Η Κρήτη βρήκε το «αντίδοτο» στην ανεργία- Οι ειδικότητες με ρεκόρ προσλήψεων

Κρήτη
Η Κρήτη βρήκε το «αντίδοτο» στην ανεργία- Οι ειδικότητες με ρεκόρ προσλήψεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “ακτινογραφία” των προσλήψεων - Ξεπέρασαν τις απολύσεις κατά 110.895 σύμφωνα με τα στοιχεία της “Εργάνη

Επίδοση-ρεκόρ κατέγραψαν οι προσλήψεις μισθωτών τον Απρίλιο, καθώς με “αιχμή” τον τουρισμό ξεπέρασαν τις απολύσεις-παραιτήσεις κατά 110.895 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Κρήτη, καθώς δημιουργήθηκαν 30.553 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αποτελούν αναμφισβήτητα αντίδοτο της ανεργίας, που καλπάζει με διψήφιους αριθμούς παρά τη μεταμνημονιακή περίοδο που διανύουμε.

Συγκεκριμένα, πρωταθλητές στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναδεικνύονται τα καταλύματα, όπου εντοπίζονται 61.270 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες εστίασης με 23.482 νέες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα οι ειδικότητες με τα καλύτερα ισοζύγια προσλήψεων-απολύσεων είναι επαγγέλματα του τουρισμού όπως σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν (27.224 νέες θέσεις εργασίας), μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (17.027 νέες θέσεις εργασίας), καμαριέρες σε ξενοδοχεία (12.094 νέες θέσεις) κ.ο.κ. Οι περιοχές με τα υψηλότερα ισοζύγια προσλήψεων είναι - φυσικά - νησιωτικές και συγκεκριμένα το Νότιο Αιγαίο (με 39.133 νέες θέσεις), η Κρήτη (με 30.553 νέες θέσεις) και τα Ιόνια Νησιά (με 14.537 νέες θέσεις).

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδοση στις προσλήψεις Απριλίου είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Απριλίου από το 2001 μέχρι σήμερα, ενώ, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, προκύπτει θετική επίδοση κατά 10.649 επιπλέον θέσεων εργασίας.

«Τρεις μήνες μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, η εργασία ανακάμπτει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Η δημιουργία 160.000 νέων θέσεων εργασίας στο τετράμηνο, επίδοση-ρεκόρ όλων των καταγεγραμμένων ετών, αποδεικνύει ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Το θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 συνιστά το καλύτερο πρώτο τετράμηνο έτους όλων των καταγεγραμμένων ετών.

Πλήρους απασχόλησης το 56%

Οι προσλήψεις του περασμένου Απριλίου ανήλθαν σε 282.181 και ήταν κατά 56% πλήρους απασχόλησης (158.013), κατά 34,46% (97.237) μερικής και κατά 9,54% (26.931) εκ περιτροπής απασχόληση. Σε επίπεδο 4μήνου οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης πέφτουν στο 49,52%, οι μερικής απασχόλησης αγγίζουν το 38,78% και εκ περιτροπής το 11,70%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε ευέλικτες μορφές εργασίας, που αυτόν τον Απρίλιο αφορούσαν 2.607 συμβάσεις, έναντι 2.194 τον Απρίλιο του 2018. Η επίδραση της εποχικής απασχόλησης είναι εμφανής και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο. Σε σχέση με τον Μάρτιο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 102.852 άτομα. Αντίθετα σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018 προστέθηκαν 11.015 άνεργοι στο μητρώο του Οργανισμού.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με φορείς του τουρισμού, οι οποίοι μίλησαν για τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανένας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Από εκεί και μετά, πρέπει να δούμε εάν οι θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης ή μερικής ή υπάρχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης. Απ’ ό,τι βλέπουμε, πραγματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης το τελευταίο διάστημα. Θέλουμε ναι μεν να πέφτει η ανεργία, αλλά όχι εις βάρος της απασχόλησης».

Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας. Η σεζόν δεν είναι όπως πέρυσι. Είναι λιγότερο καλή από πέρυσι. Όχι πολύ. Δεν έχουν γίνει αυξήσεις, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι θα υπάρξει λιγότερη δουλειά. Επομένως δε γίνονται περισσότερες προσλήψεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News