Έκκληση για να γλυτώσουμε πυρκαγιά: Καθαρίστε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους

Κρήτη
Έκκληση για να γλυτώσουμε πυρκαγιά: Καθαρίστε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος είναι η προστασία των οικισμών από τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

 

Να καθαριστούν τα αστικά ακίνητα τα αγροκτήματα και οι ακάλυπτοι χώροι από τη βλάστηση

Από την 1η Μαΐου τέθηκαν σε ισχύ όλοι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που διέπουν την αντιπυρική περίοδο, έπειτα από έναν εξαιρετικά βροχερό χειμώνα, με την βλάστηση να οργιάζει σε κάθε γωνιά της υπαίθρου, στα χωριά και στην περίμετρο του νέου σχεδίου πόλης της Ιεράπετρας.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη Σκυβάλου, καλεί τους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να προχωρήσουν σε άμεσο καθαρισμό του χώρου τους και των λοιπών ακάλυπτων χώρων, «με στόχο την προστασία των οικισμών από τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεως, και οικισμών, και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, να προβούν στον καθαρισμό τους από την βλάστηση, αλλά και να φροντίσουν για την διατήρηση της καθαριότητας τους. Συμβάλλουμε όλοι στην πρόληψη των πυρκαγιών. Προστατεύουμε την ζωή και την περιουσία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας κλήθηκε πάρα πολλές φορές τον Μάρτη και τον Απρίλη, να αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα τους, περιπτώσεις μικρών πυρκαγιών που είχαν προκληθεί από αμέλεια κατά τη διάρκεια καύσης αγροτικών φυτικών υπολειμμάτων κυρίως σε κλαδεμένος ελαιώνες.

«Τώρα που έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο, καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ιεράπετρας να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, καθώς απαγορεύεται αυστηρά κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Θα πρέπει όσοι έχουν αφήσει ακαθάριστα τα αστικά τους ακίνητα, τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους, να τα καθαρίσουν άμεσα, για να μη μετατραπούν σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αγρότες παραγωγοί ελαιόλαδου οφείλουν να οργώσουν η να αποψιλώσουν με χορτοκοπτικό τα λιόφυτα τους, για να μην κινδυνέψουν να καταστραφούν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι δε παραγωγοί κηπευτικών δεν πρέπει να αφήνουν έξω από τα θερμοκήπια τους η στα παρακείμενα ρέματα τα φυτικά τους υπολείμματα, η τα πλαστικά κάλυψης, γιατί συνήθως είναι αυτά τα οποία ευθύνονται για την έναρξη μιας πυρκαγιάς  και συνεπακόλουθα την καταστροφή των πανάκριβων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφεύγεται στην ύπαιθρο η χρήση μηχανημάτων, όπως τροχοί κοπής σιδηρικών, που βγάζουν σπινθήρα, και προκαλούν ανάφλεξη σε ξερόχορτα», μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Μανόλης Ροβιθάκης.

Καλό θα ήταν επίσης όταν διαπιστώνεται κάποια κακή λειτουργία των αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό χώρο, να ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ για να παρεμβαίνει και να αποκαθιστά τη βλάβη, όπου δε χρειάζεται να αποψιλώνει τα δέντρα, οι κορυφές των οποίων αγγίζουν, τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Δημήτρης Καλλιοτζής, μας ενημέρωσε ότι, «βγήκε η προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία θα προσληφθούν 962 ιδιώτες εποχικοί πυροσβέστες. Στην Ιεράπετρα από τους 962 θα έρθουν 8 και στη Σητεία 2 εποχικοί πυροσβέστες. Όσοι  συντοπίτες ενδιαφέρονται να προσληφθούν ως εποχικοί πυροσβέστες, θα πρέπει να διαβάσουν την προκήρυξη που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται».

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Δήμος Σητείας(τμήματα πολιτικής προστασίας) και η Περιφέρεια Κρήτης, οργανώνουν το Σάββατο 11 Μαΐου στις 20:00 στη «Μελίνα Μερκούρη» και την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 π.μ. στο «Σητεία Μπιτς», μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον Dr Σεισμολογίας κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, που θα έχει θέμα «Σεισμοί-Τσουνάμι - Μέτρα προστασίας- Η περίπτωση της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News