1η ΜΑΛ: «Κόβουν την ανάσα» οι καταδρομείς της Κρήτης

Κρήτη
1η ΜΑΛ: «Κόβουν την ανάσα» οι καταδρομείς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικό βίντεο της ΚΡΗΤΗ TV από την εκπαίδευση των καταδρομέων της 1ης ΜΑΛ

Έτοιμοι να ανταποκριθούν στις πιο δύσκολες καταστάσεις και να εκτελέσουν πολεμικές αποστολές, αν ποτέ απαιτηθεί, είναι οι καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Μάλεμε.

Εκπαιδεύονται στην ξηρά, στη θάλασσα και σε άλμα από στρατιωτικά αεροσκάφη ενώ συνδράμουν και στο έργο άλλων υπηρεσιών σε έκτακτες καταστάσεις.

Μέρος της εκπαίδευσης τους κατέγραψε και παρουσιάζει ήμερα η ΚΡΗΤΗ TV.

Νέοι καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Μάλεμε εκπαιδεύονται σε σενάριο προσβολής του εχθρού. Βρίσκονται σε ύψιστο σημείο ετοιμότητας και καλούνται να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Όπως αναφέρει ο Διοικητής 1ης ΜΑΛ, κ. Σπύρος Σταμενίτης «Αυτή η μονάδα εκπαιδεύει το προσωπικό της με σκοπό στον πόλεμο να μπορεί να ανταπεξέλθει, άρα η εκπαίδευση μας είναι το νούμερο ένα. Αυτή είναι η αποστολή μας στην ειρήνη, η εκπαίδευση και μόνο. Υπάρχει σίγουρα βαθμός δυσκολίας ο οποίος όμως τελειώνει εφόσον ο καταδρομέας είναι εθελοντής. Είναι πολύ βασικό ότι όλοι είμαστε εθελοντές και οι μόνιμοι και οι έφεδροι».

Η εκπαίδευση των καταδρομέων απαιτεί σωματική και ψυχική αντοχή.

«Έχουμε κι ένα ρητό που γράφουμε και στην πύλη “Έρχονται όσοι θέλουνε, αλλά μένουν όσοι μπορούνε”», αναφέρει ο κ. Σταμενίτης.

Ενώ, ο κ. Οδυσσέας Καλατζής, Λοχαγός Πεζικού και Αξιωματικός 1ης ΜΑΛ, σχολιάζει: «Πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες μυστικότητας, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβοι, να λειτουργούμε κάτω από συνθήκες δύσκολου καιρού, κάτω από συνθήκες σκότους προκειμένου να προσεγγίσουμε τον εχθρό και να πετύχουμε την αποστολή μας από την πιο απρόσμενη κατεύθυνση».

Οι δόκιμοι καταδρομείς μαθαίνουν να επιβιώνουν ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Βαμμένοι σε χρώματα της φύσης, κινούνται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

«Εδώ ο καταδρομέας πιο πολύ βαφτίζεται στο έδαφος. Δηλαδή μαθαίνει να ζει έξω. Είναι πολύ σημαντικό. Κάποιες μέρες να ζήσει χωρίς ιδιαίτερα υλικά, μόνο κάποια βασικά: αδιάβροχο, υπνόσακος. Είναι η πτυχή του να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πολέμου αλλά είμαστε και κομμάτι της κοινωνίας. Και σε περίπτωση που χρειαστεί, σε μια φυσική καταστροφή, σε έναν σεισμό, μια τρομοκρατική ενέργεια. Πάλι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τμήματα τα οποία είναι εξειδικευμένα για κάθε περίσταση…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμενίτης.

Η εκπαίδευση των καταδρομέων περιλαμβάνει ακόμη ασκήσεις στη θάλασσα αλλά και στις χιονισμένες κορυφές των Λευκών Ορέων. Η αποστολή τους ωστόσο δεν περιορίζεται στα στενά όρια των ενόπλων δυνάμεων.

Το να φορέσει κάποιος τον πράσινο μπερέ είναι κάτι περισσότερο από τιμή. Οι πρασινοσκούφηδες είναι η ψυχή του στρατού ξηράς . Όσοι από τους καταδρομείς παίρνουν την απόφαση να συνεχίσουν, εκπαιδεύονται στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News