Κρήτη

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας: Τα Εθνικά Συμβούλια και ο στόχος

Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τους νέος πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2019 που ξεκίνησε στις 29/4 και θα διαρκέσει έως 5/5, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε στην ανάγκη υποστήριξης της φωνής των νέων γενεών μέσω της συμμετοχής τους στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τις αρχές της δημοκρατικής εκπροσώπησης, της διαβούλευσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Ανά την Ευρώπη υπάρχουν πληθώρα αντιπροσωπευτικών πλατφορμών για τη νεολαία σε περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η «ομπρέλα» όλων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, συγκεντρώνει περισσότερα από 93 εθνικά συμβούλια νέων και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νέων.

Εθνικά Συμβούλια

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας δομημένα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια διεξάγεται η προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, που αποτελεί ένα εκπαιδευτικό forum που συνδιοργανώνει ο ΕΟΠΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων σημαντικών φορέων, στοχεύοντας στην εξοικείωση των νέων με τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συγκεκριμένη προσομοίωση μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Δημήτρης Ξενάκης, ο οποίος έθεσε επί τάπητος την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων στην Κρήτη.

Ο στόχος

Στόχος είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων να έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα κινητικότητας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από συγκροτημένες προτάσεις θα μπορούν να προωθούνται ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναζητούνται τόσο οι λύσεις όσο και οι πόροι ώστε οι νέοι να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και η ψηφιακή επανάσταση, παραμένοντας ταυτόχρονα στον τόπο τους.

Ο κ. Δημήτρης Ξενάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Π.Ε. Ηρακλείου με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη, τονίζει: «Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να βρίσκεται κοντά στους νέους και να διαμορφώνει το μέλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες τους και δίνοντας την ευκαιρία να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια