Σπύρος Σηφογιωργάκης: Το παράπονο του λυράρη από την ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι»

Κρήτη
Σπύρος Σηφογιωργάκης: Το παράπονο του λυράρη από την ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σπουδαίος μουσικός μίλησε για τη «Νεράιδα και το Παλικάρι», για το «Ζορμπά» και για την ημέρα που έπαιξε μουσική στο σπίτι του Ωνάση

Η Βούλα Νεονάκη και η εκπομπή «Δια… Κρητικά» θυμήθηκε την τελευταία συνέντευξη του σπουδαίου Κρητικού λυράρη, Σπύρου Σηφογιωργάκη.

Στην τελευταία του συνέντευξη, ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, υποδέχτηκε τη Βούλα Νεονάκη στο σπίτι του στους Βώρους και της μίλησε για την πολυτάραχη και γεμάτη εκπλήξεις ζωή του, για την επιτυχημένη του πορεία στην Κρητική λύρα, για τη συμμετοχή του στον κινηματογράφο και για πολλά ακόμη…

Η Κατοχή και η επιθυμία του να μάθει λύρα

«Από την πρώτη εβδομάδα της Κατοχής φάνηκε η δυστυχία στο σπίτι της 6μελούς μας οικογένειας. Έτσι, από το ’40 έως το ’45 ήμουν βοσκός. Η μάνα μου μάζευε χαρούπια και τα φούρνιζε, τα ξέραινε και έκανε χαρουπόψωμο για να τρώει η οικογένεια. Εκείνη την πενταετία, επικρατούσε φτώχεια, ψείρες, ψύλλοι… Καμιά φορά σταματάει ο νους μου όταν σκέφτομαι εκείνες τις ημέρες και λέω πως είναι ψέματα

Από το ’45 που έφυγαν οι Γερμανοί, άρχισε πάλι το χαμόγελο της ευτυχίας στο σπίτι. Τότε, μου γεννήθηκε η επιθυμία να μάθω λύρα», είχε πει ο Σπύρος Σηφογιωργάκης.

Το παράπονό του από τη «Νεράιδα και το παλικάρι» και η γνωριμία του με τον Ωνάση, την Κάλας και την Παπά

«Το ’67 γυρίστηκε “Η νεράιδα και το παλικάρι”, με πήραν κι εμένα στην ταινία, όμως, ενώ έπαιζα τη λύρα, στο μοντάζ, έβαλαν τη δική τους μουσική και η λύρα δεν ακούγεται καθόλου.

Έπειτα συμμετείχαν σε μία ταινία και με το Γιάννη το Γκιονάκη, η οποία όμως δεν έγινε πολύ γνωστή στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, ήταν “Ο Ζορμπάς ο Έλληνας”.

Όσοι συμμετείχαμε στην ταινία, μας κάλεσε ο Κακογιάννης στην πρεμιέρα στο Παρίσι στις 25 Μαρτίου 1965. Και θυμάμαι το κρύο, τους αρχηγούς κρατών… Μετά την προβολή της ταινίας, πήγαμε απέναντι από τον κινηματογράφο στο εστιατόριο “Μαξίμ”. Εκεί γνώρισα τον Ωνάση, την Κάλλας και την Ειρήνη Παπά. Ναι αλλά, τι φάγαμε… Δεν εκατέχαμε να φάμε… Την επόμενη ημέρα ο Ωνάσης έκανε δεξίωση στο σπίτι του και πήγαμε κι εμείς», είχε εξομολογηθεί στη Βούλα Νεονάκη, στην τελευταία του συνέντευξη.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Δια… Κρητικά» με το Σπύρο Σηφογιωργάκη:

Διαβάστε απόσπασμα από παλαιότερο αφιέρωμα του neakriti.gr στο Σπύρο Σηφογιωργάκη:

Το βλέμμα του ήταν αυστηρό και καθηλωμένο στο συνομιλητή του. Αν τον παρατηρούσες όταν συζητούσε, σου έδινε την εντύπωση ότι δεν υπήρχε τίποτε άλλο τριγύρω του εκτός από τον ίδιο και το συνομιλητή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News