default-image

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: «Μηδέν» το αποτέλεσμα για τα πανωτόκια των αγροτών

Κρήτη
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: «Μηδέν» το αποτέλεσμα για τα πανωτόκια των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρά ο μηχανισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία

Με δύο σοβαρά πλεονεκτήματα προχωρούν οι διαδικασίες στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Αθηνών, φέρνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που χρωστούν στους ασφαλιστικούς φορείς φαίνεται να δρομολογούνται θετικές εξελίξεις, αλλά πάει “περίπατο” η κυβερνητική δέσμευση για τα αγροτικά πανωτόκια στο κακό κομμάτι της ΑΤΕ, αφού μόνο... μία αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς... Σε γενικές γραμμές πάντως, το Επιμελητήριο Αθηνών διαπιστώνει ότι οι ρυθμοί έχουν αρχίσει να “τρέχουν” ταχύτερα από πριν για την ένταξη των ενδιαφερομένων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πιο αναλυτικά, συνολικά 60.443 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησής τους για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, το οποίο και δημοσιεύει τα τελευταία στοιχεία ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα δύο μειονεκτήματα.

«Αν και οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς δύο σημαντικά μειονεκτήματα. Καταρχάς, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα, άρα και δυνατότητα ρύθμισης, οι επαγγελματίες που έχουν κλείσει, πλέον, τα βιβλία τους, αλλά συνεχίζουν να “κουβαλούν” τα βάρη του παρελθόντος. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, οι ρυθμίσεις των ελεύθερων επαγγελματιών εξαντλούνται στα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, χωρίς να υπάρχει ούτε δείγμα ρύθμισης οφειλών από δάνεια». Αυτό σημειώνεται σε θέμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, όπου δημοσιεύονται τα τελευταία στοιχεία ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ όσον αφορά τα στοιχεία ως προς τη διαδικασία ένταξης, αθροιστικά μέχρι προχθές Τρίτη 2 Απριλίου είχαν ξεκινήσει να ετοιμάζουν αίτηση 60.443 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 6.582 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.844, δηλαδή περίπου 1 στους 3,6 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζεται η εξής εικόνα:

* Επιχειρήσεις

- 40.207 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 9.729 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 2.892 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 770 σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.273 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.

- 1.665 υπέβαλαν βεβαίωση πληρότητας και 1.172 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.

- 245 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρυθμίστηκαν τα χρέη των αντίστοιχων οφειλετών.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες

- 18.722 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 11.462 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 3.334 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

- 730 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς την ΑΑΔΕ.

- 959 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

- 1.395 είναι το σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ).

* Αγρότες

- 1.514 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 1.084 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 356 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

- 134 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς την ΑΑΔΕ.

- 127 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς το ΚΕΑΟ.

- 1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς ΥΕΕ (Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου)-χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

- 204 είναι το σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό εκκαθάριση).

Τι γίνεται με τον νόμο για τα πανωτόκια;

Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, οι φόβοι και οι ανησυχίες όσων υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει η αποκατάσταση της αδικίας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν χρέη στο λεγόμενο “κακό κομμάτι” της ΑΤΕ, αφού δεν έχει ληφθεί υπόψη μόνο ο νόμος για τα πανωτόκια, αλλά μπαίνουν διάφορες διαδικασίες που δε βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει πολλές φορές πάνω από το διπλάσιο του αρχικού δανείου, αλλά για διάφορους λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους δεν είχαν υπαχθεί το 2004 στον νόμο για τα πανωτόκια.

Έτσι, μόνο με αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης εξακολουθούν παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα, από το 2004 μέχρι και σήμερα, να βρίσκουν το δίκιο τους, μέσα όμως από πολύχρονες διαδικασίες και πολύ μεγάλο κόστος προσφυγής όχι μόνο στα πρωτόδικα δικαστήρια, αλλά και στα Εφετεία.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου που δημοσίευσε η “Νέα Κρήτη”, για ολοσχερή μηδενισμό χρέους 140.000 ευρώ από οφειλόμενα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, που πέτυχε αγρότης από το Αιγίνιο Πιερίας, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να του επιστραφούν και 22.835 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φώτιο Βαγενά, η τράπεζα άσκησε έφεση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε η υπ’ αρ. 10/2019 απόφαση που έκρινε όμοια με την πρωτόδικη απόφαση και τελεσίδικα ακύρωσε τη διαταγή πληρωμής, μηδενίζοντας οφειλή 139.598,36 ευρώ από οφειλόμενα δάνεια της πρώην ΑΤΕ. Έτσι, επέστρεψε τα 22.835,70 ευρώ συμψηφίζοντάς τα με την άλλη υπαρκτή οφειλή των 28.914,83 ευρώ, μειώνοντάς την στα 6.079,13 ευρώ, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει. Η απόφαση πρόσφατα κατέστη αμετάκλητη και έτσι δρομολογείται η άρση της κατάσχεσης που είχε επιβάλει η τράπεζα στον αγρότη σε τραπεζικούς λογαριασμούς του, δεσμεύοντας επιδοτήσεις του.

Είχε δε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Βαγενάς (έχοντας κάνει σχετικές δηλώσεις στον “Αγρότυπο”) ότι «η υπόθεση αυτή είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ορθής εφαρμογής του νόμου των πανωτοκίων, που σώζει αγρότες από αυθαίρετες και ανύπαρκτες αξιώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News