Κρήτη

Σκληρή ανακοίνωση από τη Σύγκλητο για το «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης»

«Όχι» στη μετονομασία του ΤΕΙ σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Δριμύ “κατηγορώ” προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξέπεμψε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκτακτη συνεδρίασή της, η οποία έλαβε χώρα χθες, καθώς, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠΕΘ «αποσκοπεί σε ποσοτική μεγέθυνση και όχι σε ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας».

Με την ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η Σύγκλητος τάσσεται κατά της μετονομασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, πράγμα που αφήνει νομικό παράθυρο σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας λειτουργήσει ερήμην.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, «η Σύγκλητος στην υπ’ αριθμ. 406η/15.4.2019 έκτακτη συνεδρίασή της, αφού έλαβε γνώση τού υπό κατάθεση σχεδίου νόμου με τίτλο “Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις”, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠΕΘ αποσκοπεί σε ποσοτική μεγέθυνση και όχι σε ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Δε μεριμνά για τις ανοικτές διαδικασίες πρόσληψης του καθηγητικού προσωπικού, για τη βελτίωση του λόγου καθηγητών/φοιτητών που είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων της φοιτητοκεντρικής εκπαίδευσης, για την εξασφάλιση των υποδομών και ακαδημαϊκών προϋποθέσεων, για τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα και πλήθος άλλων θεμάτων που είναι αναγκαία για μια πραγματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του όρου “συνέργειες” μπορεί να θεωρηθεί μάλλον ως ευφημισμός, καθώς διατηρούνται και ιδρύονται τμήματα με επικαλυπτόμενα αντικείμενα, χωρίς μελέτη για την προοπτική των αποφοίτων τους, με διασπορά σε διάφορες πόλεις της χώρας, χωρίς δυνατότητες διεπιστημονικών δράσεων και προγραμμάτων και χωρίς αξιολόγηση της δράσης των υφιστάμενων δομών και του προσωπικού».

Σχετικά με την ονομασία τού υπό ίδρυση πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την επωνυμία “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης”, επισημαίνει τα εξής:

«Η επωνυμία ενός φορέα είναι το πρώτο - κατά σειρά - στοιχείο, που καθορίζεται με την ιδρυτική ή συστατική του πράξη.

Η προτεραιότητα αυτή δίνεται διότι η επωνυμία διακρίνει τον φορέα αυτό από όλους τους άλλους αποτελώντας το διακριτικό του γνώρισμα, και ενέχει έναν υψηλό συμβολισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο θεσμικός μας ρόλος αξιώνει και επιβάλλει (όσον αφορά στην επωνυμία των φορέων στην ανώτατη παιδεία) την τήρηση διαχρονικών νομικών αρχών:

- Την αρχή της αλήθειας,

- Την αρχή της αποκλειστικότητας,

- Την αρχή της χρονικής προτεραιότητας και

- Την αρχή της σύνδεσης της επωνυμίας με τον φορέα της δραστηριότητας.

Αυτές οι αρχές έχουν τεθεί για να μη δημιουργείται πρόβλημα παραπλάνησης στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία με κάποιον που δικαιούται να τη φέρει και για να αποτρέπεται ο κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ δύο φορέων, που έχουν τον ίδιο μεν σκοπό αλλά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια.

Για τον λόγο αυτό καθιστούμε γνωστή την αντίρρηση του Ιδρύματός μας στη χρήση αυτής της επωνυμίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι αυτό που του δόθηκε ιδρυτικά ως δικαίωμα το αξίζει διαχρονικά ως επίτευγμα».

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

«Πρέπει να αποφευχθεί η χρήση του ονόματος “Πανεπιστήμιο Κρήτης”»

Σχετικά με τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως εκφράζεται μέσα από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, τοποθετήθηκε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ιωάννης Καρακάσης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι λογικό. Εκφράζουμε την αντίδρασή μας σε αυτό. Υπάρχει μια υπεύθυνη τοποθέτηση για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία τι εννοούμε σε αυτό. Εάν είναι να μετονομαστεί σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι λέξεις “Πανεπιστήμιο Κρήτης” δημιουργούν όντως πρόβλημα και νομίζω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί. Θα είναι καλό για όλους μας. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών, αλλά και της Βουλής και των πολιτειακών παραγόντων».

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και εάν το υπουργείο Παιδείας θα αναιρέσει τον αρχικό σχεδιασμό του...

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια