default-image

Λάδι: Εξευτελιστικές οι τιμές φέτος, ελπίδα για τη νέα σοδειά

Κρήτη
Λάδι: Εξευτελιστικές οι τιμές φέτος, ελπίδα για τη νέα σοδειά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας και η κακή ποιότητα των φετινών λαδιών, είναι ο χειρότερος συνδυασμός

“Φρούδες” χαρακτήρισε τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών παραγωγού ελαιολάδου φέτος - αλλά ξεκαθάρισε την απόλυτη ανάγκη για “αντεπίθεση” ποιότητας και ποσότητας τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα στη νέα περίοδο καλλιέργειας και παραγωγής της ελιάς και του ελαιολάδου - ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης, στη διάρκεια της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο”.

Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα των φετινών λαδιών, είναι ο χειρότερος συνδυασμός για τις τύχες του προϊόντος, όπως ξεκαθάρισε επίσης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, που αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή αλλά και τη συμμετοχή της Κρήτης στην παραγωγή του ελληνικού ελαιολάδου!

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας ακόμα κύκλος διακύμανσης τιμών. Ακούμε στο παρελθόν ακόμα χαμηλότερες τιμές. Γιατί, όπως βλέπουμε, βρισκόμαστε σε μια πτωτική πορεία τιμών του ελαιολάδου για 14ο συνεχή μήνα. Οι ανώτερες τιμές ήταν πέρυσι τον Φεβρουάριο. Και όλο αυτό το οποίο ζούμε έχει να κάνει και με μια παραγωγή της Ισπανίας, η οποία φέτος, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει πλησιάσει πάρα πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που έχει καταγράψει αυτή η χώρα. Το ιστορικό της ρεκόρ ήταν την ελαιοκομική περίοδο 2012-2013, οπότε η παραγωγή έφτασε τους 1.784.000 τόνους. Τα νούμερα που μας έχουν δώσει τώρα είναι περίπου στους 1.770.000 τόνους», δήλωσε μέσω Skype στην αγροτική εκπομπή της τηλεόρασης “NOTOS” ο Μανόλης Γιαννούλης. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη», σύμφωνα με τον ίδιο, «ότι οι Ισπανοί με μια εξαιρετικά οργανωμένη ελαιοκομία έχουν καταφέρει τα τελευταία 20-25 χρόνια σχεδόν να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους. Αυτό σημαίνει τρομερές οικονομίες κλίμακας. Σημαίνει κόστη παραγωγής που για μας είναι απλησίαστα. Και εμείς σαν χώρα δεν έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε κάνει σε αυτά τα χρόνια»...

Ο Μανόλης Γιαννούλης συνέχισε λέγοντας πως «όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, συνυπολογίζοντας ότι η Ελλάδα σε μια φυσιολογική χρονιά παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, να μην μπορούμε να είμαστε εμείς ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών»...

Στο ερώτημα αν θα ήταν η καλύτερη λύση να αυξήσουμε την τυποποίηση για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας αλλά και τις τιμές μας, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου τόνισε πως «το να βάλουμε το λάδι στα μπουκάλια μας είναι το πιο εύκολο. Το να φτάσει στο σημείο ο καταναλωτής να απλώσει το χέρι στο ράφι και να πάρει το μπουκάλι με το ελληνικό λάδι, αυτό είναι κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο. Απαιτεί τεράστια κεφάλαια σε ενέργειες προώθησης και αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα»...

Και φέρνοντας ως παράδειγμα της άγνοιας που υπάρχει ως προς την παραγωγή του ελληνικού ελαιολάδου, ο Μανόλης Γιαννούλης τόνισε ότι οι καταναλωτές της Αμερικής μόλις στο 3% με 4% γνωρίζουν ότι η Ελλάδα παράγει και ελαιόλαδο. «Αν πάμε σε ιταλικό σούπερ-μάρκετ και ρωτήσουμε τους καταναλωτές ποια χώρα παράγει ελαιόλαδο, θα μας πουν η Ιταλία. Και παράλληλα ο Ισπανός προτίμησε να εξαγοράσει τα μεγάλα παραρτήματα ιταλικών πολυεθνικών ελαιολάδου για να αποκτήσει πρόσβαση στο ράφι στην ιταλική αγορά»...

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η επόμενη μέρα που έχουμε μπροστά μας είναι το δεδομένο ότι οι Ισπανοί έχουν ανακοινώσει αποθέματα ελαιολάδου στο τέλος Μαρτίου 1.430.000 τόνους και με μηνιαίες καταναλώσεις που τρέχουν στην Ισπανία στο ύψος περίπου των 125.000 με 130.000 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι στην έναρξη της επόμενης ελαιοκομικής περιόδους τα ισπανικά αποθέματα θα είναι περίπου 500.000 με 600.000 τόνους. Το νούμερο είναι πάρα πολύ υψηλό. Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα αποθέματα»... Έτσι, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κάλεσε τους παραγωγούς να θεωρήσουν ως “χαμένη” τη φετινή χρονιά και να βάλουν τα δυνατά τους για τη νέα σοδειά, προκειμένου να πάμε σε μεγάλες ποσότητες και εξαιρετικές ποιότητες.

Και τέλος τόνισε ότι «είμαστε η χώρα στην οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 60.000 τόνοι ελαιολάδου καταναλώνονται σε ανώνυμες συσκευασίες - ο γνωστός τενεκές που πουλιέται χύμα. Και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν (αξιόπιστα) στοιχεία. Υπάρχουν εκτιμήσεις. Αλλά στοιχεία δεν υπάρχουν»...

«Χρειάζεται ελαϊκή πολιτική»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ζήτησε επιτέλους από την ελληνική κυβέρνηση να τα λάβει σοβαρά υπόψη και να χαράξει μια ελαϊκή πολιτική όπως κάνουν τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Ιταλοί.

«Φανταστείτε ότι πριν από 15 μέρες βγήκε ο αντίστοιχος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ισπανίας και ανακοίνωσε στους Ισπανούς ότι θα τους στηρίξει το κράτος εάν η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατρακυλήσει κάτω από το 1,75 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι το ισπανικό κράτος θέλει να στηρίξει τον παραγωγό, θέλει να στηρίξει τα αποθέματά του και του δίνει κίνητρο να τα κρατήσει. Του δίνει κίνητρα να στηρίξει τη νέα παραγωγή που έρχεται. Εμείς πραγματικά εδώ στην Ελλάδα αυτά τα κίνητρα δεν τα έχουμε δει ποτέ. Και η ιταλική κυβέρνηση περνάει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της κονδύλια για τη στήριξη του ελαιολάδου»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News