«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

Κρήτη
«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις χωματερές και στα ρυάκια καταλήγουν τα “δηλητήρια” αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ανακύκλωσης

Κίνδυνος-θάνατος για τη δημόσια υγεία μέσα από τη συστηματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος αποτελεί για την Κρήτη το άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα των ληγμένων φυτοφαρμάκων και των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων που, αντί να πάνε στην ανακύκλωση αφού δεν έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός αυτός, καταλήγουν στις χωματερές και στα ρυάκια. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό απασχολεί και σε πανελλαδική κλίμακα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο συζητήθηκε ένα σχέδιο δράσης για την ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με τη συμμετοχή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων!

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε απευθυνόμενος προς τους φορείς ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Αντώνογλου, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.

Από την πλευρά του, ως υπόχρεος, ο ΕΣΥΦ παρουσίασε σε περίληψη το σχέδιο του φακέλου που θα καταθέσει για το δικό του σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιφυλάχθηκε να το μελετήσει, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, κατά την οποία θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Έως το τέλος του χρόνου η χώρα μας υποχρεούται να έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα εμπλέκει ολόκληρη την αλυσίδα πώλησης και διακίνησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και τον τελικό χρήστη, που είναι ο αγρότης.

«Αν θέλουν, υπάρχει λύση»

Στο μεταξύ, για την Κρήτη, στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας για τα φυτοφάρμακα που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως το πρόβλημα της ανακύκλωσης θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχε η απόφαση να επιστρέφονται τα άδεια κουτιά και τα ληγμένα φάρμακα από τον παραγωγό στον γεωπόνο, ο οποίος τους τα πούλησε, και από τον γεωπόνο στον πωλητή-αντιπρόσωπο της εταιρείας φυτοφαρμάκων. Και να αναλάμβανε στη συνέχεια η ίδια η εταιρεία φυτοφαρμάκων τη διαδικασία της ανακύκλωσης, μεταφέροντας τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα σε κάποια ειδική μονάδα ανακύκλωσης φυτοφαρμάκων.

«Εγώ συμφωνώ με την πρόταση αυτή», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο γεωπόνος και πρώην διευθυντικό στέλεχος της πρώην ΑΤΕ Κωστής Παπαδάκης, ο οποίος για δεκαετίες είχε άμεση επαφή με τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών προϊόντων της Νότιας Κρήτης και είχε προσωπική άποψη και αντίληψη γύρω από το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει με τα άδεια κουτιά και τα ληγμένα φυτοφάρμακα.

«Εάν αναλάμβαναν οι εταιρείες την υπόθεση αυτή, θα μπορούσε να υπάρξει λύση. Διότι ούτε οι παραγωγοί μπορούν, ούτε οι γεωπόνοι που πωλούν τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα. Μόνο οι εταιρείες οι μεγάλες. Για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει ένα νομοσχέδιο για να μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία».

«Η βροχή τα μεταφέρει παντού»

Ο Κωστής Παπαδάκης επισήμανε ότι «υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα. Διότι όλα αυτά πετιούνται σε ρυάκια κ.λπ. Τα παίρνει η βροχή και τα μεταφέρει παντού, ακόμη και στην παραλία που κάνουμε μπάνιο. Υπάρχει περίπτωση που εγώ ο ίδιος είχα δει μεγάλη ποσότητα κουτιών σφοδρού δηλητηρίου. Αυτού του βρωμιούχου μεθυλίου. Τα είδα σε μια περιοχή και τα έβγαλα φωτογραφία. Μάλιστα έτυχε να είναι ο δήμαρχος της περιοχής εκεί και με παρακάλεσε να μη δημοσιεύσω πουθενά αυτή τη φωτογραφία»!

Όπως εξηγεί ο γεωπόνος, «μιλάμε για τη δεκαετία του ’90. Το πρόβλημα σήμερα έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει ακόμα. Οι συσκευασίες των φαρμάκων, και ειδικά όταν είναι μεταλλικές, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Διότι δεν υπάρχει φροντίδα για να μεταφερθούν κάπου με ασφάλεια και να γίνει ανακύκλωση. Οπότε λογικό είναι αυτές κάπου να πετιούνται και ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί, πετώντας τις στον κάδο, κάπου θα πάνε. Κι εκεί που θα πάνε πάλι θα μολύνουν είτε την επιφάνεια του εδάφους, είτε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Όταν δεν υπάρχει ένα πλάνο για τη συλλογή αυτών των συσκευασιών και την ασφαλή καταστροφή, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα. Είτε μεγάλο, είτε μικρότερο»...

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης είπε: «Ταυτόχρονα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα από τα φάρμακα που έμειναν ληγμένα σε αποθήκες. Δηλαδή, μιλάμε για φάρμακα από παλαιότερα χρόνια, που είναι σφοδρά και θανατηφόρα δηλητήρια. Που υπάρχουν σε αποθήκες και θα πρέπει και γι’ αυτά να βρεθεί κάποια λύση. Δηλαδή, υπάρχουν σε αποθήκες συνεταιρισμών σε απομακρυσμένα χωριά. Και είναι φάρμακα αποθηκευμένα εκεί χρόνια, για τα οποία κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε στοιχεία για την Κρήτη γιατί δε γίνονται έλεγχοι. Καμία στατιστική. Και καμία εταιρεία δεν τα παρατηρεί αυτά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News