Εκλογές στην Κρήτη: Η ακτινογραφία των υποψηφίων - Ξεπερνούν το 41% οι γυναίκες

Κρήτη
Εκλογές στην Κρήτη: Η ακτινογραφία των υποψηφίων - Ξεπερνούν το 41% οι γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνδυασμοί και υποψήφιοι για όλα τα γούστα

Η χαρά του πλουραλισμού και της... δημοκρατίας είναι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη, αφού οι ψηφοφόροι έχουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών, τη μεγαλύτερη ενδεχομένως που είχαν ποτέ.

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ρίχνονται 96 συνδυασμοί για τους Δήμους του νησιού, ενώ στη μάχη της Περιφέρειας, στους 5 συνδυασμούς που έχουν δημοσιοποιήσει τα ψηφοδέλτιά τους και τα δημοσιεύσαμε στο χθεσινό ειδικό πολυσέλιδο ένθετό μας, θα πρέπει να προστεθεί και ένας 6ος συνδυασμός, αυτός της “Αυγής για την Κρήτη”.

Στο εκλογικό μέτωπο των Δήμων, ο μέσος όρος είναι 4-5 συνδυασμοί για κάθε Δήμο!

Αυτό θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να χαροποιεί τον απλό πολίτη, διότι έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερες παρατάξεις!

Βεβαίως η εικόνα δεν είναι πανομοιότυπη σε όλους τους Δήμους. Υπάρχουν οι Δήμοι που οι συνδυασμοί που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο έσπασαν τα ρεκόρ από πλευράς αριθμών. Είναι χαρακτηριστικό πως στους δύο μεγαλύτερους Δήμους, σε Ηράκλειο και Χανιά, κατατέθηκαν από 9 συνδυασμοί αντίστοιχα!

Δεν πάει πολύ πίσω και ο Δήμος Ιεράπετρας, όπου τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν 7 συνολικά συνδυασμοί, και μάλιστα υπήρχε και 8ος υποψήφιος δήμαρχος, που τελικά δεν πορεύεται ανεξάρτητα αλλά ενσωματώθηκε σε άλλο σχήμα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν 5 Δήμοι όπου οι ψηφοφόροι, προσερχόμενοι στην κάλπη, θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο μόλις ψηφοδέλτια. Το σκηνικό αυτό αποτυπώνεται στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Οροπεδίου Λασιθίου, Καντάνου-Σελίνου και Σφακίων.

Όπως είναι φανερό, η πιο περιορισμένη γκάμα επιλογών στην κάλπη αφορά σε κατεξοχήν δήμους της ενδοχώρας, όπου, η αλήθεια είναι, παραδοσιακά στην εκλογική μάχη δεν αναμετρούνταν πάνω από δύο συνδυασμοί, ενώ κάποιες φορές υπήρχε ένας μόλις υποψήφιος δήμαρχος!

Το αξιοσημείωτο σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι πως στην πλειονότητα των Δήμων της Κρήτης θα αναμετρηθούν 4-5 παρατάξεις!

Το γεγονός αυτό έχει μια απόλυτα λογική εξήγηση. Η εξήγηση έγκειται στο νέο εκλογικό σύστημα, στη θέσπιση της απλής αναλογικής, δίχως μπόνους πριμοδότησης του νικηφόρου συνδυασμού.

«Το νέο σύστημα άνοιξε την... όρεξη στους ενδιαφερόμενους, που σε προηγούμενες εκλογές μπορεί να το σκέφτονταν, μπορεί να το ήθελαν στο πίσω μέρος του μυαλού, αλλά δεν το τόλμησαν να ριχτούν στον εκλογικό στίβο.

Τώρα όμως με τα νέα δεδομένα, που αποτρέπουν ευρείες πλειοψηφίες στη διοίκηση των Δήμων, που αφήνουν ρευστά τα δεδομένα για την ανάδειξη των δημοτικών Αρχών και που όχι απλώς ενθαρρύνουν, αλλά “επιβάλλουν” τις συνεργασίες και την αξιοποίηση στο εκτελεστικό σχήμα εξουσίας επικεφαλής αλλά και υποψηφίων από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, άνοιξε για τα καλά η όρεξη! 

Και έτσι φτάσαμε σε μεγαλύτερο αριθμό “μονομάχων” για τους δημαρχιακούς θώκους.

Βεβαίως, όπως αποτυπώνεται και στο πλούσιο πολυσέλιδο ένθετο που δημοσιοποιήσαμε με τα ονόματα των υποψηφίων όλων των συνδυασμών του νησιού, οι περισσότεροι συνδυασμοί σε αυτές τις εκλογές δε συνεπάγονται και περισσότερους υποψήφιους συμβούλους!

Ο λόγος και εδώ απλός και πρακτικός: Οι αντίπαλοι συνδυασμοί δεν έχουν να αναμετρηθούν μονάχα στην κάλπη, είχαν να αναμετρηθούν και στην “αλίευση” υποψηφίων για να τους εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους.

Υπήρχε ένας σκληρός ανταγωνισμός, ο οποίος έφερε δυσκολίες στις συμφωνίες ένταξης υποψηφίων, με συνέπεια πολλοί συνδυασμοί να μην καταθέσουν προχθές Κυριακή πλήρη ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο.

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι

Πόσοι όμως είναι οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των δημοτών, διεκδικώντας μια θέση στα έδρανα των Δημοτικών Συμβουλίων;

Στον νομό Ηρακλείου, στη μάχη του σταυρού με τους 36 συνδυασμούς στους 8 Δήμους ρίχνονται 1.593 υποψήφιοι.

Στον νομό Λασιθίου, την εκλογή τους στα 4 Δημοτικά Συμβούλια με τους 18 συνολικά συνδυασμούς διεκδικούν 651 υποψήφιοι.

Στον νομό Ρεθύμνου, την ψήφο των πολιτών θα ζητήσουν στις 26 Μαΐου 507 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενταγμένοι σε 16 διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Στον νομό Χανίων, θα αναμετρηθούν στην κάλπη για να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι 1.106 συνολικά υποψήφιοι.

Γυναικεία παρουσία

Ξεπερνούν το 41% οι γυναίκες υποψήφιοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενισχυμένη όσο ποτέ η εκπροσώπηση του ωραίου φύλου στα ψηφοδέλτια. Σε αυτές τις εκλογές άλλαξε το πλαφόν της λεγόμενης ποσόστωσης, ανέβηκε στο 40% ως μίνιμουν εκπροσώπηση των γυναικών σε κάθε ψηφοδέλτιο. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της “Ν.Κ.” μέσα από τα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα Πρωτοδικεία, η εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια διαμορφώνεται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 41%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News