Κρήτη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γκίκας Βούλγαρης: Από πειρατής στην Κρήτη κατέληξε στην Αυστραλία

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 9 Απριλίου

Ο πρώτος Έλληνας πατάει το πόδι του στην Αυστραλία

Στις 9 Απριλίου του 1829, ένας Ρωμιός πατάει το πόδι του στην Αυστραλία και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αποβιβάζεται στο νησί. Ο λόγος για τον Γκίκα Βούλγαρη, ο οποίος ήταν γνωστός στους Αυστραλούς ως «Τζίνγκερ».

Ο Βούλγαρης έμελλε να καταλήξει στην Αυστραλία λόγω της… πειρατικής του δράσης! Μάλιστα, ο «Τζίνγκερ» φέρεται να συμμετείχε σε πειρατικές επιδρομές που έλαβαν χώρα στ’ ανοικτά της Κρήτης. Τελικά συνελήφθη από τους Βρετανούς και αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο. Κατόπιν, ωστόσο, η ποινή του θανάτου μετατράπηκε σε φυλάκιση και εξορίστηκε από τις βρετανικές Αρχές στην Αυστραλία.

Βίος και πολιτεία του πιο διάσημου "καταραμένου" ποιητή

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Απριλίου του 1821 όταν γεννιέται στη Γαλλία ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς ποιητές όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Σαρλ Μποντλέρ, ίσως τον πιο διάσημο εκ των λεγόμενων “καταραμένων ποιητών”. Μεταξύ των περίφημων "poètes maudits", περιλαμβάνονται οι Φρανσουά Βιγιόν, Πολ Βερλαίν και Αρτούρ Ρεμπώ. Ο Σαρλ Μποντλέρ (γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ως Κάρολος Μποντλέρ) γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1821 στο Παρίσι. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά, κάτι που ο Μποντλέρ δεν της συγχώρησε ποτέ.

Σε ηλικία 18 ετών, ο νεαρός Σαρλ αποφασίζει να ζήσει μια ζωή κόντρα στις παραδοσιακές αστικές αξίες, που ενσάρκωναν γι’ αυτόν η μητέρα του και ο πατριός του. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση και ξεκινά να ταξιδέψει για τις Ινδίες, χωρίς τελικά να καταφέρνει να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο. Επιστρέφοντας στο Παρίσι συνδέεται ερωτικά με μια νεαρή μιγάδα, ωστόσο τα χρέη του τον θέτουν υπό δικαστική επιτήρηση το 1842. Ο Μποντλέρ ξεκινά να γράφει ποίηση.

Παράλληλα, ως κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος εναντιώνεται στις πομπώδεις μορφές του Ρομαντισμού. Το 1848 συμμετέχει στην παρισινή εξέγερση, «προάγγελο» της Παρισινής Κομμούνας, παίρνοντας μέρος στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι εργάτες στη γαλλική πρωτεύουσα. Εξάλλου, όπως και οι Ουγκό και Φλομπέρ, έτσι και ο Μποντλέρ δε δίσταζε να εκφράσει την απέχθειά του για τον Ναπολέοντα τον Γ’.

Τελικά, το 1857, σε ηλικία 36 ετών, εκδίδεται η συλλογή ποιημάτων του με τίτλο “Τα άνθη του κακού”. Αρχικά, η συλλογή θα θεωρηθεί ότι προσβάλλει τα «δημόσια και καλά ήθη». Στη δεύτερη έκδοση του 1861 έχουν “κοπεί” έξι ποιήματα, η δημοσίευση των οποίων απαγορεύτηκε από δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα, ο Μποντλέρ αφήνει τη Γαλλία και εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες. Εκεί θα γράψει για τη βελγική μπουρζουαζία, την οποία περιγράφει ουσιαστικά ως καρικατούρα της γαλλικής αστικής τάξης.

Στο Βέλγιο, ο ποιητής θα συναντήσει και τον Φελισιέν Ροπ, ο οποίος θα επιμεληθεί την εικονογράφηση των “Άνθεων του κακού”. Έχοντας προσβληθεί από σύφιλη, ο Μποντλέρ πεθαίνει στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1867. Ήταν μόλις 46 ετών. Τάφηκε στο 5ο τμήμα του κοιμητηρίου του Μονπαρνάς, στον ίδιο τάφο με τη μητέρα του και τον πατριό του. Μετά τον θάνατό του, η φήμη του ποιητή γιγαντώθηκε και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές όλων των εποχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια