Δήμο Χανίων, ο πρώτος συνδυασμός του Άρη Παπαδογιάννη καταλαμβάνει 13 έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης συνολικά 9 έδρες, οι κ.κ. Δαμιανάκης, Αρχοντάκης και Βάμβουκας από 7 έδρες, ο Γιάννης Σαρρής 3, ο κ. Βουρλάκης 2 έδρες και μία λαμβάνει ο Σεραφείμ Ρίζος.

- Δήμος Γαύδου: Στον τρίτο πόλο, δηλαδή στον Μανόλη Τσιγωνάκη, που πήρε 3 έδρες, θα κριθεί η υπόθεση “διακυβέρνησης” στην ακριτική Γαύδο, εκτός κι αν βρουν επίπεδο συνεννόησης και συναίνεσης η νέα δήμαρχος Μανωλία Στεφανάκη, που πήρε 6 έδρες, και η απερχόμενη δήμαρχος ως επικεφαλής πλέον της μείζονος αντιπολίτευσης Ευαγγελία Καλλίνικου, που πήρε 4 έδρες.

- Δήμος Αποκορώνου: Γρίφος η εκλογή δημάρχου στον Δήμο Αποκορώνου, γρίφος και η υπόθεση διακυβέρνησης. Οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Σταμάτης Σγουράκης, πήραν 10 και 8 έδρες αντίστοιχα, και βάζουν ήδη στο μικροσκόπιο τις 7 έδρες του κ. Καραγιαννάκη και τις 2 του κ. Μελλισάκη.

- Δήμος Ρεθύμνου: Με βάση την κατανομή εδρών που έφερε η προχθεσινή κάλπη στον Δήμο Ρεθύμνου, η δημαρχιακή θητεία προμηνύεται... πατίνι για όποιον εκ των Γιώργου Μαρινάκη και Θοδωρή Νίνου εκλεγεί δήμαρχος την ερχόμενη Κυριακή!

Στον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη κατανέμονται 15 έδρες, στον Θοδωρή Νίνο 13 έδρες, από 2 έδρες πηγαίνουν στους Θωμά Κρεβετζάκη και Σταύρο Βουρβαχάκη, ενώ ο Μανούσος Μανουσογιάννης εκλέγεται με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Οπότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για πολιτικές συγκλίσεις, ειδάλλως η δημαρχία μπορεί να αποδειχτεί... εφιάλτης!

- Δήμος Ανωγείων: Απόλυτο ντέρμπι φαντάζει η εκλογή δημάρχου στον Δήμο Ανωγείων, καθώς οι Μανόλης Καλλέργης και Σωκράτης Κεφαλογιάννης οδηγούνται στον β’ γύρο με απειροελάχιστες διαφορές.

Μόλις 13 ψήφοι διαφορά χωρίζουν τους δύο μονομάχους των επαναληπτικών εκλογών, οι οποίοι μοιράστηκαν από 8 έδρες, ενώ τη 17η έδρα την πήρε ο Στέλιος Σταυρακάκης. Εδώ μιλάμε για ιδιάζουσα περίπτωση, αφού όποιος και αν βγει δήμαρχος θα εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Στέλιος Σταυρακάκης, συνήθως θα καταψηφίζει, δε θα περνούν οι αποφάσεις της δημοτικής Aρχής χωρίς κάποια “βοήθεια” συναίνεσης από τη μείζονα αντιπολίτευση!  

 

ΦΑΙΣΤΟΣ

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η διοίκηση του Δήμου

Στον Δήμο Φαιστού η υπόθεση διοίκησης προδιαγράφεται ένα σταυρόλεξο για πολύ γερούς λύτες! Και αυτό ανεξαρτήτως ποιος εκ των Γρηγόρη Νικολιδάκη και Γιάννη Νικολακάκη θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος κατά τις επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Για τον μεγάλο Δήμο της Μεσαράς η κατανομή εδρών, με βάση την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 94,%, διαμορφωνόταν χθες ως εξής:

Ο 1ος Γρηγόρης Νικολιδάκης παίρνει 8 έδρες, ο 2ος Γιάννης Νικολακάκης παίρνει 7 έδρες, ο 3ος Γιάννης Μαθιουδάκης παίρνει 6 έδρες, όσες και η 4η Μαρία Πετρακογιώργη, ενώ χωρίς έδρα φαινόταν να μένει η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν βγει την Κυριακή δήμαρχος ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, θα διαθέτει 8 έδρες στο 27μελές Συμβούλιο! Αν εκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Νικολακάκης, θα κληθεί να “κυβερνήσει” με 7 μόλις δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 27!

Είναι προφανές ότι η δυναμική πλειοψηφίας, ξέχωρα του ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος, είναι παντελώς “αδύναμη” και μάλιστα ο νέος δήμαρχος θα χρειαστεί να “χτίσει” πέραν της μιας “συμμαχίας” με άλλες παρατάξεις για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι θα έχει εξασφαλισμένη άνεση να περνά τις αποφάσεις και να μπορεί να διοικεί.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Καταστρώνουν τα πλάνα τους με το... κεφάλι ήσυχο

* Δήμος Βιάννου: Στον Δήμο Βιάννου ο νέος δήμαρχος Μηνάς Σταυρακάκης μπορεί σε γενικές γραμμές να αισθάνεται ήσυχος. Το μεγάλο ποσοστό του (67%) στην κυριακάτικη κάλπη, που του έφερε την εκλογή του από τον α' γύρο, του έδωσε 14 έδρες στο 21μελές Συμβούλιο. Δηλαδή αυτοδύναμη πλειοψηφία. Ο Μπάμπης Κονδυλάκης πήρε 6 έδρες και ο Κώστας Μωυσάκης 1.

* Δήμος Αρχανών Αστερουσίων: Ο απερχόμενος και νέος δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων έχει απολύτως ήσυχο το κεφάλι του για τη διακυβέρνηση του Δήμου, αφού εξασφάλισε συντριπτική πλειοψηφία. Με ποσοστό 88,6% ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων εκλέγει 24 δημοτικούς συμβούλους και θα έχει απέναντί του αντιπολίτευση τριών μόλις δημοτικών συμβούλων από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, με επικεφαλής τον Μανόλη Καρκαβάτσο.

* Δήμος Οροπεδίου: Αμέριμνος μπορεί να καταστρώνει τα πλάνα του για τη νέα του θητεία ο επανεκλεγείς δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. Το... “σταλινικό” ποσοστό εκλογής του από τον α' γύρο(92,3%) τού εξασφάλισε απολύτως συντριπτική πλειοψηφία 15 εδρών, με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να παίρνει τις υπόλοιπες 2 έδρες.

* Δήμος Σφακίων: Οριακή πλειοψηφία, με 7 έδρες έναντι 6 του αντιπάλου του, απερχόμενου δημάρχου, Γιάννη Ζερβού, εξασφάλισε ο νέος δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

* Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Εύκολη η υπόθεση “διακυβέρνησης” στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, μιας και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αντώνης Περράκης διαθέτει πλειοψηφία 17 εδρών έναντι 4 εδρών του Γιώργου Γεωργιλάκη.

* Δήμος Κισσάμου: Πλειοψηφία, αλλά όχι πολύ άνετη, εξασφάλισε μαζί με την εκλογή του ο νέος δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης. Ο ίδιος παίρνει 15 έδρες, ο απερχόμενος δήμαρχος Θοδωρής Σταθάκης 11 έδρες και 1 έδρα λαμβάνει ο Γιώργος Φραγκιουδάκης.

* Δήμος Πλατανιά: Άνετη σχετικά η επανεκλογή για τον Γιάννη Μαλανδράκη στον Δήμο Πλατανιά. Άνετη και η “διακυβέρνηση” χάρη στις 17 έδρες που παίρνει, έναντι των 7 εδρών του Μανόλη Ντουντουλάκη και των 3 του Δημήτρη Ανθούση.

* Δήμος Αμαρίου: “Μαξιλαράκι ασφαλείας”, αλλά όχι τεράστια άνεση, προσφέρουν στον επανεκλεγέντα δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό οι 13 έδρες που εξασφάλισε, έναντι 7 εδρών του Κώστα Κουτελιδάκη και μίας έδρας του Νίκου Μαρκίδη.

* Δήμος Αγίου Βασιλείου: Ξέγνοιαστος ετοιμάζει τα πλάνα του για τη νέα του δημαρχιακή θητεία στον Δήμο Αγίου Βασιλείου ο Γιάννης Ταταράκης. Το συντριπτικό ποσοστό του 89,2% τού εξασφάλισε 19 από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

* Δήμος Μυλοποτάμου: Άνετη πλειοψηφία εξασφάλισε μαζί με την επανεκλογή του στον Δήμο Μυλοποτάμου ο Δημήτρης Κόκκινος. Ο ίδιος πήρε 17 από τις 27 έδρες, με τον Γιώργο Παπακωνσταντή να παίρνει τις άλλες 10 έδρες.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια