Κρήτη

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το μεγάλο καλώδιο

Σύντομα θα δημοσιευτούν τα τεύχη διακήρυξης από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ

Στον “αέρα” βγαίνει η πολυσυζητημένη προκήρυξη για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, καθώς μέχρι την Παρασκευή 24/5 ο αρμόδιος φορέας του έργου, δηλαδή η “Αριάδνη Ιnterconnection”, θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να δημοσιεύσει τα τεύχη διακήρυξης για το έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης.


Το σημαντικό, με βάση τουλάχιστον τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι πως διευθετήθηκε το τεχνικό “αγκάθι” της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, δηλαδή το ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο “Κορακιά-Αττική” που θα υλοποιήσει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να “κουμπώσει” τεχνικά και να συνδεθεί με το διακρατικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, που προωθεί η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector μέσω Κρήτης.


Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης έχουν σταλεί από τον ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχουν “κλειδώσει”, εξασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να συνδεθεί το καλώδιο αυτό με εκείνο της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, όταν και εάν πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του PCI Αττική-Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ. Πρόκειται για καλώδια και Σταθμούς Μετατροπής 500 KV multi terminal.
Τη χαρμόσυνη εξέλιξη είχε προαναγγείλει τις προάλλες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Όπως γράφαμε, «θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι πλέον η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άναψε το “πράσινο φως” που περίμεναν στον ΑΔΜΗΕ για να βγάλουν στον “αέρα” τον διαγωνισμό του κρίσιμου για το ενεργειακό μέλλον του νησιού μας έργου! H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση με την οποία “ξεμπλοκάρει” η προκήρυξη διαγωνισμού για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το energypress.gr, με βάση την απόφαση που έχει ληφθεί, θα σταλεί από τη ΡΑΕ επιστολή προς την “Αριάδνη Ιnterconnection”, με την οποία θα δίνεται το “πράσινο φως” να προχωρήσει τον διαγωνισμό κατασκευής του έργου, για τον οποίο, όπως βεβαιώνουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, όλα είναι έτοιμα και θα βγει στον “αέρα” άμεσα.


Η υπόθεση ξεμπλόκαρε λοιπόν από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και, σύμφωνα με κεντρικά μέσα ενημέρωσης, η δημοσίευση της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, την οποία περιμένουμε εδώ και καιρό, αναμένεται σήμερα ή αύριο!
Όπως γράφει το energypress.gr, o ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση, έτσι ώστε η “Αριάδνη Interconnection”, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου, να δημοσιεύσει τα τεύχη διακήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι αύριο Παρασκευή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις πρόσφατες (αντιφατικές μεταξύ τους) δημόσιες παρεμβάσεις της κυπριακής εταιρείας EuroAsia Interconnector, του φορέα δηλαδή του συνολικού PCI, δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες κάποια επικοινωνία των Κυπρίων με την ελληνική πλευρά (ΥΠ.ΕΝ., ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ).

«Εντός χρονοδιαγράμματος το έργο»

Όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της “Αριάδνης Interconnection” και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του έργου - που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί - η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα, θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του.
Από το 2017 έως σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ και ανάδοχοι στο μεγαλύτερο μέρος των έργων αναδείχτηκαν ελληνικές εταιρείες. Με την έγκαιρη έναρξη του έργου προβλέπεται ότι το 2019 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου εταιρειών ΑΔΜΗΕ θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2018».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια