Πρωτοφανής χειμώνας: Σε ποιες περιοχές οι βροχές έσπασαν τα «κοντέρ»;

Κρήτη
Πρωτοφανής χειμώνας: Σε ποιες περιοχές οι βροχές έσπασαν τα «κοντέρ»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που έπεσαν οι περισσότερες και οι ... λιγότερες βροχές στην Κρήτη;

Οι ουρανοί άνοιξαν και ξέχασαν να κλείσουν πάνω από την Κρήτη τον φετινό χειμώνα, που κατατάχθηκε ως ένας από τους πλέον βροχερούς των τελευταίων χρόνων και στα σίγουρα η χρονιά-ρεκόρ για το διάστημα που υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία από 46 μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο νησί μας. Με εξαίρεση τη Μεσαρά, την περιοχή της Ιεράπετρας και το Βόρειο Μεραμπέλο, που δεν έπιασαν τα ύψη βροχής άλλων περιοχών, ολόκληρη η υπόλοιπη Κρήτη... μούλιασε, με το δυτικό τμήμα του νησιού να επιβεβαιώνει την ιδιαιτερότητα ότι δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού, το Ρέθυμνο να ακολουθεί, το Ηράκλειο να παίρνει μια γενναία “μερίδα” από το “πακέτο” του υετού αλλά και το παραδοσιακά με λιγότερες βροχές Λασίθι να “συντονίζεται” με τη φετινή τάση του καιρού.

Με βάση τα στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr που αφορούν συνολικά τη φετινή βροχομετρική περίοδο από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο, σε όλους τους σταθμούς καταγράφηκαν μεγαλύτερα ύψη βροχής για το εξάμηνο από τον χειμώνα 2012-13, οπότε το δίκτυο του Αστεροσκοπείου επεκτάθηκε σημαντικά στην Κρήτη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ειδικά στη Δυτική Κρήτη, το νερό που έπεσε ήταν διπλάσιο από το αμέσως προηγούμενο υψηλότερο της περιόδου 2014-2015, που επίσης ήταν μια χρονιά με άφθονες βροχές.

Ενδεικτικά, στις Βρύσες Χανίων έπεσαν φέτος, πάντα για την περίοδο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, 1.652 χιλιοστά νερού, όταν το 2014-15 είχαν καταγραφεί 840 χιλιοστά. Υπερδιπλάσιο ήταν το νερό που έπεσε φέτος στον Σέμπρωνα Χανίων σε σχέση με μια άλλη βροχερή χρονιά, το 2016-17 (καθώς το 2014-15 ο εν λόγω σταθμός δε λειτουργούσε ακόμα), δηλαδή 2.873 χιλιοστά, όταν πριν δύο χρόνια είχαν καταγραφεί 1.137 χιλιοστά βροχής. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το νερό που έπεσε στ’ Ασκύφου Χανίων, το οποίο σημείωσε ρεκόρ για την Κρήτη και την Ευρώπη με 3.304 χιλιοστά, όταν το 2016-17 είχαν καταγραφεί 1.784 χιλιοστά νερού. Μάλιστα η περιοχή έσπασε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή που κατείχε τα τελευταία 20 χρόνια η περιοχή Grondalen στη Νορβηγία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτύπωση αυτής της εικόνας στον χάρτη που δημιούργησε το meteo.gr για τη “Νέα Κρήτη”, και στον οποίο, εκτός από τα μέγιστα ύψη βροχής για το εξάμηνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, αποτυπώνεται και το γεγονός ότι στα ορεινά της Κρήτης έπεσαν τετραπλάσιες ποσότητες από ό,τι στα πεδινά. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην εικόνα αυτή συνέβαλαν οι τρεις κακοκαιρίες οι οποίες επηρέασαν το νησί μας τον φετινό Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προκαλώντας τη μεγάλη απόκλιση από τις τιμές της τρέχουσας δεκαετίας.

Όπως μας εξήγησε ο Ρεθυμνιώτης μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, κ. Κωστής Λαγουβάρδος, «η “Χιόνη”, η “Ωκεανίδα” και η πιο πρόσφατη, που ωστόσο δεν απέκτησε όνομα, και οι οποίες έπληξαν την Κρήτη στα μέσα και τέλη Φεβρουαρίου και τις τελευταίες μέρες του Μάρτη, έδωσαν ειδικά σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά τα ποσοστά που ανέβασαν τις δύο περιοχές στα δυσθεώρητα φετινά ύψη βροχής». Είναι ενδεικτική η διαπίστωση ότι οι τρεις αυτές κακοκαιρίες στ’ Ασκύφου προκάλεσαν το 43% της συνολικής βροχής του εξαμήνου και στην Ασή Γωνιά το 38% της συνολικής βροχής του εξαμήνου!

Έσπασε τα... «κοντέρ»

Η πρώτη από τις τρεις που εκτίναξαν τα... κοντέρ ήταν η κακοκαιρία “Χιόνη”, η οποία μας “επισκέφθηκε” στο διάστημα από 12 έως 17 Φεβρουαρίου, και όχι μόνο προκάλεσε σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Κρήτη, αλλά αποδείχτηκε καταστροφική και φονική. Δεν ξεχνιέται άλλωστε η τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς, των οποίων το όχημα όπου επέβαιναν παρασύρθηκε από ορμητικά νερά χειμάρρου. Τα συνολικά ύψη βροχής τής εν λόγω κακοκαιρίας ξεπέρασαν τα 458 χιλιοστά στ’ Ασκύφου Χανίων και τα 408 χιλιοστά στην Ασή Γωνιά.

Λίγες μέρες αργότερα η Κρήτη χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία “Ωκεανίς”, η οποία προκάλεσε εκ νέου πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Κρήτη από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την καταστροφή βασικών υποδομών στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Τα συνολικά ύψη βροχής αυτής της κακοκαιρίας ξεπέρασαν τα 600 χιλιοστά στ’ Ασκύφου Χανίων και τα 561 χιλιοστά στην Ασή Γωνιά. Λόγω της κακοκαιρίας αυτής, όπως μας επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος, «καταρρίφθηκε το ευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχής», σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του Αστεροσκοπείου στ’ Ασκύφου Χανίων, δηλαδή 1.225 χιλιοστά ως ύψος βροχής Φεβρουαρίου.

Τέλος, η τρίτη κακοκαιρία εκδηλώθηκε το τριήμερο από 28 έως 30 Μαρτίου, προκαλώντας εκ νέου μεγάλα ύψη βροχής τόσο στη Δυτική Κρήτη (ενδεικτικά στ’ Ασκύφου 362 χιλιοστά και στην Ασή Γωνιά 253 χιλιοστά), αλλά και ανατολικότερα (129 χιλιοστά στο Τζερμιάδο και 87 χιλιοστά στη Σητεία).

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το meteo.gr, σε πολλούς σταθμούς η συνολική βροχή του εξαμήνου ήταν η υψηλότερη από το 2012, οπότε και επεκτάθηκε αρκετά το δίκτυο του Αστεροσκοπείου στην Κρήτη. Αυτό ισχύει τόσο για ορεινούς σταθμούς του νομού Χανίων με ιστορικό σημαντικών βροχοπτώσεων, όσο και για πεδινούς σταθμούς της Ανατολικής και Νότιας Κρήτης, όπως οι Μοίρες και η Ιεράπετρα, όπου ωστόσο δε σημειώθηκαν τόσο εντυπωσιακές αποκλίσεις από τον μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία από τις τρεις κακοκαιρίες έμεινε χωρίς όνομα καθώς δεν έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Και στις τρεις αυτές κακοκαιρίες η γενική μετεωρολογική εικόνα χαρακτηριζόταν από έναν εκτεταμένο αντικυκλώνα (σύστημα υψηλών πιέσεων) στη Δυτική Ευρώπη, ενώ βαρομετρικά χαμηλά είχαν δημιουργηθεί στη Μεσόγειο, κινούμενα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Οι τροχιές και των τριών βαρομετρικών χαμηλών είχαν ένα μεγάλο τμήμα τους νότια της Κρήτης, αρκετά κοντά στις ακτές του νησιού. Το ισχυρότερο από τα τρία βαρομετρικά χαμηλά ήταν αυτό της “Ωκεανίδας”, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα και τα ισχυρότερα φαινόμενα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News