Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κρήτη

Κρήτη
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετοιμάζονται τα εργατικά συνδικάτα για την απεργία και το συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου - Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις θα γίνουν και φέτος στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η μία θα είναι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το κτήριό του στη λεωφόρο Δημοκρατίας, και η άλλη θα είναι του ΠΑΜΕ, που θα συγκεντρώσει τον δικό του κόσμο στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου είναι φωτεινό παράδειγμα»

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η Ομοσπονδία των εργαζομένων επισιτισμού-τουρισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους- ανέργους- συνταξιούχους την 1η Μαΐου στις 11 το πρωί, στο ΕΚΗ.

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς, ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν.

Μαζί θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση, στις αδικίες και στις κοινωνικές διακρίσεις. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Σωματείου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν:

- Την τροποποίηση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας περί επεκτασιμότητας των συμβάσεων.

- Την υποχρεωτικότητα της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ν. Ηρακλείου.

- Επαναφορά της απονομής εφάπαξ στην 20ετία.

- Την τήρηση και εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

- Κατάργηση του Ν. 3986/11 για την επιδότηση ανεργίας, που έβαλε πλαφόν στους μήνες επιδότησης.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Το ΠΑΜΕ

«Όμως εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ», αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ. «Η εγγύηση ότι δε θα τα καταφέρουν είναι η 20χρονη πορεία και δράση του ΠΑΜΕ. Η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε τα δίκια μας. Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, τον κάθε εργαζόμενο, να κρίνει την κατάσταση και να πάρει θέση απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία. Την 1η Μάη πρέπει να εκφραστεί ένα ενωτικό μαχητικό ρεύμα που εκφράζεται στους χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που αντιδρούν σε αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού, που λένε ότι “κάτι πρέπει να γίνει” σε μια μαζική, μαχητική, ενωτική συγκέντρωση».

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εξέδωσε επίσης σχετικό κάλεσμα.

«Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες. Είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγου, στους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στα εκατομμύρια εργατών όλου του κόσμου. Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται», τονίζει μεταξύ άλλων.

Παρακάτω αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι στην Υγεία-Πρόνοια αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, για:

  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας.
  • Αμοιβές-ωράρια.
  • Κοινωνική ασφάλιση.
  • Υγεία-Παιδεία.
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη.
  • Ειρήνη.
  • Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανοιχτά, εξοπλισμένα και στελεχωμένα, για ένα ΕΚΑΒ που να ανταποκρίνεται άμεσα και έγκαιρα στις ανάγκες του πολίτη, για προνοιακά ιδρύματα που να διασφαλίζουν την περίθαλψη και την αξιοπρέπεια, για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο του ασθενούς!».

Η Πρωτομαγιά φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των “Μινωικών Γραμμών” φέρνει την ερχόμενη Τετάρτη η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ για την εργατική Πρωτομαγιά. Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: «Οι “Μινωικές Γραμμές” γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε αυτή, την Τετάρτη 01/05/2019 (από 00:01 έως 24:00) τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων της εταιρείας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα παρακάτω:

Γραμμή Κρήτης:

- Στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο, τα πλοία H/S/F “Festos Palace” και H/S/F “Knossos Palace” θα αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι του Ηρακλείου όσο από το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με τα παρακάτω:

* Ηράκλειο-Πειραιάς: Αναχώρηση από Ηράκλειο στις 9 το βράδυ.

* Πειραιάς-Ηράκλειο: Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά αμέσως μόλις επιτραπεί ο απόπλους, με προορισμό το Ηράκλειο. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του απόπλου (9 το βράδυ).

- Στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά-Πειραιάς, το H/S/F “Mykonos Palace”:

* την Τετάρτη 1η Μαΐου δε θα εκτελέσει το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από τα λιμάνια Πειραιά και Χανίων.

* την Τρίτη 30 Απριλίου και την Πέμπτη 2 Μαΐου τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

- Πειραιάς-Χανιά: Αναχώρηση από τον Πειραιά στις 4 το απόγευμα.

- Χανιά-Πειραιάς: Αναχώρηση από τη Σούδα στις 11:59 το βράδυ.

Γραμμή Κυκλάδων: Δεν επηρεάζεται από την απεργία διότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγιο την Τετάρτη 01/05/2019.

Γραμμή Αδριατικής: Δεν επηρεάζεται από την απεργία.

Α. Αναχωρήσεις από Ελλάδα προς Ιταλία: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη αναχώρηση την Τετάρτη 01/05/2019 από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για Ανκόνα ή Βενετία.

Β. Αναχωρήσεις από Ιταλία προς Ελλάδα: Το δρομολόγιο από Ιταλία προς τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας δεν επηρεάζεται και θα εκτελεστεί κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των “Μινωικών Γραμμών” μέσω των πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) και 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810/399.899, 2810/229.602, 2810/330.198, Πειραιάς: 210/41.45.744, 210/40.80.028, Αθήνα: 210/33.76.910, Σούδα: 6972/552.661, 28210/81.276, Χανιά: 28210/45.911-12, Πάτρα: 2610/426.000, Ηγουμενίτσα: 26650/24.404, Ανκόνα: +39 071 201708, Βενετία: +39 041 5470411), στους κατά τόπους λιμενικούς πράκτορες (Σαντορίνη - Pelican Travel: 22860/22.220, Ίος - Acteon Travel: 22860/91.343, Πάρος - Polos Tours: 22840/22.092, 22.093, 22.333, Μύκονος - Delia Travel: 22890/22.322) και στα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Κρατήσεις on-line ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News