Ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης: Το μικρό καλώδιο έτοιμο το 2020 και το μεγάλο το 2022

Κρήτη
Ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης: Το μικρό καλώδιο έτοιμο το 2020 και το μεγάλο το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ: Στην τελική ευθεία η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Με άλλον... “αέρα”, αυτόν της μεγάλης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 178 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, “τρέχει” πλέον η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, καθώς χθες “έπεσαν” στο υπουργείο Ενέργειας οι τζίφρες της δανειακής σύμβασης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, όπως προανήγγειλε κατά τη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής της δανειακής σύμβασης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, άμεσα αναμένεται η προκήρυξη του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική...

Τα δύο υποθαλάσσια καλώδια, δηλαδή το μικρό καλώδιο (Χανιά-Πελοπόννησος), που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, και το μεγάλο καλώδιο (Κορακιά-Αττική), που εφόσον προκηρυχθεί άμεσα μπορεί πράγματι να ολοκληρωθεί το 2022, αποτελούν έργα κρίσιμης σημασίας για την Κρήτη και τη χώρα, για τρεις καίριους λόγους:

Οι δύο καλωδιακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα λύσουν οριστικά το ζήτημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, απομακρύνοντας τον εφιάλτη του μπλακ-άουτ, που ελλοχεύει ακόμα και το φετινό καλοκαίρι.

Οι δύο διασυνδέσεις θα ωφελήσουν περιβαλλοντικά την Κρήτη, αφού θα κλείσουν και θα τεθούν σε εφεδρεία οι σημερινές παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ.

Τρίτον και πολύ βασικό, όταν ηλεκτριστούν οι δύο διασυνδέσεις, θα ελαφρύνει άρδην ο λογαριασμός των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Λογαριασμός που αφορά στα μη διασυνδεμένα νησιά και επιβαρύνει σήμερα τους Έλληνες καταναλωτές με ποσό ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο οφείλεται στη μη διασύνδεση της Κρήτης!

Αναλυτικότερα, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψαν χθες, σε ειδική τελετή στο ΥΠ.ΕΝ., μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, 20ετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, που αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020. Με το μικρό καλώδιο, μήκους 132 χλμ., θα καλύπτεται το ένα τρίτο των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρισμό, μειώνοντας τη χρήση των πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής. Μετά την ηλέκτρισή της, η διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχικής ζήτησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

 «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα και με χαρά χρηματοδοτούμε αυτό το οραματικό πρότζεκτ, αξίας 350 εκατ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη χρήση καθαρής ενέργειας. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στον κόσμο, η οποία θα ωφελήσει τους Έλληνες καταναλωτές και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι το έργο “Κρήτη-Πελοπόννησος” είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο σε μήκος καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς το μήκος της είναι 176 χλμ. και η βαθύτερη στον κόσμο, καθώς θα τοποθετηθεί σε βάθη 1.000 μέτρων. Ανακοίνωσε, επίσης, πως η εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection” που θα “τρέξει” τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΤΕπ και για το συγκεκριμένο έργο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος-Χωροταξίας κ. Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, ειδικά κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, κατά την οποία όπως είπε δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες, αλλά και για τη μείωση των ρύπων και τη λελογισμένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γ. Σταθάκης : «Σύντομα η προκήρυξη της μεγάλης διασύνδεσης»

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το έργο, το οποίο όπως είπε θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ ανήγγειλε σύντομα και την προκήρυξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη το όφελος που θα προκύψει από τις διασυνδέσεις στην ελάφρυνση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που επιβαρύνουν σήμερα τους καταναλωτές με ποσό ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο οφείλεται στην Κρήτη.

Υπογράμμισε, εξάλλου, τον κομβικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση μεγάλων ενεργειακών υποδομών, που θα διπλασιάσουν την περιουσιακή του βάση σε ορίζοντα πενταετίας.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε, η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News