«Πανωλεθρία» για τους αγρότες: Εξευτελιστικές τιμές με την Tuta absoluta να… κάνει παιχνίδι

Κρήτη
«Πανωλεθρία» για τους αγρότες: Εξευτελιστικές τιμές με την Tuta absoluta να… κάνει παιχνίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατακόρυφη πτώση τιμών μετά το Πάσχα - Δεν βρίσκουν φόρμουλα για το πρόγραμμα «Κομφούζιο»

Απόγνωση επικρατεί στη Μεσαρά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού αμέσως μετά το Πάσχα, κυρίως σε αγγούρι αλλά και σε ντομάτα, ενώ πεπόνι και καρπούζι, παρά το γεγονός ότι είναι πρώιμη η παραγωγή τους, αγοράζονται από τους εμπόρους σε τιμές παραγωγού που δε χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές για την περίοδο αυτή.

Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το άγχος των παραγωγών στο Τυμπάκι από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού της Tuta absoluta.

Το καταστροφικό έντομο “τρίβει τα χέρια του” όσο η κυβέρνηση δεν εντάσσει την ντομάτα στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”, που θα επιδοτούσε τους παραγωγούς να συνδυάσουν χημικά και βιολογικά μέσα για την καταπολέμησή του!

«Εμάς αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι τιμές στα αγγούρια και τις ντομάτες, διότι έχουμε αμέσως μετά το Πάσχα κατακόρυφη πτώση των τιμών. Μεγάλες ποσότητες ήδη σε αγγούρια είναι αδιάθετα και αυτά που πωλούνται είναι σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Επίσης, η ντομάτα έχει κατρακυλήσει και αυτή πολύ χαμηλά, κι έχουμε και το πολύ σοβαρό θέμα της Tuta absoluta», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Πρόγραμμα «Κομφούζιο»: Δε βρίσκουν τη φόρμουλα

Σε ό,τι αφορά το καταστροφικό έντομο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης είπε ότι χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος βρέθηκε στο Τυμπάκι, επικαλέστηκε δυσκολίες για την ένταξη της ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”.

«Δε βλέπουμε φως στον ορίζοντα για να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα, είτε στο “Κομφούζιο” είτε σε κάποιο άλλο. Και αυτοί το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο και μας είπε πως δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά δε βρίσκουν τη φόρμουλα»!

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής, το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό και όχι θέμα χρημάτων.

«Μας είπε ότι χρήματα υπάρχουν. Άρα το θέμα είναι γραφειοκρατικό. Αλλά εμείς φυσικά πιέζουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ακόμα δυναμικότερα. Γιατί από τη στιγμή που δεν είναι θέμα χρημάτων και είναι θέμα χειρισμού από το ίδιο το υπουργείο, εμείς δεν μπορούμε να καταστρεφόμαστε επειδή κάποιοι δεν το βλέπουν έτσι πολύ “ζεστά” το θέμα»...

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης, «δυστυχώς, έχουμε τώρα έξαρση του πληθυσμού του εντόμου. Κι αυτό διότι επικρατούν οι πιο ιδανικές συνθήκες. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Είναι οι τιμές που είναι σε αυτή την κατάσταση. Να έχουμε και την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της Tuta absoluta, νομίζω ότι δημιουργεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής μας είπε: «Εμείς καταβάλλουμε όλα τα νόμιμα μέτρα που υπάρχουν για την καταπολέμηση του εντόμου, αλλά δυστυχώς και πανάκριβα είναι τα σκευάσματα αυτά και αποτέλεσμα δεν έχουμε»...

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην παρούσα φάση στο Τυμπάκι ο κόσμος είναι ακόμα στη φάση της παραγωγής. Οι νέες φυτεύσεις θα αρχίσουν από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Εξευτελιστικές οι τιμές

Πιο αναλυτικά, οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια έχουν πέσει στα 15 με 20 λεπτά το κιλό, όταν στην περίοδο του Πάσχα οι τιμές είχαν πιάσει έναν μέσο όρο 70-80 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, ήδη δεκάδες τόνοι αγγουριών έχουν μείνει απούλητοι στα δημοπρατήρια της περιοχής.

«Η κατακόρυφη αυτή πτώση ξεκίνησε αρχικά με τη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λόγω των αργιών. Θεωρούμε ότι πάντα αμέσως μετά τις γιορτές βρίσκει και πάλι τα κανονικά της βήματα η αγορά. Έχουν περάσει όμως αρκετές ώρες και δε βλέπουμε να αλλάζει η κατάσταση. Θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα έχουμε μια καλύτερη και πιο ομαλή κατάσταση», είπε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.

Για την ντομάτα, εξάλλου, μας είπε ότι διακινούταν μέσα στην περίοδο του Πάσχα σε τιμές 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 40 λεπτά το κιλό!

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές αλλά μόνο στο αγγούρι και το καρπούζι. Οι τιμές παραγωγού στο καρπούζι και το πεπόνι είναι στα 50 λεπτά το κιλό και σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι τουλάχιστον κατά 3% κάτω.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News