Μετά τις εντάσεις, συνέχεια στη δίκη Γιακουμάκη

Κρήτη
Μετά τις εντάσεις, συνέχεια στη δίκη Γιακουμάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εννέα Κρητικοί στο σκαμνί για την υπόθεση του άτυχου Βαγγέλη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σε μερικά 24ωρα η συνέχιση της πολύκροτης δίκης για το bullying σε βάρος του αδικοχαμένου Κρητικού σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε απασχολήσει όσο ελάχιστες πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το πανελλήνιο, συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση. Όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα. Επισημαίνεται ότι κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της δίκης, που ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, κανείς από τους κατηγορούμενους δε βρέθηκε στα δικαστήρια. Ωστόσο, άπαντες εκπροσωπήθηκαν διά των πληρεξουσίων συνηγόρων τους.

Διέκοψε για την Τρίτη

Σε όλες τις εν λόγω συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα μέσα στον περασμένο Απρίλιο, υπήρξαν στιγμές που η ένταση “χτύπησε κόκκινο”. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων - πριν η Έδρα διακόψει τη δίκη για την ερχόμενη Τρίτη - οι γονείς του αδικοχαμένου 20χρονου βίωσαν δύσκολες στιγμές: Ενδεικτικό είναι το γεγονός της κατάρρευσης της χαροκαμένης μητέρας του Βαγγέλη, η οποία δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα. Την ώρα που ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος κατέθετε, προκλήθηκε ένταση με αφορμή ερωτήσεις που δέχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Η κ. Μαρία Φρονιμάκη άρχισε να κλαίει με λυγμούς και τελικά λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, υποβασταζόμενη... Ο σπαραγμός της μητέρας του Βαγγέλη διαπέρασε το ακροατήριο, την ώρα που έβγαινε έξω από την αίθουσα... «Βαγγέλη μου, πού είσαι παιδί μου; Διαπραγματεύονται την απώλειά σου. Πού είσαι να μας τα πεις; Εγώ έχασα το παιδί μου... Ένα κεράκι μού έμεινε...», είπε πάνω στην ανείπωτη οδύνη της η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι, αναφορικά με κάποιους εκ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι δεν προσήλθαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον της Έδρας.

Μεγάλη ένταση υπήρξε και κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης της επίμαχης δίκης: Η ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου “χτύπησε κόκκινο”, όταν, την ώρα που ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Χατζηδάκης απηύθυνε ερώτηση αναφορικά με το «εάν ο Βαγγέλης χρειαζόταν προστάτες», ο εισαγγελέας της Έδρας φέρεται να είπε ότι, εάν ο Βαγγέλης «μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του, ίσως σήμερα να ζούσε».

Τα λόγια αυτά του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση σύσσωμης της υπεράσπισης, η οποία διαμαρτυρήθηκε στην πρόεδρο του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για «αντιδικονομική συμπεριφορά» του εισαγγελέα, επειδή διέκοψε συνήγορο υπεράσπισης την ώρα που απηύθυνε ερώτηση και προέβη, σύμφωνα πάντα με την υπεράσπιση, σε δήλωση-σχόλιο για τον Βαγγέλη.

Κατόπιν, η υπεράσπιση αιτήθηκε την εξαίρεση του εισαγγελέα από την εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εάν «στο πρόσωπο δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού γεννιούνται υπόνοιες μεροληψίας». Η ένταση μεταφέρθηκε και στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση.

Όπως είχε αναφέρει τότε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Κοκοσάλης, όταν η Έδρα επανήλθε, η πρόεδρος ζήτησε από τον κ. εισαγγελέα να ανακαλέσει, άλλως να δικαιολογήσει τα όσα είπε νωρίτερα, με τον ίδιο να λέει ότι ήταν ένα σχόλιο το οποίο ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και δεν προοιωνίζεται την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων. Κατόπιν αυτών, σύμφωνα πάντα με τον Ηρακλειώτη δικηγόρο, η υπεράσπιση προέβη στην ανάκληση της αίτησης εξαίρεσης του εισαγγελέα από τη δίκη και η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε κανονικά.

«Τέσσερα χρόνια προσπαθώ να μάθω το γιατί»

Εξάλλου, κατά την ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε - μεταξύ άλλων - και ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης. «Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα... Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια, έρχομαι εδώ προσπαθώντας να μάθω το γιατί», ανέφερε στην κατάθεσή του ο Ανδρέας Γιακουμάκης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στο ακροατήριο να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τα αναφιλητά τους. Σε δήλωσή του μετά από διακοπή του δικαστηρίου, ο Ανδρέας Γιακουμάκης είχε πει, εξάλλου, ότι «γίνεται ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε».

Πάντως, με δηλώσεις που είχε παραχωρήσει ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Γιώργος Κοκοσάλης, είχε αναφέρει ότι, «εάν είναι μπούλινγκ, δεν υπήρχε νομοθετημένο όταν ο Βαγγέλης ήταν στη σχολή. Θεσμοθετήθηκε μετά εξ αφορμής της εξαφάνισης του Βαγγέλη. Αν είναι κάτι άλλο, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Για ποιον λόγο είναι σωματικές βλάβες; Επειδή είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα και έτσι βόλεψε να έρθει η διαδικασία στο ακροατήριο; Αυτή η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο επειδή κάποιοι επέλεξαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους μετά από συναντήσεις με διάφορους εξωθεσμικούς παράγοντες, που αναδείχθηκαν στο ακροατήριο. Ο νοών νοείτω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News