default-image

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Έρχεται παράταση στην ημερομηνία λήξης

Κρήτη
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Έρχεται παράταση στην ημερομηνία λήξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφορική διαβεβαίωση Αραχωβίτη

Σήμερα αναμένεται η γραπτή έγκριση της παράτασης για την ενεργοποίηση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών από την Κομισιόν, κάτι που θεωρείται πλέον σίγουρο μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης κάλεσε τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους εργαζόμενους στον τομέα των ενεργοποιήσεων να μη σταματήσουν καθόλου την ενεργοποίηση τόσο της ενιαίας ενίσχυσης όσο και των μεταβιβάσεων, ενώ και ο ίδιος θεωρεί πλέον ως ζήτημα ωρών την επίσημη και έγγραφη έγκριση της παράτασης για ένα μήνα στην όλη διαδικασία.

Ως γνωστόν, η προθεσμία θα έληγε στις 15 Μαΐου και δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να προλάβουν να ενεργοποιήσεων τα δικαιώματα που απορρέουν μέσα από την ενιαία ενίσχυση οι παραγωγοί στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλωστε, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος καθυστέρησε η έναρξη της διαδικασίας, αφού η πλατφόρμα του Οργανισμού για να μπουν οι φορείς ενεργοποίησης και να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα των αγροτοκτηνοτρόφων άνοιξε μόλις τις παραμονές της Μεγαλοβδομάδας...

Η επίσκεψη Αραχωβίτη

Χθες λοιπόν, τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάθεσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) και να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής από τους δικαιούχους αγρότες.

Ο υπουργός είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση του Οργανισμού και ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2019, υποστήριξε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε την παράταση της αρχικής προθεσμίας, που έληγε τη 15η Μαΐου, για έναν ακόμα μήνα, μέχρι και τη 15η Ιουνίου.

Ωστόσο, δεδομένου του όγκου των αιτήσεων που εκκρεμούν, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην εφησυχάσουν και να σπεύσουν να υποβάλουν την αίτησή τους.

Σήμερα αναμένεται η έκδοση

Μέχρι τις 15 Ιουνίου επεκτείνεται η περίοδος υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ημέρα Σάββατο. Η απόφαση για την παράταση θα εκδοθεί σήμερα από την Κομισιόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Επίσης, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η καταληκτική ημερομηνία συμπίπτει με μη εργάσιμη μέρα, η προθεσμία μεταφέρεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, που είναι η Τρίτη 18 Ιουνίου, μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Κανένας εφησυχασμός»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης τόνισε: «Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε καμία γραπτή διαβεβαίωση, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου, μίας ή δύο ημερών το πολύ. Από ’κει και πέρα, εγώ αυτό που έχω να πω στον κόσμο είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσει την αίτησή του. Να μην κάνει ούτε διάλειμμα, ούτε να πει ότι, αφού δόθηκε παράταση, θα πάει πιο αργά. Πρέπει ο κόσμος να προσέλθει για να ενεργοποιήσει. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Και είναι μια δουλειά που θέλει ηρεμία. Θέλει προσοχή. Και θέλει ηρεμία και από τον εργαζόμενο, αλλά και από αυτόν που θέλει να δηλώσει την περιουσία του και να κάνει μεταβίβαση. Θέλει συνθήκες ηρεμίας. Όχι πίεση»...

Στο μεταξύ, δουλεύουν σε πλήρες ωράριο όλα τα υποκαταστήματα στην ύπαιθρο, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, όλοι οι Συνεταιρισμοί-μέλη της οργάνωσης έχουν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς τους για να γίνονται επιτόπου οι διαδικασίες στα χωριά και να αποσυμφορίζονται τα κεντρικά γραφεία της ΕΑΣΗ στη λ. 62 Μαρτύρων, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ποιότητας στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Γιατί, αν είναι κάτι στο οποίο η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας έχει ξεχωρίσει, πέρα από την ποσότητα είναι και η ποιότητα, με τα όποια λάθη να εντοπίζονται και να διορθώνονται αμέσως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News