Κρήτη

Ανδρέας Γιακουμάκης: «Δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί θα γυρίσει στην Κρήτη»

Με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορητηρίου συνεχίστηκε χθες η δίκη για το bullying στο Βαγγέλη Γιακουμάκη - Ένταση με τον πατέρα του Βαγγέλη

Εν μέσω σφοδρών εντάσεων συνεχίστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για το bullying σε βάρος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Χθες η πολύκροτη δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Τελικά, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση άλλων μαρτύρων. Μεταξύ των ατόμων που κατέθεσαν χθες βρισκόταν και ένας πρώην σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Πρόκειται για το άτομο το οποίο είχε ταξιδέψει από τη Βραζιλία - όπου βρισκόταν - στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανακριτική διαδικασία. Ο εν λόγω νεαρός είχε, εξάλλου, μεταφέρει στους υπεύθυνους της σχολής τα όσα φέρεται να βίωνε ο αείμνηστος Γιακουμάκης. «Τον καθίσανε με το ζόρι και τον ξυρίσανε, τον είχαν κλείσει μέσα σε μία ντουλάπα και του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει κάνοντάς τον τζουκ μποξ και του έκλειναν το ζεστό νερό», είπε χθες ο συγκεκριμένος μάρτυρας, αναφερόμενος σε γεγονότα όπως αυτά του μεταφέρθηκαν από άλλο σπουδαστή της σχολής. Εξάλλου, ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι, κατά την άποψή του, ο Βαγγέλης δεν είχε πει τίποτα σε κανέναν για τα όσα βίωνε, επειδή φοβόταν μην αποκοπεί από την παρέα των Κρητικών.

Εκτός από τον εν λόγω μάρτυρα του κατηγορητηρίου, κατέθεσαν χθες άλλοι δύο πρώην συμφοιτητές του Βαγγέλη, αμφότεροι κρητικής καταγωγής. Ο ένας εξ αυτών ήταν το άτομο το οποίο φέρεται να μετέφερε στον προηγούμενο μάρτυρα κάποια από τα περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα σε βάρος του Γιακουμάκη. Ο νεαρός, ο οποίος φέρεται να είναι συγγενής με έναν εκ των κατηγορουμένων, χαρακτήρισε τον Βαγγέλη ως έξυπνο, ήρεμο και ευγενικό άνθρωπο, που δεν πείραζε ποτέ κανέναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος μάρτυρας φαίνεται να διαφοροποιήθηκε αναφορικά με τα όσα είχε καταθέσει αρχικά στις Αρχές, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από την Έδρα. Εξάλλου, την ώρα της κατάθεσης του νεαρού Κρητικού, ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη σηκώθηκε και είπε απευθυνόμενος στην Έδρα ότι κατανοεί απόλυτα το παιδί και πως «δεν μπορεί να πει πολλά γιατί θα επιστρέψει στην Κρήτη».

«Σήμερα γίνεται ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε», δήλωσε, πάντως, αποχωρώντας χθες από τα Δικαστήρια, ο πατέρας του άτυχου σπουδαστή, Ανδρέας Γιακουμάκης.

Εξάλλου, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, ανέφερε χθες ότι όλοι οι μάρτυρες πρέπει να πουν όλα τα πράγματα με το όνομά τους, την αλήθεια, όπως τη βίωσε ο καθένας. Όσον αφορά στην οικογένεια Γιακουμάκη, ο κ. Μπούκας επισήμανε ότι «δε θέλουν να αδικήσουν κάποιον». «Γνωρίζουν ότι όλα αυτά που ενστερνίζονται είναι αληθή. Έχουν άποψη για το τι συνέβη στο παιδί τους», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Μπούκας.

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, μάλλον εμείς βρισκόμαστε σε άλλη δίκη, καθώς αυτά που μεταδίδονται είναι παρασάγγας διαφορετικά από αυτά που διαδραματίζονται στο ακροατήριο. Επιφυλασσόμεθα προσεχώς για λεπτομέρειες», επισήμαναν σε κοινή τους δήλωση άπαντες οι συνήγοροι υπεράσπισης των 9 κατηγορούμενων Κρητικών.

Για «αίολες εκτιμήσεις και αόριστους αφουγκρασμούς, φήμες κάποιων εκ των συμφοιτητών του Βαγγέλη» έκανε λόγο, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης. «Όλα αυτά δυστυχώς ή ευτυχώς εκπίπτουν στο ακροατήριο, καθώς όταν τους ζητάμε να κατονομάσουν την πηγή της πληροφόρησής τους κανείς δε λέει κάτι το συγκεκριμένο παρά “άκουσα, είδα, δεν ξέρω, μου είπαν” κ.λπ. Όλα αυτά δυστυχώς συντείνουν σε μια καταστροφική αποδεικτική διαδικασία, που απλώς κουράζει και τίποτα δεν εισφέρει», δήλωσε με νόημα ο κ. Κοκοσάλης, προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση εκτιμά ότι, «αν δεν υπήρχε αυτό το βάρος της δημοσιότητας, δε θα απαγγέλλονταν και κατηγορίες. Γι’ αυτό και ομιλούμε περί κατασκευής. Ας ελπίσουμε ότι αυτό που έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου δε θα οδηγήσει σε καταδίκη προς τέρψιν κάποιας μερίδας των ΜΜΕ».

Στο “κόκκινο” η ένταση

Στο μεταξύ, η ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου χτύπησε “κόκκινο”, όταν, την ώρα που ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Χατζηδάκης απηύθυνε ερώτηση αναφορικά με το «εάν ο Βαγγέλης χρειαζόταν προστάτες», ο εισαγγελέας της Έδρας φέρεται να είπε ότι, εάν ο Βαγγέλης «μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του, ίσως σήμερα να ζούσε». Τα λόγια αυτά του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση σύσσωμης της υπεράσπισης, η οποία διαμαρτυρήθηκε στην πρόεδρο του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για «αντιδικονομική συμπεριφορά» του εισαγγελέα, επειδή διέκοψε συνήγορο υπεράσπισης την ώρα που απηύθυνε ερώτηση και προέβη, σύμφωνα πάντα με την υπεράσπιση, σε δήλωση-σχόλιο για τον Βαγγέλη. Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης, η υπεράσπιση αιτήθηκε την εξαίρεση του εισαγγελέα από την εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που προβλέπεται από τον κώδικα πολιτικής δικονομίας εάν «στο πρόσωπο δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού γεννιούνται υπόνοιες μεροληψίας». Η ένταση μεταφέρθηκε και στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, όταν η Έδρα επανήλθε, η πρόεδρος ζήτησε από τον κ. εισαγγελέα να ανακαλέσει, άλλως να δικαιολογήσει τα όσα είπε νωρίτερα, με τον ίδιο να λέει ότι ήταν ένα σχόλιο το οποίο ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και δεν προοιωνίζεται την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων. Κατόπιν αυτών, σύμφωνα πάντα με τον Ηρακλειώτη δικηγόρο, η υπεράσπιση προέβη στην ανάκληση της αίτησης εξαίρεσης του εισαγγελέα από τη δίκη και η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε κανονικά.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια