Κρήτη

Πάσχα στην Κρήτη: Στήθηκαν σούβλες και ψησταριές

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Μετά την Ανάσταση, σειρά έχει η Κυριακή του Πάσχα, η οποία  πέραν του θρησκευτικού νοήματος, έχει την τιμητική της και για έναν ακόμη λόγο.΄

 

Το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ψήσιμο του οβελία, ένα έθιμο που τηρείται  κάθε χρόνο από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και  αποτελεί κομμάτι των ελληνικών παραδόσεων.

Και στην Κρήτη από νωρίς το πρωί της Κυριακής στρώνονται τα τραπέζια και αρχίζουν οι προετοιμασίες.

Στο νησί μας  έτσι κι αλλιώς καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες κρέατος, οπότε το Πάσχα το μέτρο δεν υφίσταται με το δεδομένο ότι οι περισσότεροι έχουν τηρήσει τη νηστεία τις προηγούμενες μέρες.

Ψησταριές και σούβλες στήνονται και στα περισσότερα σπίτια σουβλίζονται αρνιά, μπαίνουν δίπλα κατσικάκια αντικριστά με χοντρό αλάτι, κοκορέτσια, ακόμη και σχάρες με παϊδάκια, μπριζόλες κ.λπ.

Το γλέντι κρατάει έως το βράδυ ή ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Σχόλια