Κρήτη

Ο καιρός την Κυριακή στην Κρήτη: Πότε «φεύγουν» Αφρικανική σκόνη και Νοτιάδες; - Θερμοκρασίες για… θάλασσα

Οι καιρικές συνθήκες στην Κρήτη, την Κυριακή 5 Μαΐου

Με ισχυρούς Νοτιάδες, με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 28 βαθμούς Κελσίου, αλλά και μία «μίνι» επέλαση Αφρικανικής σκόνης διαμορφώνεται ο καιρός στην Κρήτη, ήδη, από το βράδυ του Σαββάτου.

Πότε «φεύγει» η Αφρικανική σκόνη;

Σε γενικές γραμμές στην Κρήτη, αναμένεται ηλιοφάνεια, με την Αφρικανική σκόνη, όμως, να έχει ήδη κάνει την εμφάνισής της από το βράδυ του Σαββάτου.

Όμως, από το απόγευμα της Κυριακής, με την στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις, η μεταφορά σκόνης μετατοπίζεται ανατολικότερα επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Πάντως, παρά τη σκόνη, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, κ. Μανόλης Λέκκας, λόγω και της εισβολής της θερμότερης μάζας από τα νότια αναμένεται την Κυριακή να σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας φθάνοντας κοντά στους 28⁰C, ενώ κατά τόπους μπορεί να κορυφωθούν και λίγο υψηλότερα.

Πάντως από το απόγευμα της Κυριακής η θερμοκρασία θα αρχίσει πολύ γρήγορα να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι περιοχές όπου οι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι και τα 8 Μποφόρ

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Μανόλη Λέκκα, οι περιοχές της Κρήτης όπου οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 Μποφόρ, αλλά με μέγιστες ριπές που θα ξεπερνούν και τα 8 Μποφόρ, είναι οι εξής:

  • δυτικά και ανατολικά τμήματα του Νομού Χανίων
  • τα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Νομού Ρεθύμνου
  • τα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Νομού Ηρακλείου
  • τα βόρεια τμήματα του Νομού Λασιθίου

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι με απόγευμα της Κυριακής αναμένεται η σταδιακή εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι, από το απόγευμα, θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα κυμαίνονται στα 3-4 τοπικά στα δυτικά έως και τα 5 Μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα αυτό της ενίσχυσης των ανέμων και περισσότερο στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλέιου

Για τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στη Κρήτη, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναγράφεται:

«Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου και  να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα  ασφάλειας των σκαφών τους.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντας πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπά.»

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ neakriti ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σχόλια