Κρήτη

Με καθυστέρηση έφτασε το Άγιο Φως στην Κρήτη

Έφτασε στην Κρήτη το Άγιο φως, με καθυστέρηση περισσότερο από μίας ώρας

Έφτασε στην Κρήτη το Άγιο Φως, το οποίο μεταφέρθηκε από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό ελικόπτερο στο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να ταξιδέψει με δεκατέσσερις πτήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αναμένεται να φτάσει μετά τις 22:15.

Tο neakriti.gr επικοινώνησε νωρίτερα με τον γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης π. Πρόδρομο Ξενάκη, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να παραλάβει το Άγιο Φως και να το μεταφέρει στην Κρήτη και μας πληροφόρησε ότι στο Ηράκλειο θα φτάσει με καθυστέρηση μίας ώρας περίπου. 

Διευκρινίζεται ότι με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας στις 18.10 αναχώρησε από το Ισραήλ για την Αθήνα και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μεταφέρει το Άγιο Φως.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, περίπου στις 8 το βράδυ, με τιμές αρχηγού κράτους.

Στη συνέχεια το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτικό ελικόπτερο, για να ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Προχειρότητα που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα για την έλευση και ακολούθως τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα, επέδειξαν οι οργανωτές από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ενοχλημένη η Εκκλησία από τον χειρισμό

Έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει σε κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ως σημείο υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, αντί για τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που χρησιμοποιείται παραδοσιακά.

Συνεργάτες του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου δήλωσαν στον ΣΚΑΪ πως ο σεβασμιότατος ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την αλλαγή από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, δίχως όμως να λάβει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο υφυπουργός φέρεται να του είπε πως η εντολή προήλθε από ανώτερα κλιμάκια.

Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον κ. Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.

Ως συνέπεια, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αποφάσισε να μην συνοδεύσει την ελληνική αποστολή η οποία μετέβη σήμερα στα Ιεροσόλυμα υπό τον κ. Μπόλαρη για την τελετή αφής, και δεν προτίθεται να μεταβεί στην Ελευσίνα για την τελετή υποδοχής.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές εάν η Εκκλησία θα λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

 

Τι κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας

Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ενώ ήταν να μεταβεί και ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος κατέβηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τους Άγιους Τόπους καθώς ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την αλλαγή του δρομολογίου και δεν συμμετείχε στην αποστολή.

«Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους ανθρώπους, εγώ αρνήθηκα να πάω πάντως. Πήγα στο αεροπλάνο και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα και τους απήντησα γιατί γίνεται αυτό; Ο υπουργός λέει δεν ξέρω. Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε τελευταία στιγμή; Λέει δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει, θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτόν τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό της εκκλησίας, και δεν πήγα, γύρισα πίσω», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Ωστόσο και εκπρόσωποι των ενοριών διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε και  τι υποστήριξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια