Κρήτη

Το ΤΕΙ γίνεται Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τα νέα τμήματα που ιδρύονται

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τρίτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αποκτά η Κρήτη, μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το νέο ΑΕΙ, θα ονομάζεται Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης και η ακαδημαϊκή του διάρθρωση θα «στηρίζεται» στα γνωστικά αντικείμενα του, ήδη υπάρχοντος, ΤΕΙ Κρήτης. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στο Σχέδιο Νόμου, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, προσεχώς, και ειδικότερα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου: «Ιδρύεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, […] με έδρα το Ηράκλειο. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (Τ.Ε.Ι. Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. […] Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. μεταφέρονται στα αντίστοιχα, […] Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης».

Με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία νέου "Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης" και δίνει την δυνατότητα μετά από χρόνιες διεκδικήσεις να μπεί ουσιαστικά το Λασίθι και ο Άγιος Νικόλαος στον χάρτη της Γ/θμιας εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός χαιρετίζοντας την παραπάνω προοπτική  δήλωσε  :

" Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει  ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και βέβαια εναπόκειται στην συνέχεια στους πολιτικούς όλων των βαθμίδων να συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση  προβλεπομένων στο νομοσχέδιο.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτή την εξέλιξη, υπογραμίζοντας επίσης, ότι η στόχευση των τελευταίων χρόνων για την ενίσχυση και αναβάθμιση των αθλητικών δομών του Δήμου, αποτέλεσε όπως γίνεται αντιληπτό τον πλέον σοβαρό παράγοντα για την λειτουργία του τμήματος " Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού" με έδρα τον Άγιο Νικόλαο.

Προφανώς απαιτείται περαιτέρω συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών, διαδικασία που ο Δήμος Αγίου Νικολάου, είναι έτοιμος να ακολουθήσει συνεργαζόμενος με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ευχαριστούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον βουλευτή Λασιθίου κ. Μανόλη Θραψανιώτη καθώς και τα κυβερνητικά στελέχη για την συμβολή τους στην επίτευξη ενός βήματος σημαντικού - κατά κοινή  ομολογία - για τον νομό συνολικά.

Οι σχολές και τα τμήματα του νέου ΑΕΙ

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, το οποίο και έχει δώσει στη δημοσιότητα το esos.gr, στο Μεσογειακό πανεπιστήμιο Κρήτης θα ιδρυθούν οι εξής 5 Σχολές:

 • Σχολή Επιστημών Υγείας, με έδρα το Ηράκλειο
 • Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο
 • Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Ηράκλειο
 • Σχολή Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο
 • Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, με έδρα το Ρέθυμνο

Ταυτόχρονα, πρόκειται να ιδρυθούν τα ακόλουθα 17 Τμήματα:

 1. Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας
 2. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας
 3. Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Σητεία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας
 4. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
 5. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
 6. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
 7. Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
 8. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
 9. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών
 10. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών
 11. Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής, με έδρα το Ηράκλειο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών
 12. Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, με έδρα τα Χανιά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών
 13. Τμήμα Χημικών Μηχανικών, με έδρα τα Χανιά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών
 14. Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με έδρα το Ρέθυμνο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών
 15. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα το Ρέθυμνο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών
 16. Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
 17. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, με έδρα την Ιεράπετρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας

Για πρώτη φορά στην Κρήτη Τμήμα Φυσικής Αγωγής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα Τμήματα που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου, θα ιδρυθούν, για πρώτη φορά, στην Κρήτη.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ιδρύεται το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ένα Τμήμα, η ίδρυση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των αθλητικών φορέων της Κρήτης από το 1995.

Επιπλέον, τα Τμήματα Μηχανικών Βιοϊατρικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Χημικών Μηχανικών αποτελούν Τμήματα ΑΕΙ, αντίστοιχα των οποίων δεν υπήρχαν, μέχρι σήμερα, στην Κρήτη.

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία του

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου, οι Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, αναμένεται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020.

Ενώ, αναφορικά με τα Τμήματα, το Σχέδιο Νόμου αναφέρει: «Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων του παρόντος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοιατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας, η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».

Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο

Πέραν των νέων Τμημάτων, στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ιδρυθεί το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα το Ηράκλειο.

Το Π.Ε.Κ. θα αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα:

 • Αναδυόμενων Τεχνολογιών, µε έδρα το Ηράκλειο
 • Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, µε έδρα το Ρέθυμνο
 • Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, µε έδρα το Ηράκλειο
 • Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, µε έδρα τα Χανιά
 • Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, µε έδρα τον Άγιο Νικόλαο
 • Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, με έδρα το Ηράκλειο.

Αναλυτικά, ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου, όπως το παρουσιάζει το esos.gr, ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια