«Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης» στον Ορθόδοξο Λόγο

Κρήτη
«Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης» στον Ορθόδοξο Λόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα για την εκπομπή του «Ορθόδοξου Λόγου» της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, ώρες 15:30-16:30, έχει ως εξής «Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης»

Ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης είναι ο αρχαιότερος γνωστός ασκητής της Κρήτης, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 2 του Σεπτέμβρη. Γεννήθηκε μετά το 550 μ.Χ. και νέος ακόμα έγινε ερημίτης σε δύσβατα σπήλαια της νότιας Κρήτης. Ο χώρος αυτός ανέδειξε την ασκητική ζωή του Αγίου, ο οποίος δίδοντας μεγάλο πνευματικό αγώνα, με νηστεία και άσκηση, κατάφερε να στολιστεί με πολλές αρετές.

Μέρος των ιερών λειψάνων μαζί με άλλα κειμήλια του Αγίου που βρίσκονταν στη Βενετία επιστράφηκαν μετά από 960 χρόνια και τοποθετήθηκαν στην Ιερά Μονή Κουδουμά, στο νότο του Ηρακλείου.

Η Εκκλησία της Κρήτης χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός αυτό και προχώρησε στην καθιέρωση ημέρας εορτής της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Έτσι, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, τα ιερά λείψανα του Αγίου θα μεταφερθούν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, όπου θα τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά τον Ερημίτη, αναδεικνύοντας τον βίο και τον ασκητικό του αγώνα, φωτεινό παράδειγμα για όλους μας σήμερα, στην τόσο δύσκολη εποχή μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News