Αίτημα Αραχωβίτη: «Στηρίξτε τους ελαιοπαραγωγούς»

Κρήτη
Αίτημα Αραχωβίτη: «Στηρίξτε τους ελαιοπαραγωγούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο αίτημα του Σταύρου Αραχωβίτη στις Βρυξέλλες για ενισχύσεις

«Στηρίξτε τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς» είναι το αίτημα που για άλλη μια φορά έβαλε στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που έγινε στις Βρυξέλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

«Ό,τι ζητάμε για δεύτερη φορά σημαίνει ότι την πρώτη φορά απορρίφθηκε. Και δεν μπορούσε να μην απορριφθεί, αφού έπρεπε να μπει ξεχωριστός φάκελος μόνο για τις νότιες περιοχές και την Κρήτη», σχολιάζει προς την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης!

Πιο αναλυτικά, ο Σταύρος Αραχωβίτης ζήτησε για ακόμα μια φορά αυτό που είχε ζητήσει και στο Συμβούλιο του Απριλίου: τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και πάλι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του γεωργικού εισοδήματος. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών από την Επιτροπή και την κάλεσε να επιδείξει και στην πράξη τη δέουσα ευαισθησία και αλληλεγγύη.

«Έτσι δεν μπορούμε»

«Αν δεν κατατεθεί φάκελος ξεχωριστός για την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα έστω, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα από τις Βρυξέλλες», επιμένει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Επικαλέστηκε μάλιστα και την παραδοχή του υπουργού, όταν ζωντανά στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” είχε συμφωνήσει μαζί του ότι από την κλιματική αλλαγή η Κρήτη έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

«Από τη στιγμή που έχουμε και τη δημόσια αυτή παραδοχή, θα πρέπει ως Κρήτη να επιμείνουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Και από την πλευρά του και ο υπουργός δε θα πρέπει να παρακαλεί τις Βρυξέλλες, αλλά να απαιτήσει μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Άντε και της Νότιας Ελλάδας. Μέχρι εκεί. Τα προβλήματα τα περισσότερα τα έχουμε εμείς...».

Στο σημείο αυτό μίλησε όμως και για την ανεπανόρθωτη απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εξάλλου ρίχνει ευθύνες και στην Περιφέρεια Κρήτης, λέγοντας ότι μόνο η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης είχε ξεκινήσει εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τους αγρότες, ενώ όταν κάποια στιγμή οργανώθηκε ανάλογη εκδήλωση στο Ηράκλειο, η φωνή των αγροτών αποκλείστηκε και μίλησαν μόνο οι επιστήμονες...

Το αίτημα της Ελλάδας

Να υπενθυμίσουμε ότι την πρώτη φορά που έβαλε αίτημα στήριξης των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών από την Ε.Ε. ήταν στις 15 Απριλίου φέτος, από το Λουξεμβούργο. Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο ξεκίνησαν με θέμα την “πράσινη αρχιτεκτονική” της μελλοντικής ΚΑΠ μετά το 2020. Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η ΚΑΠ μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο έχουμε την υποχρέωση οι επιλογές μας να υπηρετούν τους κύριους στόχους της ΚΑΠ, όπως ορίζονται στη Συνθήκη, και να ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη για στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της κοινωνικής συνοχής τους.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. υπουργός, οι γεωργοί βιώνουν πρώτοι και πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όντες θύματα και όχι θύτες. Ακολούθως, υποστήριξε την ανάγκη απλούστευσης και παροχής ουσιαστικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη, να συνδυάσουν τα εργαλεία της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικοοικονομικής δομής τους, της δομής της γεωργίας τους και του φυσικού ανάγλυφού τους.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη αιρεσιμότητα δεν πρέπει να αποτελέσει αντικίνητρο και τροχοπέδη για τους γεωργούς να αναλάβουν αυξημένες δεσμεύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, και πρότεινε τη μείωση των απαιτήσεων της γραμμής βάσης και την ενσωμάτωση ορισμένων προτύπων καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης της γης, στις δεσμεύσεις είτε των οικολογικών προγραμμάτων είτε των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, δίνοντας κίνητρα τους γεωργούς για την εφαρμογή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News