default-image

Τα 90α γενέθλια του Κρητικού Χρήστου Σαρτζετάκη

Κρήτη
Τα 90α γενέθλια του Κρητικού Χρήστου Σαρτζετάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ανώτατος δικαστικός έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη

Στις 6 Απριλίου του 1929 γεννιέται στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης ο ανώτατος δικαστικός εν συντάξει και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο Σαρτζετάκης που συμπληρώνει σήμερα 90 χρόνια ζωής, έλκει, μάλιστα την καταγωγή του - κατά το ήμισυ - από την Κρήτη, καθώς ο πατέρας του, που ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόταν από τα Χανιά.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1985 έως το 1990. Ωστόσο, ήταν ήδη καταξιωμένος στο πανελλήνιο, λόγω της παραδειγματικής γενναιότητας, ακεραιότητας και ευσυνειδησίας που επέδειξε κατά την άσκηση του ανακριτικού έργου στην περίφημη υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σαρτζετάκης δέχτηκε τότε μεγάλες πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης ΕΡΕ, αλλά και από ηγετικά πρόσωπα της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εξάλλου, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου 1989-1990.

Η παρθενική πτήση της “Ολυμπιακής Αεροπορίας”

Εξήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παρθενική πτήση της “Ολυμπιακής Αεροπορίας”, μετά την εξαγορά της από τον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. Τη δεκαετία του ’50, η - τότε - ΤΑΕ (“Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις”) αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Η επιβατική κίνηση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας σημείωνε πτώση και το 1955 αποφασίζεται η εκκαθάρισή της, με απώτερο σκοπό την πώλησή της. Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε με προσφορά 60 εκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο κανείς ιδιώτης δεν ενδιαφέρθηκε, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στα τέλη του Ιουλίου του 1956 υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Αριστοτέλη Ωνάση: Η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε - μεταξύ άλλων - την αποκλειστική εκμετάλλευση των αεροπορικών συγκοινωνιών της χώρας. Το 1957 η ΤΑΕ μετονομάζεται σε “Ολυμπιακή Αεροπορία” (αγγλιστί: Olympic Airways) και στις 6 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη της πτήση: Ήταν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το οποίο έγινε με ελικοφόρο DC-3 και πιλότο τον κυβερνήτη Παύλο Ιωαννίδη.

Ο αρχικός στόλος της εταιρείας ήταν 15 ελικοφόρα αεροσκάφη (14 DC-3 κι ένα DC-4), ενώ αριθμούσε συνολικά 835 υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονιά ξεκίνησε και το δρομολόγιο Αθήνα-Ρώμη-Παρίσι-Λονδίνο. Τον επόμενο χρόνο καθιερώνονται οι πτήσεις Αθήνα-Ζυρίχη-Φρανκφούρτη και Αθήνα-Τελ Αβίβ, ενώ το 1959 παραλαμβάνονται και τα πρώτα αεροσκάφη τύπου De Havilland 48.

Όταν η "κόντρα" ΕΔΑ και ΕΡΕ μετέτρεψε τη Βουλή σε... “ρινγκ”

Πριν από 59 χρόνια λαμβάνει χώρα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου σύρραξη μεταξύ δεξιών και αριστερών βουλευτών. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Απριλίου του 1960, όταν τέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το εκρηκτικό μετεμφυλιακό κλίμα και η τεράστια πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας - αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία - φανερώνεται με τον πλέον έντονο τρόπο: Βουλευτές της κυβέρνησης αποκαλούν τους συναδέλφους τους της ΕΔΑ «Βούλγαρους» και οι τελευταίοι τους απαντούν λέγοντάς τους «ταγματασφαλίτες». Η κατάσταση ξεφεύγει και οι πιο θερμόαιμοι των δύο κομμάτων έρχονται στα χέρια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή. Χαρακτηριστικό της έντασης του επεισοδίου είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε η επέμβαση της Χωροφυλακής, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η ηρεμία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News