Κρήτη

Με κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση η Ακολουθία των Παθών

Κορυφώνεται το Θείο Δράμα - Με συγκίνηση και κατάνυξη σε μοναστήρια και ναούς της χώρας η Ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης ψάλλεται απόψε σε όλους τους Ιερούς Ναούς και στις Μονές της χώρας η Ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Με ευλάβεια πλήθος πιστών προσέρχονται στους ιερούς ναούς, βιώνοντας τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου μέσα από τα τελετουργικά δρώμενα της κατανυκτικής αυτής Ακολουθίας.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Θεανθρώπου.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο Πέμπτο και το Έκτο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης.

Το Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Σε ζωντανή σύνδεση η ΚΡΗΤΗ TV με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Αγίου Μηνά μας μετέφερε την αναπαράσταση του Θείου Δράματος.

Η Πορεία προς τον Γογλοθά

Πιο αναλυτικά, τα Δώδεκα Ευαγγελία συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους».

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»).

Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του».

Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού.

Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

(Οι φωτογραφίες είναι από τον Άγιο Νικόλαο Ζήντα στο Αρκαλοχώρι)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια