default-image

Οι νοτιάδες... φέρνουν περονόσπορο- «Ύπουλος εχθρός» και το γλοιοσπόριο

Κρήτη
Οι νοτιάδες... φέρνουν περονόσπορο- «Ύπουλος εχθρός» και το γλοιοσπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές από τον γεωπόνο Χρήστο Ασκιανάκη για τις ασθένειες σε αμπέλια και ελιές

Μετά τις πρόσφατες ζημιές σε πολλά αμπέλια αλλά και ελιές του νομού Ηρακλείου από τους ισχυρούς νοτιάδες, ο γεωπόνος Χρήστος Ασκιανάκης - που μίλησε σχετικά στην εκπομπή “60 Λεπτά στην Ύπαιθρο” του “Notos TV” - ενημερώνει τους παραγωγούς ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν, δυστυχώς, εξαιρετικά τον περονόσπορο στο αμπέλι και το γλοιοσπόριο στην ελιά. Συνιστά, δε, σχετικούς ψεκασμούς, ενώ επισημαίνει ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες έχουν “τρενάρει” σοβαρά τις νέες καλοκαιρινές φυτεύσεις, που πέρυσι λόγω ξηρασίας είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο!

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Ασκιανάκης λέει ότι «οι νοτιάδες αυτοί δημιούργησαν μηχανικές βλάβες. Πολλά από τα αμπέλια δεν είχαν προλάβει καν οι άνθρωποι να τα δέσουν ή να αφαιρέσουν την περιττή βλάστηση, με αποτέλεσμα να πάλλονται πάνω στα σύρματα ή πάνω στα πλέγματα και να σπάσουν. Να έχουμε απώλειες σταφυλιών. Να έχουμε τραυματισμούς σε πρώτη φάση. Αυτές είναι οι εμφανείς ζημιές. Το μεγάλο πρόβλημα ακολουθεί από πίσω. Δηλαδή, ο νοτιάς, σε συνδυασμό με την υγρασία, είναι μιας πρώτης τάξεως κατάσταση για να πολλαπλασιαστούν όλα τα παθογόνα, επιβλαβή των αμπελιών και των ελαιοδέντρων».

Και εξηγεί ότι στο αμπέλι ευνοείται η εξάπλωση του περονόσπορου και της χολέρας, και στην ελιά το γλοιοσπόριο, που φέτος έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κρήτη, αλλά εδώ και μερικά χρόνια είναι σε έξαρση στην υπόλοιπη χώρα.

«Όχι μόνο οι μύκητες, αλλά και τα έντομα τα ευνοούν οι υψηλές θερμοκρασίες, αν δεν είναι υπερβολικές», τονίζει.

Συνοψίζοντας, ο κ. Ασκιανάκης κάνει λόγο για μηχανικές βλάβες από τη μια και για μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές από την άλλη.

Τι μπορεί όμως να κάνει τώρα ο παραγωγός; «Εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα πρέμνα ή τα δέντρα. Είναι ορισμένες περιοχές που είναι πιο όψιμες και άλλες πιο πρώιμες. Το χειρότερο είναι να τα πετύχει πάνω στην ανθοφορία που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Αν έχει γίνει ζημιά από τον νοτιά, δύσκολα θα κάνουμε κάτι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια λιπάσματα, τα λεγόμενα αντιστρές, τα οποία βοηθούν τα φυτά να ξεπεράσουν τέτοιου είδους σοκ και προσβολές. Αλλά τα περιθώρια είναι στενά αν υπάρχουν οι λεγόμενες μηχανικές βλάβες».

Ωστόσο, όταν έχουμε ασθένειες, ο παραγωγός πρέπει να επέμβει άμεσα με ψεκασμούς και να φροντίσει να καλύψει όλο το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας των δέντρων ή των πρέμνων.

«Υπάρχουν διαφόρων κατηγοριών μυκητοκτόνα. Υπάρχουν τα λεγόμενα επαφής. Υπάρχουν τα διελασματικά, αυτά δηλαδή που εισχωρούν στο φύλλο αλλά δεν κυκλοφορούν στο φυτό. Και υπάρχουν και τα διασυστηματικά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν προσεκτικά τον ψεκασμό, ανάλογα με τις οδηγίες που θα πάρουν από τους γεωπόνους»...

Μάλιστα, όταν η θερμοκρασία είναι στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου, που έφτασε προ ημερών, είναι η ιδανική για να μεταδοθούν ο περονόσπορος και η χολέρα.

«Και όταν λέμε ιδανική, εννοούμε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί από την προσβολή μέχρι και την επώαση και να ξανακάνει καινούργια προσβολή είναι πολύ μικρός»...

Ύπουλος εχθρός της ελιάς το γλοιοσπόριο

Σε ό,τι αφορά την ελιά, ο Χρήστος Ασκιανάκης χαρακτηρίζει το γλοιοσπόριο ως έναν πολύ ύπουλο εχθρό.

«Κι αυτό γιατί είναι άγνωστος εξαιτίας της υγρασίας των προηγούμενων χρόνων, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνος, γιατί μπορεί να προσβάλει από νεαρούς κλαδίσκους και φύλλα, έως ταξιανθίες και στο τέλος καρπούς», επισημαίνει και προσθέτει ότι, «αν προσβάλλει τις ταξιανθίες τώρα, θα πάθουν αυτό που λένε οι παραγωγοί μας “κάψιμο του ανθού”. Στην πραγματικότητα δεν καίγεται, αλλά έχει προσβληθεί από τον μύκητα αυτό, με αποτέλεσμα να παίρνει μια απόχρωση που να δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει καεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News