Ημέρα ορόσημο για την Κρήτη – Πέφτουν υπογραφές για το μικρό «καλώδιο»

Κρήτη
Ημέρα ορόσημο για την Κρήτη – Πέφτουν υπογραφές για το μικρό «καλώδιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαίνει τέλος στο πρόβλημα για την ηλεκτρική επάρκεια του νησιού

Καθοριστικής σημασίας η σημερινή ημέρα για το “μικρό” καλώδιο της Κρήτης η σημερινή, καθώς υπογράφεται στο υπουργείο Ενέργειας η δανειακή σύμβαση, ύψους 178 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου. Την ίδια ώρα όμως παραμένουν ο προβληματισμός και η αγωνία για το “μεγάλο” καλώδιο, καθώς η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού εξακολουθεί να μοιάζει έργο χαμένο στη... μετάφραση, μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Στις νέες καθυστερήσεις στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, που είναι και αυτή που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας του νησιού, αναφέρεται ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου, που θα συνδέσει το νησί με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μέσω του λεγόμενου “μεγάλου” καλωδίου, θα επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα έχει ως συνέπεια να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που χρησιμοποιούνται για να έχουν οι κάτοικοι των νησιών την ίδια τιμή ρεύματος με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Προ ολίγων μηνών, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει τον χαρακτήρα του έργου από έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), που εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σε “εθνικό” έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”.

Η μονομερής αυτή απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και ανησυχία καταρχάς στην Κύπρο, όπου, με σχετική επιστολή του αρμόδιου υπουργού, παροτρύνει να μην τεθούν προσκόμματα από την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της Κύπρου να άρει την ενεργειακή της απομόνωση και να διασυνδέσει την αγορά της με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, αν η διασύνδεση της Κρήτης θεωρηθεί εθνικό έργο και όχι έργο διασυνοριακού χαρακτήρα, θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθεί την πρόσβαση σε διευκολύνσεις αδειοδότησης και χρηματοδότησης που ισχύουν για τα σημαντικά ευρωπαϊκά έργα υποδομών κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest)».

«Πέραν των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν και δημιουργούνται από την αλλαγή του χαρακτηρισμού του έργου, πέραν της δυσαρέσκειας και της ανησυχίας των εμπλεκόμενων μερών του έργου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυπριακή κυβέρνηση, Ένωση Ευρωπαίων Ρυθμιστών ACER) ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, δημιουργείται ένα ακόμη πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πλέον εμφανής ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης του έργου του μεγάλου καλωδίου, λόγω του γεγονότος ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τον χαρακτήρα του έργου “Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής”, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού. Η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς είναι κομβικής σημασίας η επιλογή των αναδόχων που θα υλοποιήσουν το έργο να έχει συμβεί εντός του έτους. Μάλιστα, η τυχόν καθυστερημένη ολοκλήρωση του έργου θα έχει σημαντικές ποινικές ρήτρες», σημειώνει ακόμα ο Λευτέρης Αυγενάκης και καταλήγει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση και στο θέμα της καλωδιακής-ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποδεικνύει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της».

Υπογραφές σήμερα για το “μικρό” καλώδιο

Εντωμεταξύ, σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος η δανειακή σύμβαση, ύψους 178 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του “μικρού” καλωδίου της Κρήτης.

Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει σε ειδική τελετή, στις 1:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119), παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι κρίσιμης σημασίας.

Το έργο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Κρήτης, αφού προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας του νησιού. Είναι όμως κρίσιμης σημασίας και από οικονομικής πλευράς, αφού, όταν η μικρή αυτή διασύνδεση ηλεκτριστεί, οι Έλληνες καταναλωτές θα γλιτώσουν 175 εκατομμύρια από τα 500 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως, στο πλαίσιο των γνωστών για το ακριβό πετρέλαιο σημερινών συμβατικών μονάδων της ΔΕΗ στο νησί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News