Παραγωγή 12.000 τόνων επιτραπέζιου σταφυλιού, αν δεν ήταν η κακοκαιρία

Κρήτη
Παραγωγή 12.000 τόνων επιτραπέζιου σταφυλιού, αν δεν ήταν η κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι έπληξαν τα σταφύλια του Ηρακλείου - Τεράστιες οι ζημιές στα πρώιμα

Μια παραγωγή τουλάχιστον 12.000 τόνων στα επιτραπέζια σταφύλια θα είχαμε φέτος. Όμως, τουλάχιστον οι 2.500 τόνοι είναι σε σταφύλια τα οποία καταστράφηκαν από τους πρόσφατους βορειοδυτικούς ανέμους, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου. Τα πρώιμα σταφύλια έχουν πάθει τεράστιες ζημιές και τα οινοστάφυλα έχουν πληγεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα για φέτος από την παραγωγή των σταφυλιών του νομού Ηρακλείου.

Την αποκάλυψη στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” έκανε ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης, κάνοντας λόγο για ζημιές που ανέρχονται μέχρι και στο 60% των “χτυπημένων” αμπελώνων, προσδιορίζοντας ο ίδιος τις ζημιές σε ένα μέρος του Προφήτη Ηλία που αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής!

«Η ζημιά βορειοδυτικά από τον δυνατό βορειοδυτικό αέρα φτάνει έως το 50 με 60%», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Λάμπρος Περιβολαράκης. «Εκτός από τα σταφύλια που ξέρανε ο αέρας αμέσως, έχουμε καταστροφές και στα υπόλοιπα που έμειναν πάνω στις κουρμούλες. Η μεγάλη ζημιά βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, γιατί είναι η πιο πρώιμη περιοχή σε σχέση με τις Αρχάνες και τη Σύλλαμο, τουλάχιστον κατά 15 ημέρες». Ο Λάμπρος Περβολαράκης αναφέρει, στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν και οι πρώιμες ποικιλίες που έχουν πάθει ζημιά τόσο στον Προφήτη Ηλία όσο και στις Αρχάνες.

Στο μεταξύ, ο ΕΛΓΑ έχει επισκεφτεί τις περιοχές αυτές μέχρι σήμερα τρεις φορές, έχει διαπιστώσει την ύπαρξη της ζημιάς και έδωσε το “πράσινο φως” για να δηλωθούν οι ζημιές. Από ’κει και πέρα, όπως λέει ο Λάμπρος Περβολαράκης, «την πρώτη εικόνα οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ την έχουν πάρει. Στη συνέχεια οι γεωπόνοι που θα έρθουν θα μπορούν να δουν τη ζημιά. Εγώ έχω αμπέλια που δεν έχουν ζημιά. Δε θα τα δηλώσω. Θα δηλώσω αυτά που έχουν ζημιά. Και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι παραγωγοί. Να μη δηλώνουν αμπέλια που δεν έχουν ζημιά», ξεκαθαρίζει ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι μεγάλη ανάγκη να μη δηλώνονται αμπέλια που δεν έχουν ζημιά. Το μειωμένο προσωπικό του ΕΛΓΑ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να τα καταγράψει, και αυτό σημαίνει καθυστέρηση σε βάρος των παραγωγών εκείνων που έχουν πραγματικές ζημιές και δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα σπασμένα εξαιτίας κάποιων άλλων που μπορεί να νομίζουν ότι θα πάρουν κι εκείνοι αποζημιώσεις, μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

Το σύνολο της παραγωγής

Σε ό,τι αφορά τη συνολική παραγωγή για φέτος, ο κ. Περβολαράκης απαντά: «Σταφύλια υπάρχουν. “Γέννα” υπάρχει μεγάλη. Εμάς στον Προφήτη Ηλία ο βορειοδυτικός άνεμος χτύπησε περίπου το 40% των περιοχών. Το 60% δεν το χτύπησε. Και το 60% είναι φορτωμένο. Έχει φουλ παραγωγή. Σε αυτό το 40% που έκανε ζημιά, έχει χτυπηθεί ένα 50% με 60% της παραγωγής. Αλλά επειδή πέρυσι χάθηκαν τα σταφύλια με τις βροχές του καλοκαιριού, θα είναι τεράστια η διαφορά της παραγωγής μεταξύ των δύο χρόνων. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα, αλλά θα είναι τεράστια η διαφορά. Αν δεν έκανε τη ζημιά ο βορειοδυτικός άνεμος, θα είχαμε φέτος τουλάχιστον 12.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού. Από την ποσότητα αυτή, θα πρέπει να αφαιρέσουμε γύρω στους 2.500 τόνους των κατεστραμμένων σταφυλιών.

Πέρυσι κάναμε εξαγωγή γύρω στους 5.000 τόνους. Μάλιστα, είχαμε και πέρυσι μεγάλη παραγωγή, αλλά από τις 26 Ιουλίου και μετά, που άρχισε και έβρεχε, το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε και πήγε στα οινοποιεία»...

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον γνωστό εξαγωγέα, «είναι κανονικά πολύ νωρίς ακόμα να έχουμε ασφαλή εικόνα. Διότι δεν ξέρουμε ακόμα ούτε πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός. Αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε τι κάνουν και οι ανταγωνιστές μας. Τι παραγωγές έχουν... Τι γίνεται... Τα δεδομένα δεν είναι όπως κάποτε. Έχουν αλλάξει. Οι Ισπανοί κάνουν τεράστιες καλλιέργειες και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Αυτοί έχουν Ομάδες Παραγωγών σε όλα τα προϊόντα και πουλάνε χωρίς τιμή. Μόνο φορτώνουν. Αν αυτό γινότανε στην Κρήτη, καταλαβαίνουμε όλοι ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις των παραγωγών»...

Και μας έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση με το αγγούρι. «Οι Ισπανοί πέταξαν στη θάλασσα 12.000 τόνους αγγουριών τον Ιανουάριο! Και αυτά που πουλιόνταν τότε, τα πουλούσαν στα 25 λεπτά το κιλό, όταν εμείς εδώ είχαμε τα αγγούρια με τιμές παραγωγού στα 70 και στα 80 λεπτά το κιλό»... Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ισπανοί έχουν κλήρο 100 στρέμματα. Και αν βγάλει ο παραγωγός 500 ευρώ στο στρέμμα, βγάζει συνολικά 50.000 ευρώ. Ο δικός μας παραγωγός, όμως, με κλήρο 5 στρεμμάτων, βγάζει 2.500 ευρώ»...

«Θα βγει σταφίδα»

Ποια είναι όμως η εικόνα του Λάμπρου Περβολαράκη για τη σταφίδα φέτος; «Θα βγει και φέτος σταφίδα, κυρίως στον Προφήτη Ηλία. Και πέρυσι έκαναν οι παραγωγοί οι δικοί μας εδώ σταφίδα. Μια μικρή παραγωγή αξίζει τον κόπο να γίνεται, γιατί καταναλώνεται εντός χώρας και πληρώνεται»...

«Κατρακύλησαν οι τιμές»

Στο μεταξύ, “βουτιά” αμέσως μετά το Πάσχα έκανα οι τιμές παραγωγού στα οπωροκηπευτικά, σύμφωνα με τον κ. Περβολαράκη. «Φέτος οι παραγωγοί λόγω του κακού καιρού δεν “έβγαλαν” καλό εισόδημα. Διότι, μπορεί οι τιμές να ήταν υψηλές, αλλά δε βγήκαν ποσότητες. Από τώρα και μετά περιμένουμε μεγάλες παραγωγές. Και οι τιμές αμέσως μετά το Πάσχα έπεσαν χαμηλά. Οι πιπεριές είχαν 2 με 2,5 ευρώ το κιλό και τώρα πάνε στα 70 με 80 λεπτά. Στην ντομάτα έχουμε 34-37 λεπτά το κιλό από 1,30 ευρώ το κιλό που ήταν τις ημέρες του Πάσχα. Στο αγγούρι έχουμε 30 λεπτά το κιλό, ενώ στα κολοκυθάκια έχουμε τιμές γύρω στο 1 με 1,30 ευρώ το κιλό. Τα πεπόνια από 1,50 ευρώ το κιλό έπεσαν στα 47 λεπτά».

Ο εξαγωγέας διευκρινίζει πως πρόκειται για τιμές που ο ίδιος δίνει στους παραγωγούς. Κι ενώ πρόκειται για εξαγώγιμα προϊόντα, οι τιμές αυτές επηρεάζουν και την εγχώρια αγορά. Το μήνυμα τέλος που θέλει να στείλει προς την κυβέρνηση είναι «να σταματήσει να υπερφορολογεί τους αγρότες και να προχωρήσει σε μια ενιαία φορολογία για όλους τους αγρότες. Γιατί ειδικά οι θερμοκηπιάδες, που κάνουν μεγάλο τζίρο, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σήμερα, ξεπερνώντας τον τζίρο των 40.000 ευρώ, έχουν 44% φόρο και 27% ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ, χωρίς την προκαταβολή στο 100% για τον φόρο της επόμενης χρονιάς! Η φορολόγηση του αγρότη, επειδή αυτός είναι η κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, δεν έπρεπε να ξεπερνάει το 15%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News