Ο Αλέξης Τσίπρας με… αέρα Ανωγείων - Αυτά που «κέρδισαν» τον πρωθυπουργό

Κρήτη
Ο Αλέξης Τσίπρας με… αέρα Ανωγείων - Αυτά που «κέρδισαν» τον πρωθυπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποδοχή που επιφύλαξαν στον κ. Τσίπρα οι κάτοικοι και φορείς των Ανωγείων εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό

Ρακές, μαντινάδες, χαλαρές βόλτες,όμορφες συναθροίσεις, γαλακτομπούρεκα  και.. πειράγματα, περιελάμβανε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα γραφικά Ανώγεια τα οποία σήμερα είχαν άλλο αέρα… πρωθυπουργικό.

Ο κ.Τσίπρας μετά τους χορούς στο Χουδέτσι, το βράδυ της Πέμπτης, σήμερα ανηφόρισε προς το όμορφο χωριό του Ρεθύμνου, όπου εκεί εκτός από την επίσκεψη του στο Δημαρχείο και τα δώρα που έλαβε, όπως το κρητικό σαρίκι και την κρητική κουλούρα, πάντα χαμογελαστός και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς περπάτησε στους δρόμους και τα σοκάκια τους χωριού, συνομιλώντας με τους κατοίκους.

Μικροί και μεγάλοι χαιρέτησαν τον πρωθυπουργό, οποίος είχε πολύ φιλική διάθεση,  ενώ ξεχωριστές ήταν και οι συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τον ιερέα του χωριού π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

«Είμαι χαρούμενος που η επανακατασκευή του δρόμου θα ξεκινήσει σύντομα και θα είμαι εδώ, όχι μόνο για να εγκαινιάσω τα 3 χιλιόμετρα, αλλά και να δουλέψουμε μαζί και το σύνολο των 15 χιλιομέτρων και να το εγκαινιάσω και αυτό ως πρωθυπουργός», είπε ο κ. Τσιπρας.

Γερμανικές επανορθώσεις: Με χρέος προς την ιστορία μας

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις γερμανικές επανορθώσεις: «Μετά από πολλά χρόνια, ο δρόμος της διεκδίκησης, μετά και το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, είναι ανοιχτός. Τώρα που δεν βρισκόμαστε και σε καθεστώς επιτροπείας, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε άμεσα στη ρηματική διακοίνωση, θα αναμένουμε την απάντηση της Γερμανίας και θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας με χρέος προς την ιστορία μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τοπική ανάπτυξη - Υποδομές

Ο δήμαρχος Μανώλης Καλλέργης είπε στον πρωθυπουργό ότι στο Δήμο, λειτουργούν με βάση το τρίπτυχο άνθρωπος, φυσικό περιβάλλον και πολιτισμός, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως η ίδρυση του Πυροσβεστικού Σταθμού, η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και του ΕΚΑΒ, με τον πρωθυπουργό, πάντως, να αναφέρεται στα προγράμματα "Κλεισθένης" και "Φιλόδημος", μέσα απο τα οποία όπως εξήγησε, «έγιναν σημαντικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε κάνει προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να δώσουμε πνοή μέσα από τον "Κλεισθένη" και τον "Φιλόδημο". Ενισχύσαμε ορεινούς δήμους και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια υπήρξε ουσιαστική χρηματοδότηση για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κριτήρια αν κάποιος Δήμος ειναι κοντά ή όχι στην κυβέρνηση» υπενθυμίζοντας ότι μόνο τα Ανώγεια, από τα προγράμματα τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας πάντως αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα μεγάλα έργα της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας ότι το οδικό δίκτυο θέλει αναβάθμιση. «Έχουμε αποφασιστικότητα, σχέδιο και πόρους για να υλοποιήσουμε τον ΒΟΑΚ όσο πιο σύντομα γίνεται και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές εργασίες, και με την κατασκευή να σταματήσει ο φόρος αίματος», τόνισε συνδέοντας για μια ακόμη φορά την υλοποίηση του επί δεκαετίες αιτήματος, με την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονων κάθετων οδικών αξόνων.

Στην πλατεία του χωριού που βρέθηκε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, κάτοικοι θέλησαν να βρεθούν κοντά του και να τον χαιρετίσουν. Στη συνέχεια έκανε μια στάση στην πλατεία των Ανωγείων που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, ενώ άκουσε «Το τραγούδι του Σαμίρ» του Αφγανού πρόσφυγα που ζει στα Ανώγεια και μέσα από τους στίχους, αποτυπώνεται η ζωή του απ' όταν έφυγε από την πατρίδα του. Το τραγούδησε ο ίδιος ο Σαμίρ με τη συνοδεία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ο οποίος το μελοποίησε.

Ο πρωθυπουργός ήπιες τις ρακές του, συνομίλησε και «πείραξε» τα μικρά παιδιά που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν ενώ δεν παρέλειψε να καθίσει σε καφενείο του χωριού και να γευτεί το φημισμένο γαλακτομπούρεκο των Ανωγείων.

 Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για μία επίσκεψη που θα θυμάται για καιρό ο κ. Τσιπρας με δεδομένο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και αν μη τι άλλο οι στιγμές χαλάρωσης και απαλλαγής, έστω και για λίγο από το βαρύ κυβερνητικό φορτίο είναι πολύτιμες και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στο σπίτι του Νίκου Ξυλούρη

Ο κ. Τσίπρας καθ' οδόν προς το Σπήλι, που είναι ο επόμενος προορισμός του, έκανε μια στάση στο Περαχώρι και επισκέφθηκε το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News