Δυνατό μέτωπο κατά των πυρκαγιών στην Κρήτη

Κρήτη
Δυνατό μέτωπο κατά των πυρκαγιών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας... για να αποφευχθεί νέο Μάτι

Την ανάγκη να είμαστε σε πολύ καλό βαθμό προετοιμασίας και σε πλήρη ετοιμότητα τονίζει μέσω της “Ν.Κ.” η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης-δασολόγος κ. Μαρία Κοζυράκη, ξεκαθαρίζοντας ότι ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με Δήμους και τοπικές κοινωνίες στην ύπαιθρο, ενώ λόγω της φετινής πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, υπάρχει πλέον επιβεβλημένη και θεσμοθετημένη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας.

Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσαν στη δημοσιότητα την ΚΥΑ που συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία αυτή στον τομέα της πρόληψης, αλλά κυρίως της καταστολής των δασικών πυρκαγιών!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που περιγράφονται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998. Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στενή συνεργασία του Τμήματος Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και του Τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ., ενώ η συνεργασία αφορά σε:

- Έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου (πρόβλεψη για τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής) και

- Εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής δασικών πυρκαγιών.

Την άνοιξη κάθε έτους ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου γίνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ., με συμμετέχοντες από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περιφερειακό επίπεδο προβλέπεται η συνεργασία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Συνεργασία

«Τώρα θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος για την υποχρεωτική συνεργασία των δύο υπηρεσιών», είπε στη “Νέα Κρήτη” η Μαρία Κοζυράκη.

«Κι αυτό γίνεται γιατί, για παράδειγμα, είχαμε κάποιες περιπτώσεις στο Ρέθυμνο όπου η Πυροσβεστική κάλεσε τη Δασική Υπηρεσία να συμπράξει απέναντι σε ένα-δυο περιστατικά τα οποία ήταν αμελητέα και εκτός δασικών εκτάσεων. Άρα περιμένουμε τις εφαρμοστικές εγκυκλίους άμεσα. Στη συνέχεια εμείς εδώ θα συναντηθούμε με το Πυροσβεστικό Σώμα και τις Δασικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να ξέρουμε ακριβώς πού θα λειτουργούμε μαζί και πώς θα επιχειρούμε και μαζί»...

Την ίδια ώρα, και η Μαρία Κοζυράκη ανησυχεί για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, που κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την όλη κατάσταση για το νησί μας.

«Είναι ένας άστατος καιρός. Και μάλιστα από τα δελτία καιρού φαίνεται ότι μετά τον Μάιο και ο Ιούνιος θα είναι άστατος σε σχέση με τους αέρηδες και σε σχέση με τις θερμοκρασίες: Μία να έχει υψηλή υγρασία, μία να είναι υψηλά τα επίπεδα της σκόνης και της έντασης του νότιου ανέμου. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ πρόσφορα για εκδηλώσεις τέτοιων περιστατικών, και θέλει καλή προετοιμασία από μας»...

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

«Όλο το 24ωρο ανοιχτές οι Δασικές Υπηρεσίες»

«Περιμένουμε την εφαρμοστική εγκύκλιο για να προχωρήσουμε σε ευρεία σύσκεψη με πυροσβεστικές και δασικές δυνάμεις καθορισμού των αρμοδιοτήτων τους. Φέτος υπάρχει ένα εντελώς νέο πλαίσιο δράσης από κοινού»

ΜΑΡΙΑ ΚΟΖΥΡΑΚΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η Μαρία Κοζυράκη δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι «έχουμε υπηρεσίες με διευρυμένο ωράριο και επίσης έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε στην ύπαιθρο με περιπολίες και βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Μετά τις λαθροϋλοτομίες, τον Ιούνιο ξεκινάνε τα προγράμματα δασοπροστασίας για τον ίδιο λόγο. Να είναι οι δασικές υπηρεσίες ανοιχτές με διευρυμένο ωράριο και επίσης να υπάρχουν περίπολα στην ύπαιθρο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για την επιτήρηση και την επιφυλακή. Μόλις όμως βγει η εφαρμοστική, θα προχωρήσουμε σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη, αφού μπαίνει σε ένα νέο πλαίσιο η καταστολή των πυρκαγιών»...

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μάς είπε, εξάλλου, ότι «σε ό,τι αφορά τις λαθροϋλοτομίες, συνήθως τα προβλήματα τα μεγάλα ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι, όπου ο κόσμος συνήθως κοιτάζει πώς θα καυσοξυλεύσει. Συμβαίνουν περιστατικά. Παλιότερα συνέβαιναν και μεγαλύτερα. Γίνονταν μεγάλες αποψιλώσεις και έστελναν στην Αθήνα στην ξυλεία, και τους έπιαναν στα λιμάνια. Γενικά υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, μέσω της συνεργασίας επιτυγχάνονται: διασπορά των δυνάμεων επιφυλακής για συνεχή κάλυψη των περιοχών, καθορισμός απαιτούμενου αριθμού πυροφυλακίων-παρατηρητηρίων και κατάλληλης διασποράς και στελέχωσής τους για την έγκαιρη αναγγελία των πυρκαγιών, εκπαίδευση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων από δασικές πυρκαγιές.

Όταν ξεκινήσει η πυρκαγιά και αποτελεί κρίσιμο περιστατικό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τη Δασική Υπηρεσία για την επιτόπια συνδρομή της και τη συνεργασία της με τον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής. Στελεχώνεται υποχρεωτικά το ΕΣΚΕ με δασολόγους ή δασοπόνους, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στον επικεφαλής του, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τις λάβει υπόψη του. Παρέχεται υποχρεωτικά η γνώμη της Δ.Υ. στην ιεράρχηση ταυτόχρονων πυρκαγιών, όσον αφορά στην προστασία του δασικού οικοσυστήματος. Παρέχονται στατιστικά στοιχεία από την Π.Υ. στη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠ.ΕΝ. και σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες συντάσσονται οριστικοί στατιστικοί πίνακες και αποστέλλονται στις υπηρεσίες της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News