Πέτρος Βουζουνεράκης: Ο Κρητικός διεθνής ποδοσφαιριστής που «έφυγε» σαν σήμερα

Κρήτη
Πέτρος Βουζουνεράκης: Ο Κρητικός διεθνής ποδοσφαιριστής που «έφυγε» σαν σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 11 Μαΐου

Ο θάνατος του Πέτρου Βουζουνεράκη

Τέλος, στις 11 Μαΐου του 1999 πεθαίνει, σε ηλικία 57 ετών, ο θρυλικός Κρητικός ποδοσφαιριστής Πέτρος Βουζουνεράκης. Ο Βουζουνεράκης καταγόταν από την Ιεράπετρα και υπήρξε ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ. Το στάδιο της πόλης της Ιεράπετρας φέρει σήμερα το όνομά του (Βουζουνεράκειο).

Η γέννηση του Σαλβαδόρ Νταλί

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου του 1904, έρχεται στη ζωή ο περίφημος εκκεντρικός Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του σουρεαλισμού.

Οι εθνικές εκλογές του 1958

Στις 11 Μαΐου του 1958, η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 41,16%. Αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται η ΕΔΑ, η οποία συγκεντρώνει 24,42%.

Βίος και πολιτεία του Bob Marley

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Μαΐου του 1981, όταν φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Τζαμαϊκανός μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley). Ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ ήταν ο πιο γνωστός καλλιτέχνης της ρέγκε μουσικής. Με τραγούδια όπως “Ι shot the sheriff”, “No woman, no cry”, “Three little birds”, “One Love” και “Redemption Song” κατάφερε να κάνει γνωστή τη ρέγκε στα πέρατα του κόσμου, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους ανά την υφήλιο. Τον Ιούλιο του 1977 ο Μάρλεϊ διαγιγνώσκεται με κακοήθες μελάνωμα στα πόδια. Ο ίδιος πίστευε ότι πρόκειται για τραύμα από το ποδόσφαιρο, το οποίο λάτρευε.

Αρνείται τον ακρωτηριασμό, καθώς δε θα μπορούσε να χορεύει, αλλά και επειδή, σύμφωνα με τους ρασταφαριανούς, το «σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο». Τελικά η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο τού προκάλεσε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο.

Τα τελευταία λόγια που απηύθυνε, πριν ξεψυχήσει, στον γιο του Ziggy ήταν «money can’ t buy life» («τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»). Η κηδεία του έγινε στην Τζαμάικα: Ο Μάρλεϊ αποτεφρώθηκε σε περιοχή κοντά στο πατρικό του σπίτι μαζί με την κιθάρα του, μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που του είχε δωρίσει ο πρίγκιπας της Αιθιοπίας Asfa Wossen και μια Βίβλο.

Ο ξαφνικός χαμός του Στράτου Διονυσίου

Ήταν 11 Μαΐου του 1990, όταν αφήνει ξαφνικά την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 55 ετών, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ο σπουδαίος ερμηνευτής Στράτος Διονυσίου. Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, ο λαϊκός βάρδος διασκέδαζε τον κόσμο με τις μεγάλες επιτυχίες του.

Μετά το απρόσμενο τέλος του, το περίφημο νυχτερινό κέντρο που έφερε το όνομά του, στην οδό Φιλελλήνων, στο κέντρο της Αθήνας, δε θα γνώριζε ποτέ ξανά τις δόξες που γνώρισε επί Στράτου...

Ο εμβληματικός τραγουδιστής είχε ηχογραφήσει το απόγευμα πριν τον θάνατό του συνολικά εννέα τραγούδια για τον νέο του δίσκο “Ποιος άλλος”. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τελικά περίπου ένα μήνα μετά τον θάνατό του, σημειώνοντας ρεκόρ στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Τάκη Μουσαφίρη, το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε ο Στράτος Διονυσίου ήταν το “Μη μ' αφήνεις μόνο μου”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News