Λαϊκή αγορά Αλικαρνασσού: Ξανά σε «τοίχο» η χωροθέτηση

Κρήτη
Λαϊκή αγορά Αλικαρνασσού: Ξανά σε «τοίχο» η χωροθέτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βέτο” από τους περιοίκους της οδού Αρτεμισίας για τη μεταφορά της

“Σύννεφα” ξανά για τη λαϊκή αγορά της Τρίτης στη Νέα Αλικαρνασσό, η μεταστέγαση της οποίας πηγαίνει από εμπλοκή σε... εμπλοκή! Μετά τα “ναυάγια” με τις άλλες περιπτώσεις που εξετάστηκαν (ο πρώην “Φάρος”, η Ηροδότου και το οικόπεδο του Επιμελητηρίου) και υπό την ασφυκτική πίεση πλέον του χρόνου, αφού το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί μέχρι τις 25 Απριλίου, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έβαλε στο τραπέζι μια νέα πρόταση, που προβλέπει την προσωρινή μεταφορά της αγοράς στις οδούς Αρτεμισίας και Διονυσίου. Όμως και αυτή η πρόταση “σκοντάφτει” σε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες!

Στην οδό Αρτεμισίας, για του λόγου το αληθές, έχει σημάνει ξεσηκωμός, με τους περιοίκους να συλλέγουν υπογραφές διαμαρτυρίας, καλώντας τη Λότζια να αποσύρει τη νέα πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση. Κάτοικοι αλλά και εργαζόμενοι στην οδό Αρτεμισίας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στη Περιφέρεια Κρήτης και στα μέσα ενημέρωσης, οι περίοικοι διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη λειτουργία λαϊκής στην οδό Αρτεμισίας.

Οι ίδιοι παραθέτουν το σκεπτικό τους, εξηγούν τους λόγους που δεν πρέπει να πάει εκεί η λαϊκή και ζητούν την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης από τον Δήμο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Στην επιστολή τους προς τον δήμαρχο, οι περίοικοι της οδού Αρτεμισίας αναφέρουν: «Κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, ξανά στο ίδιο έργο θεατές; Δε θα δεχτούμε την πρόταση για λειτουργία λαϊκής αγοράς στην οδό Αρτεμισίας τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού, που μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν τη λαϊκή αγορά της Τρίτης, ένα δε εξ αυτών, το οικόπεδο του πρώην “Φάρος”, είχε τεθεί σε διαβούλευση ως προσωρινή λύση, έως την οριστική εγκατάσταση στο οικόπεδο μπροστά στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Κύριε δήμαρχε, στην οδό Αρτεμισίας λειτουργούν επιχειρήσεις-καταστήματα, φαρμακεία και πλήθος ιατρείων γιατρών με διαφορετικές ειδικότητες, είναι είσοδος-έξοδος της λεωφόρου Ικάρου, με σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη πάρκινγκ πέριξ των οδών αυτής. Εεπίσης λειτουργεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο παραπλεύρως της οδού, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών και των γονέων τους. Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι στην οδό Αρτεμισίας ζουν άνθρωποι με παραπληγία και τετραπληγία, και χρειάζεται άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ αρκετά συχνά, διαφορετικά τίθεται σοβαρός κίνδυνος ζωής.

Κύριε δήμαρχε, εμείς οι δημότες που κατοικούμε και εργαζόμαστε στην οδό Αρτεμισίας δε θα ανεχτούμε την οχλαγωγία, τη δυσοσμία και τον εκμηδενισμό της δημόσιας υγείας μπροστά στις πόρτες των σπιτιών μας, των επιχειρήσεων και των ιατρείων μας, δε θα δεχτούμε την πιθανότητα να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, και γι’ αυτόν τον λόγο προχωρούμε στη συλλογή υπογραφών ως πρώτο βήμα, πάντα σε συνεννόηση και με τον νομικό μας σύμβουλο, και στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες δράσεις.

Κύριε δήμαρχε, ζητούμε η πρόταση για λαϊκή αγορά στην οδό Αρτεμισίας να αποσυρθεί, γνωρίζοντας ότι επιθυμείτε μια λύση που δε θα μας προσβάλει και θα είναι προς το συμφέρων όλων των δημοτών».

Η απόφαση - εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

Θυμίζουμε ότι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε όλο το προηγούμενο διάστημα και το “γαϊτανάκι” των διαβουλεύσεων διαφορετικών σεναρίων “μετακόμισης” που “ναυάγησαν” για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η δημοτική Αρχή ξεκίνησε προ ημερών μια νέα, ύστατη προσπάθεια, ώστε να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” για τη λαϊκή που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 5 ημέρες η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού, που διεξάγεται κάθε Τρίτη από τις οδούς Δημοκρατίας-Καρίας στην οδό Αρτεμισίας μετά τη λ. Ικάρου μέχρι και την οδό Ηρακλείτου, και στην οδό Διονυσίου, από την οδό Ηροδότου έως και την οδό Μαυσώλου προσωρινά, μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να δώσει μόνιμη λύση, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς.

Η επιτροπή ανακάλεσε παράλληλα προηγούμενη απόφασή της, που προέβλεπε την προσωρινή (6μηνης διάρκειας) μετακίνηση της λαϊκής στον πρώην “Φάρο”, δεδομένου ότι η λύση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από εμπόρους-παραγωγούς και απορρίφθηκε από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης στην πρόσφατη εκρηκτική συνεδρίασή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News