Κρήτη

Ο καιρός στην Κρήτη: Λασποβροχές και σκόνη το Σαββατοκύριακο

Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πού απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή - Πότε υποχωρεί η σκόνη και πέφτει η θερμοκρασία

Μπορεί οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να εμφανίζουν μία ευστάθεια πάνω από την Κρήτη παρόλα αυτά αναμένεται μία πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων από το Σάββατο 4 Μαΐου δίνοντας μάλιστα την πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα εστιάζεται στην πρόσκαιρη ενίσχυση των νοτίων ανέμων επηρεάζοντας κυρίως δυτικές και βόρειες περιοχές του νησιού, ευτυχώς όμως θα έχουν σύντομη διάρκεια καθότι η μέγιστη ενίσχυσή τους προσδιορίζεται από το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής νωρίς τις απογευματινές ώρες.

Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και λασποβροχές

Τις ίδιες ώρες αναμένεται και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει μεν μια ελαφρά θολότητα στην ατμόσφαιρα παρόλα αυτά τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια σκόνης δεν φαίνεται να υπερβαίνουν πολύ τα κατώτερα όρια ασφαλείας.

Αναμένεται επίσης αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα για την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές σε κάποιες περιοχές να ξεπερνούν και τους 28⁰C, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας

Η αλλαγή αυτή του καιρού οφείλεται στην κίνηση ενός επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς το Ιόνιο πέλαγος περνώντας από τα δυτικά της Κρήτης το οποίο συνοδεύεται από μία θερμή εισβολή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες όμως στη συνέχεια θα πυκνώσουν και αναμένεται να σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές και μάλιστα μικρής διάρκειας.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται - Πού απαιτείται προσοχή

Οι άνεμοι από το πρωί του Σαββάτου θα διατηρούν την νότια τάση τους χωρίς όμως να εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ενίσχυση τους επηρεάζοντας δυτικές και ανατολικές περιοχές των Χανίων, βόρειες περιοχές του Ρεθύμνου, Ηρακλείου και του Ν. Λασιθίου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις βραδινές - νυκτερινές ώρες του Σαββάτου και το ξημέρωμα της Κυριακής στις περιοχές αυτές μιας και εμφανίζονται οι μέγιστες εντάσεις των ανέμων φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 6 -7 μποφόρ, με τις μέγιστες ριπές κατά διαστήματα να είναι πιθανά υψηλότερες.

Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψουμε ότι και επίσημα από 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίοδο μεγάλης έντασης των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις ελάχιστες να κυμαίνονται στους 12 ως 15⁰C ενώ οι μέγιστες κατά τόπους θα φθάσουν στους 22 ⁰C, ενώ σε κάποιες περιοχές στα βόρεια κυρίως θα ξεπεράσουν και τους 25⁰C.

Αν και μικρή σε ποσότητα μικροσωματιδίων εμφανίζεται και μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία βέβαια εντείνεται περισσότερο προς τις βραδινές ώρες ταυτόχρονα με την ενίσχυση των νοτίων ανέμων.

Το πρωινό της Κυριακής αναμένονται και πάλι κάποιες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για κάποια ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους. Πολύ γρήγορα όμως στη συνέχεια οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει περισσότερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πότε υποχωρεί η σκόνη και πέφτει η θερμοκρασία

Οι νότιοι άνεμοι το πρωί της Κυριακής θα διατηρούνται ενισχυμένοι στις περιοχές που περιγράφηκαν και για το Σάββατο με μία τάση σταδιακής εξασθένησης μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένεται να στραφούν από δυτικές διευθύνσεις, αρχικά από τα δυτικά του νησιού, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4, τοπικά στα δυτικά έως και τα 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές της με τη μέγιστη κατά τόπους να ξεπερνά τους 28⁰C. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα ευνοείται και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης πάνω από το νησί μας αλλά στη συνέχεια η μεταφορά αυτή μετατοπίζεται ανατολικότερα επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Από την Δευτέρα και για τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας επανέρχεται ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού με ηλιοφάνεια αλλά και λίγες νεφώσεις με τους δυτικούς όμως ανέμους να εμφανίζονται ενισχυμένοι διατηρώντας εντάσεις στα 5 έως και 6 μποφόρ. Η επαναφορά στις ανοιξιάτικες συνθήκες θα γίνει περισσότερο αισθητή και από την πτώση της θερμοκρασίας η οποία υποχωρεί και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό πατώντας ΕΔΩ.

Σχόλια