Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Δίωρη στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου από τις 8 έως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση στο κεντρικό σαλόνι του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, με αφορμή τη 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, όπως επίσης και σε όλο το μαιευτικό προσωπικό, με αφορμή την 5η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της μαίας και του μαιευτή.

Ωστόσο όμως, όπως αναφέρουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, «για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δε θα γίνουν ποτέ γιορτές. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη να κρατηθούν οι υπηρεσίες παροχών υγείας στον λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Αυτές οι ημέρες βρίσκουν όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία “σακατεμένους”, με “κουτσουρεμένα” δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς.

Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς ταμείο ανεργίας και μέσα στις υγειονομικές μονάδες οι μόνιμοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες όπως και οι συνάδελφοι με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μπλοκάκι κ.ά.), αντιμέτωποι με ελλείψεις τραγικές σε προσωπικό, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και εξειδικευμένα μηχανήματα, με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Ο μεμονωμένος προσωπικός αγώνας που δίνει κάθε υγειονομικός να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ή οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα βρίσκει τοίχο όσο δεν ενώνεται με τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τα παράγουν».

Εκατοντάδες τα κενά

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης, όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 322 κενές θέσεις νοσηλευτών, ενώ η διοίκηση για το 2019 προκήρυξε μόνο 3! Επίσης από τις 60 οργανικές θέσεις μαιών υπηρετούν μόνο 40. Παράλληλα, όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με την παράλληλη αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. «Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά - οι νοσηλευτές και οι μαίες καλούνται να εργάζονται με ένα ρεπό τη βδομάδα, χωρίς ανάπαυση μετά από νυχτερινή εργασία, με χιλιάδες υπερωρίες. Στην κατάσταση αυτή προστίθενται προβλήματα που “γεννά” η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, σε μέσα προφύλαξης και υγιεινής», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, με το Δ.Σ. του Σωματείου τους να τονίζει πως «οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές οι προσλήψεις δε θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις».

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Μαζικές προσλήψεις και μισθοί αξιοπρέπειας

Με βάση τα προβλήματά αυτά, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προκηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 8 π.μ. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι απαιτούν «πραγματική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εφαρμογή του νόμου για την άμεση χορήγηση της ειδικής άδειας σε όλους τους τραυματιοφορείς και σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο, επέκταση της ειδικής άδειας και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (ιατροί, κ.ά.), πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών και διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις εγκύους και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας, καμία εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News