Βροχές, νοτιάδες και αφρικανική σκόνη «χτυπούν» την Κρήτη - Πότε βελτιώνεται ο καιρός

Κρήτη
Βροχές, νοτιάδες και αφρικανική σκόνη «χτυπούν» την Κρήτη - Πότε βελτιώνεται ο καιρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ακόμη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και αυτό το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, «η αναμενόμενη αυτή αλλαγή είναι αποτέλεσμα ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο κινείται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς το Νότιο Ιόνιο, επηρεάζοντας έτσι τον καιρό και στο νησί μας με βροχές και πρόσκαιρη ενίσχυση των νότιων ανέμων, ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης».

Ασθενείς βροχές έκαναν την εμφάνισή τους χθες το μεσημέρι στο νησί, αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και ανατολικότερα. Οι βροχές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, θα διατηρηθούν έως και τις μεσημβρινές ώρες σήμερα.

«Οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες ακόμη περισσότερο, φτάνοντας σε ένταση τα 4-5 μποφόρ. Μεγαλύτερη όμως ενίσχυση αναμένεται στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης, με την έντασή τους να φτάνει στα 6-7 μποφόρ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι άνεμοι αυτοί δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού. Η θερμοκρασία για αύριο (σ.σ. σήμερα) Σάββατο θα κυμανθεί κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης σε περιορισμένα επίπεδα ξεκίνησε χθες το απόγευμα και αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι.

«Από το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι και μετά, αποκαθίσταται ένα πολύ καλύτερο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη διατηρώντας όμως τα ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, και μικρή την πιθανότητα για εκδήλωση κάποιας ασθενούς παροδικής βροχής, ιδιαίτερα για τα δυτικά και ορεινά τμήματα του νησιού.

Ο ήπιος και ανοιξιάτικος αυτός καιρός θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και αυτοί από το Σάββατο, διατηρώντας εντάσεις στα 3 με 4 μποφόρ. Από τη Δευτέρα όμως θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν στα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, με την ελάχιστη στους 12ο C στις παράκτιες περιοχές και τη μέγιστη κοντά στους 20ο C», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News