"2019 EU Industry Days": Φορολογία και γραφειοκρατία τα… εμπόδια

Κρήτη
"2019 EU Industry Days": Φορολογία και γραφειοκρατία τα… εμπόδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εκδήλωση για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας

Φορολογία και γραφειοκρατία είναι τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεράσουμε ως χώρα, ώστε να «γυρίσουμε σελίδα» στην ελληνική βιομηχανία.

Αυτή ήταν μια κοινή διαπίστωση από τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ηράκλειο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), στο πλαίσιο του “2019 EU Industry Days”.

Με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος μίλησε για τη νέα βιομηχανική πολιτική στη χώρα μας, συζητήθηκαν ζητήματα για την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου για τη μελλοντική πορεία της βιομηχανίας στην Ελλάδα και την εξαγωγή μέτρων βιομηχανικής πολιτικής.

Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρέμβαση με θέμα το ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής έκανε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γ. Μοσχόβης.

Αναλυτικότερα, στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση αναπτύχθηκαν έντονα οι προβληματισμοί του κόσμου της αγοράς για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής βιομηχανίας. Έγινε σαφές ποιο είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ελληνική βιομηχανία και τι θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, αναδείχτηκαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία και οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα, με κύριο ζητούμενο πάντα την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και τη στήριξη του κλάδου των εξαγωγών με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκη Καλαμπόκη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Σαββάκη, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Καπλάνη, τον πρόεδρο της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου κ. Αντωνακάκη και τον πρόεδρο της «Καράτζη Α.Ε.» κ. Αντώνη Καράτζη.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείωσε η τοποθέτηση του κ. Καράτζη, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΚΡΗΤΗ TV ήταν κατηγορηματικός: «Η Πολιτεία σίγουρα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των βιομηχάνων, αλλά και όλων των επιχειρηματιών, γιατί είναι πραγματικότητα ότι για να φύγουμε από την κρίση θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο»...

Εξάλλου, ο Αντώνης Καράτζης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε. πάμε καλά. «Έχουμε βεβαίως τη δυνατότητα να αντλήσουμε κεφάλαια σαν χώρα και σαν επιχειρήσεις, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τώρα όμως πρέπει και το ελληνικό Δημόσιο, με όποια κυβέρνηση κι αν είναι αυτή, να σκύψει να ακούσει τον επιχειρηματία, να ακούσει τα προβλήματα και να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε ένα-ένα λιθαράκι για να λύνουμε προβλήματα και να προχωράμε»...

Τέλος, ο γνωστός επιχειρηματίας τόνισε ότι είχε μια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους σε θέματα χρηματοδοτήσεων στη Ε.Ε.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάτι πήραμε επιτέλους», κατέληξε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε βήματα μπροστά»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV και απαντώντας στα ερωτήματα της Κατερίνας Σαλαπάτα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Προσπαθήσαμε στη συζήτηση αυτή να αναδείξουμε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και κυρίως την ανάγκη να διαμορφωθεί στρατηγική για τη βιομηχανία στην Ελλάδα και για τις εξαγωγές. Στρατηγική που να παίρνει υπόψη της τα ευρωπαϊκά δεδομένα που σήμερα είναι σε εξέλιξη και κυρίως να παίρνει υπόψη της και τα διδάγματα της κρίσης που βίωσε η χώρα. Η χώρα βίωσε μια καταστροφική κρίση, που ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών επί δεκαετίες. Σήμερα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την πορεία μας. Πρέπει να σχεδιάσουμε σε νέες βάσεις. Και θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στο να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση στις ανάγκες της νέας περιόδου».

Σε ό,τι αφορά το θέμα «επενδυτικά η Κρήτη πού βρίσκεται», μέσα από σχετική ερώτηση της Κατερίνας Σαλαπάτα, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε ως εξής: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε για την Κρήτη είναι ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση του μεγάλου προβλήματος των διασυνδέσεων με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και αυτό είναι η αφετηρία για να υπάρξει μια επενδυτική έκρηξη στον τομέα της ενέργειας καταρχήν. Στον τουρισμό πάει πάρα πολύ καλά. Και επίσης πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την παραγωγή γνώσης που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Να τη μεταφέρουμε στη βιομηχανία και στην παραγωγή, προκειμένου να περάσουμε σε αυτό που λέμε “οικονομία της γνώσης”. Η οικονομία μας θα πάει μπροστά εάν καταφέρουμε, καινοτομώντας, αξιοποιώντας τη γνώση δηλαδή, να γίνουμε ανταγωνιστικοί»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News