Πολυτεχνείο Κρήτης - TUC ΤΙΕ Lab: Η εφαρμογή που «ζωντανεύει» τα κτήρια

Κρήτη
Πολυτεχνείο Κρήτης - TUC ΤΙΕ Lab: Η εφαρμογή που «ζωντανεύει» τα κτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζοντας τις όψεις των κτηρίων με ψηφιακά πινέλα και φαντασία

Φανταστείτε τα κτήρια να μην είναι λευκά ή γκρίζα, αλλά να έχουν χρώμα, να λειτουργούν ως τεράστιοι καμβάδες, να «κινούνται»...

Το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε αυτή τη φαντασία πραγματικότητα, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία της ανάπτυξης μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που «ζωντανεύει» με προβολές την όψη της πόλης και μάλιστα με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών!

Δηλαδή, άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν μια κοινόχρηστη υβριδική πλατφόρμα έκφρασης και επικοινωνίας μετατρέποντας επιλεγμένους τοίχους κτιρίων της πόλης τους σε μέσα διαλόγου και πολιτισμικής παραγωγής.

Ψηφιακά χρώματα και φαντασία

Το παραπάνω συνέβη, για πρώτη φορά δημόσια, στις 6 Απριλίου, στην Πλατεία Κατεχάκη στα Χανιά στο πλαίσιο συνεργασίας του TUC TIE Lab με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και τον δήμο Χανίων, μέσα από τη φαντασία των παιδιών με τα ψηφιακά πινέλα και χρώματα του TUC TIE Lab.

Στο αρχικό αυτό στάδιο η εφαρμογή προσφέρει βασικά εργαλεία γραφής και εικαστικής έκφρασης με στόχο να είναι γρήγορα οικειοποιήσιμη από άτομα κάθε ηλικίας.

Η συγκεκριμένη δράση προσκαλούσε παιδιά να δημιουργήσουν αστικά μηνύματα και να πειραματιστούν με την ιδέα των εφήμερων σχεδίων τους επάνω σε ένα κτίριο χρησιμοποιώντας ένα tablet, η οθόνη του οποίου προβάλλονταν live στην επιφάνεια του νέου Δημοτικού Θεάτρου στο Παλιό Τελωνείο.

Βέβαια, το συγκεκριμένο κτήριο στην Πλατεία Κατεχάκη στο Παλιό Λιμάνι Χανίων έχει αποτελέσει τον καμβά του TUC TIE Lab και κατά τους θερινούς μήνες του 2018, μέσω ηλεκτρονικών προβολών με projection mapping, ενώ η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε και για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

https://www.youtube.com/watch?v=3gnr8s9qsPg?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Πως λειτουργεί;

Η τεχνολογία πίσω από την εφαρμογή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο του projection mapping στο οποίο ειδικεύεται το TUC TIE Lab. Τα ερευνητικά projects αυτής της κατεύθυνσης εξετάζουν την ικανότητα της άυλης εικονικής παρέμβασης να μεταφέρει πλούσια αστικά μηνύματα με άμεση και έντονη απήχηση στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου προέκυψε από την ευρύτερη αναζήτηση λύσεων για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σαν ένα περιβάλλον διευρυμένης διεπαφής, ώστε να ανακτήσει τη σημασία του στην καθημερινότητα της πόλης ξεπερνώντας ταυτόχρονα το πρόβλημα του διάχυτου μόνιμου οπτικού θορύβου.

Η Ερευνητική ομάδα του TUC TIE Lab: Ιάσονας Πατεράκης, Μάριος Χριστουλάκης, Νεφέλη Μανουδάκη, Μαριάνθη Λιάπη και Κωστής Ουγγρίνης (Διευθυντής).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News