Κρήτη

Απόβαση Κρητικών συνεταιριστών στον Αραχωβίτη

Πυρ και μανία για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν σήμερα στην Αθήνα δεκάδες πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, που θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, για την καθυστέρηση που παρατηρείται φέτος στην έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών.

Οι συνεταιριστές δηλώνουν αγανακτισμένοι για την καθυστέρηση αυτή, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με την περυσινή χρονιά, όταν η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είχε αρχίσει από την πρώτη μέρα του Μάρτη!

Είναι χαρακτηριστική η σχετική καταγγελία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η οποία κάνει λόγο ακόμα και για «παιχνίδια με τις επιδοτήσεις των αγροτών»...

«Βρισκόμαστε στα μέσα του Απρίλη και η διαδικασία ενεργοποίησης δικαιωμάτων δεν έχει αρχίσει ακόμα. Το 2018 είχε ξεκινήσει την 1η Μαρτίου. Η διαδικασία της ενεργοποίησης δικαιωμάτων απαιτεί χρόνο και εμπειρία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σφαλμάτων και κατά συνέπεια απώλειας ενισχύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της συνεταιριστικής οργάνωσης. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο το ΥΠΑΑΤ να κωλυσιεργεί την έναρξη της ενεργοποίησης και να θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των δικαιούχων του νομού Ηρακλείου. Οι αγρότες είναι σε αναβρασμό. Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Δεν μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους ενεργοποιώντας για παράδειγμα την κάρτα του αγρότη. Το ΥΠΑΑΤ αδιαφορεί για όλα αυτά;».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από δεκάδες προέδρους Ενώσεων της χώρας που είναι κύριοι αποδέκτες των παραπόνων και των αποτελεσμάτων της καθυστέρησης αυτής».

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο»

Ο Ανδρέας Στρατάκης μίλησε σχετικά στην εφημερίδα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει τώρα. Ενώ πέρυσι είχαμε ξεκινήσει και δουλεύαμε από την 1η Μαρτίου, κάτι που όλοι το θέλουμε, τόσο οι παραγωγοί όσοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς, φέτος για λόγους που μόνο ο κ. Αραχωβίτης ξέρει έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα και πάμε σε μια κατάσταση που είναι πολύ ανησυχητική. Και είναι ανησυχητική διότι, λαμβανομένης υπόψη της ημερομηνίας που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή στις 15 Μαΐου, μεσολαβεί και το Πάσχα και το ΟΣΔΕ μέχρι σήμερα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Αν τις επόμενες μέρες ξεκινήσει, θα κληθούν οι φορείς μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να ενεργοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Οι παραγωγοί μας διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάρτα αγρότη από τα τραπεζικά συστήματα, με αποτέλεσμα εμείς να έχουμε σκοπό να συναντηθούμε στην Αθήνα 50 ή και περισσότεροι πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων για να διαμαρτυρηθούμε στον υπουργό, να ζητήσουμε εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό. Να μας εξηγήσει ποιοι είναι οι λόγοι που τέτοια εποχή δεν έχει ξεκινήσει το ΟΣΔΕ ακόμα. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους βάζει σε κίνδυνο όλο το κομμάτι του ΟΣΔΕ, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις»...

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή η καθυστέρηση έχει σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες περί ΟΣΔΕ, ο Ανδρέας Στρατάκης ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ δεν ξέρω τι κάνουν και ποιους εξυπηρετούν. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πέρυσι, επί Αποστόλου, είχαμε ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Τώρα τι θέλουν φέτος να κάνουν, εμένα δε με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει ότι, αν βγάλεις και τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν μπορούμε να καλεστούμε μέσα σε 15-20 μέρες να ενεργοποιήσουμε για 50.000 ανθρώπους τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης. Εμείς αυτό που τους λέμε είναι “ξεκινήστε, μην παίζετε παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών”»...

Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα ενεργοποιούν 650.000 παραγωγοί. Όπως εξάλλου είναι γνωστό, με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, η φετινή χρονιά είναι η τελευταία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων με βάση το υφιστάμενο καθεστώς. Από του χρόνου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και να έχει ξεκινήσει η επόμενη προγραμματική περίοδος, χωρίς να ξέρουμε τελικά αν θα ισχύουν στη διάρκεια αυτής τα ιστορικά δεδομένα και αν θα πάμε σε εξωτερική σύγκλιση ενιαίας ενίσχυσης ανά στρέμμα, ή όχι, κάτι που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια