Ημέρα ορόσημο: Προκηρύχθηκε η μεγάλη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Κρήτη
Ημέρα ορόσημο: Προκηρύχθηκε η μεγάλη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης- Αττικής ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ο ΑΔΜΗΕ

Μια από τις μεγαλύτερες υποδομές που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα και η οποία θα κουμπώσει στο έργο της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Το πράσινο φως για την προκήρυξη του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής άναψε στην Αριάδνη, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 915 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 κι έρχεται σε συνέχεια της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο στην Κίσσαμο.

Η φάση κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης αναμένεται να αρχίσει έγκαιρα ώστε να ηλεκτρισθεί το φθινόπωρο του 2022.

Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς.

Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης προβλέπει  μεταξύ άλλων την κατασκευή δύο σταθμών  μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Η έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ξεπεράσαμε τις γκρίζες θεσμικές ζώνες για το καθεστώς του πρότζεκτ και ανοίγει πλέον ένας καθαρός διάδρομος για την υλοποίησή του, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κατασκευή του δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης διασφαλίζει αφενός την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και αφετέρου βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα κλείσουν οι μονάδες που λειτουργούν σήμερα με πετρέλαιο. Παράλληλα, θα απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από χρεώσεις ΥΚΩ 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς περιορίζεται σημαντικά το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας την ελάφρυνση των λογαριασμών. Επιπλέον ανοίγει χώρος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από καθαρότερες πηγές ενέργειας και αμφίδρομη μεταφορά του μέσω των καλωδίων, με την παράλληλη αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων».

Ο πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε: «Ξεκινά ένα έργο πνοής για την Κρήτη με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος με τεχνολογία state of the art, η οποία δημιουργεί νέα πρότυπα για τις νησιωτικές διασυνδέσεις που θα ακολουθήσουν και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο Μεταφοράς Ενέργειας στην Ελλάδα. Η έγκαιρη έναρξη του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αρμονική συνεργασία των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ. Η Διοίκηση και το προσωπικό της «Αριάδνης Interconnection» δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση του έργου εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος και προσβλέπουν στην συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών -εντός και εκτός συνόρων- για να καταστεί αυτό εφικτό. Σήμερα, εγκαινιάζουμε την εποχή των μεγάλων Διασυνδέσεων Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News