Αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με σούβλες από Ρομά - Γυαλιά καρφιά έκαναν περιπολικό

Κρήτη
Αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με σούβλες από Ρομά - Γυαλιά καρφιά έκαναν περιπολικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή στους αστυνομικούς για τις επιθέσεις εναντίον τους - Να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο ζητούν αστυνομικοί της Κρήτης

Την έντονη αντίδραση των αστυνομικών όλης της Κρήτης έχουν προκαλέσει οι απανωτές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα σε βάρος στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες εβδομάδες, σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η επίθεση που δέχτηκαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στο Ηράκλειο τη νύχτα του Πάσχα. Μετά από καταιγισμό τηλεφωνημάτων, αστυνομικοί πήγαν στην περιοχή της Θερίσου, ζητώντας από ομάδα Ρομά που γλεντούσε ξέφρενα, να χαμηλώσει τη μουσική καθώς η ώρα είχε φθάσει 2 τα ξημερώματα.

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν ομαδική επίθεση από άντρες και γυναίκες ακόμη και με τις σούβλες, ενώ το μαινόμενο πλήθος έκανε γυαλιά καρφιά ένα περιπολικό.

«Δέχτηκαν επίθεση με ξύλα, πέτρες και σούβλες, από 20 περίπου άτομα, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος» αναφέρει μεταξύ άλλων στην δημοσιογράφο Έλλη Κοκάλη, ο Γιώργος Πικράκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Τέσσερα άτομα τα οποία συνελήφθησαν επί τόπου και δύο ακόμη που εντοπίστηκαν τις επόμενες ώρες , οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα με χειροπέδες.

Είχε προηγηθεί και ένοπλη επίθεση στο Ασήμι η οποία και εξετάζεται με προσοχή από την Ασφάλεια. Οι δράστες πιθανότατα στόχευαν το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Αστερουσίων.

«Αιχμηρή ανακοίνωση από τις 4 Ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων της περιφέρειας Κρήτης

Μέσω μιας ιδιαίτερα καυστικής ανακοίνωσης που εξέδωσαν από κοινού οι τέσσερις Ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων της περιφέρειας Κρήτης, οι αστυνομικοί αναρωτιούνται - μεταξύ άλλων - για το πόσοι συνάδελφοί τους πρέπει να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν για να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο με νόμο του κράτους.

Στην επίμαχη ανακοίνωση αναφέρονται συνολικά τέσσερα περιστατικά αναίτιων επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών, που σημειώθηκαν το διάστημα των τελευταίων περίπου πέντε εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το συμβάν με τους πυροβολισμούς που έπεσαν την Τρίτη του Πάσχα εναντίον αυτοκινήτου, στο Ασήμι Ηρακλείου. Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, το όχημα που μπήκε στο “μάτι” των θρασύτατων δραστών ήταν περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων!

«Με θλίψη και αποτροπιασμό γινόμαστε τον τελευταίο καιρό ολοένα και συχνότερα μάρτυρες αναίτιων επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών. Ένα σχεδόν καθημερινό για το κέντρο της Αθήνας φαινόμενο εξαπλώνεται και στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Κρήτη μας», αναφέρεται στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης.

«Περιστατικά επαναλαμβανόμενα και ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνεται με μόνη υπεύθυνη την Πολιτεία. Η ατιμωρησία, η ανοχή, οι ποινές- “χάδια” στους παραβάτες και οι νόμοι που άδειασαν τις φυλακές οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές και αποθράσυνση κάθε είδους εγκληματιών.

Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα του Δυτικού Κόσμου οι δράστες θα παρέμεναν μήνες ή χρόνια στη φυλακή, όχι για λίγα βράδια μόνο. Ο Έλληνας αστυνομικός ματώνει καθημερινά για την προστασία των πολιτών και το αποδεικνύει με τα χτυπήματα κατά της εγκληματικότητας. Η Πολιτεία όμως πώς προστατεύει τον αστυνομικό;

Όταν ανεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά σε βάρος αστυνομικών, ποια θα είναι η συμπεριφορά τους σε βάρος φιλήσυχων συμπολιτών μας;

Πόσους νεκρούς και τραυματίες αστυνομικούς θέλετε για να νομοθετήσετε επιτέλους το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας;», αναρωτιούνται οι αστυνομικοί, οι οποίοι κλείνοντας ζητούν να υπάρξει σεβασμός στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς και να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και με νόμο του κράτους.

«Ζητάμε την άμεση αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου με νόμο του κράτους, και οι ποινές για παρόμοια περιστατικά επιθέσεως σε βάρος αστυνομικών και κρατικών λειτουργών γενικότερα να προβλεφθεί από τον νέο Ποινικό Κώδικα να είναι ακόμα αυστηρότερες και να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για τους δράστες.

Σεβαστείτε επιτέλους τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας και δώστε μας τα εφόδια να κάνουμε τη δουλειά μας», καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από τους προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων των αστυνομικών της Κρήτης, Γιώργο Πικράκη (Ηρακλείου), Νίκο Ξανθουδάκη (Χανίων), Κατερίνα Αγορού (Ρεθύμνου) και Γιώργο Καρτσάκη (Λασιθίου).

Τα 4 περιστατικά σε Ηράκλειο και Λασίθι

«Την 23η Μαρτίου 2019, πλήρωμα περιπολικού του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ηρακλείου δέχτηκε επίθεση από ομάδα τουλάχιστον 15 “γνωστών αγνώστων” στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός συναδέλφου μας από ρίψη πέτρας στο κεφάλι και υλικές ζημιές στο περιπολικό όχημα.

Την 8η Απριλίου 2019, στην περιοχή Λίμνες Λασιθίου, δράστες πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της ΟΕΠΤΑ Λασιθίου προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει τραυματισμός. Οι δύο δράστες λίγες μέρες μετά συνελήφθησαν.

Την 30ή Απριλίου 2019, στο Ασήμι Ηρακλείου, περιπολικό όχημα του Α.Τ. Αστερουσίων δέχτηκε πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα, χωρίς να τραυματιστεί αστυνομικός ή πολίτης.

Την 1η Μαΐου 2019, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Ηρακλείου και του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου δέχτηκαν επίθεση από 20 τουλάχιστον άτομα με πέτρες, ξύλα και σούβλες στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε περιπολικό όχημα. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστές στρέφουν τα “βέλη” τους στην Πολιτεία, κάνοντας λόγο - μεταξύ άλλων - για «ατιμωρησία», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την «αποθράσυνση κάθε είδους εγκληματιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News