Δίκη νεκρού βρέφους: Στο σκαμνί ο γιατρός που χειρούργησε το βρέφος της οικογένειας Κοσμαδάκη

Κρήτη
Δίκη νεκρού βρέφους: Στο σκαμνί ο γιατρός που χειρούργησε το βρέφος της οικογένειας Κοσμαδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 11 μηνών βρέφος της οικογένειας Κοσμαδάκη είχε ξεψυχήσει τον Νοέμβριο του 2012, μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης

Με μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται σήμερα Τρίτη η εκδίκαση της υπόθεσης για τον θάνατο του 11μηνου βρέφους της οικογένειας Κοσμαδάκη, το οποίο είχε ξεψυχήσει τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, μετά από χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο παιδοχειρουργός που είχε προβεί στις δύο από τις συνολικά τρεις επεμβάσεις που έγιναν στο αδικοχαμένο αγοράκι.

Η δίκη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο (σ.σ. Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης) ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και μετά από δύο συνεδριάσεις η Έδρα διέκοψε τη διαδικασία για σήμερα Τρίτη. Κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις κατέθεσαν ως μάρτυρες οι χαροκαμένοι γονείς, οι γιαγιάδες του μωρού, αλλά και ο παιδοχειρουργός που είχε κάνει την τρίτη χειρουργική επέμβαση στο αδικοχαμένο αγοράκι. Κατέθεσαν, επίσης, ένας άλλος παιδοχειρουργός, αλλά και δύο αναισθησιολόγοι.

Στο χειρουργείο για βουβωνοκήλη

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί το αδικοχαμένο αγοράκι, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές: Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του. Στις 3 Νοεμβρίου, το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί.

Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση. Σ’ αυτήν το παιδάκι υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε.

“Καμπάνα” 4 ετών σε α' βαθμό

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διεξήχθη πριν από περίπου δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον γιατρό φυλάκιση 3 ετών. Μετά την καταδίκη του, ο παιδοχειρουργός κατέθεσε έφεση, η οποία εκδικάζεται αυτό το διάστημα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στις 31 Οκτωβρίου του 2012, ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία προέβη στο 11μηνο βρέφος για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δε φρόντισε «να συρραφτεί στεγανά το στόμιο του κηλικού σάκου, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό των αιμοφόρων αγγείων του εγκολεασθέντος και περισφιχθέντος τμήματος του λεπτού εντέρου εντός του κηλικού σάκου».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στις 3 Νοεμβρίου του 2012, ο κατηγορούμενος προέβη σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο μωράκι λόγω υποτροπής της βουβωνοκήλης. Κατά τη δεύτερη επέμβαση διαπιστώθηκε «ρήξη των ραμμάτων και είσοδος τμήματος του λεπτού εντέρου στον κηλικό σάκο έως το όσχεο», με τον γιατρό να προχωρά σε «τελικοτελική αναστόμωση του λεπτού εντέρου επί μη υγιούς ιστού, δηλαδή επί σηπτικού εδάφους».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, εξάλλου, ο παιδοχειρουργός δε φρόντισε να νοσηλευτεί το βρέφος στη ΜΕΘ Παίδων, ιδίως αμέσως μετά τη δεύτερη επέμβαση, όπου διαπιστώθηκε «ρήξη-διάτρηση του εντέρου και ισχαιμία αυτού, αλλά και εκ του λόγου ότι το βρέφος, μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση, εμφάνισε υψηλό πυρετό, εμετούς, 19.000 λευκά αιμοσφαίρια από 14.000 προεγχειρητικά, τα οποία στη συνέχεια έπεσαν στα 3.200, μετεωρισμό κοιλίας και διόγκωση του οσχέου, που καταδείκνυαν ότι το βρέφος οδηγείτο σε σήψη, ώστε να αναζωογονηθούν τα ζωτικά του όργανα και να αποφευχθεί πιθανή λοίμωξή του από ανθεκτικά μικρόβια».

Σύμφωνα με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, «αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών και παραλείψεών του ήταν να προκληθεί στο βρέφος πολυοργανική ανεπάρκεια ένεκα οξείας περιτονίτιδας και νέκρωσης ευρέως τμήματος του λεπτού εντέρου, που αιτιακά οδήγησε στον θάνατό του την 5η/11/2012, παρά το γεγονός ότι την 4η/11/2012 υποβλήθηκε και σε τρίτη, ατελέσφορη, χειρουργική επέμβαση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News