ΤΟΜΥ: Γιατί τις αγαπούν οι Κρητικοί;

Κρήτη
ΤΟΜΥ: Γιατί τις αγαπούν οι Κρητικοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνούν τις 129.000 οι εγγραφές στις Τοπικές Μονάδες Υγείας της Κρήτης - Τι παρέχουν οι ΤΟΜΥ;

Οι εγγραφές στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν σε όλη την Κρήτη εδώ και περίπου 15 μήνες είναι 129.360, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Μάλιστα, μόνο στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου έχουν γίνει 75.820 εγγραφές και ακολουθούν 38.268 εγγραφές στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων, 12.624 στο Ρέθυμνο και μόλις 2.648 στην περιφερειακή ενότητα του Λασιθίου.

Τι είναι οι ΤΟΜΥ;

Η Το.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) είναι η βάση του συστήματος υγείας και το πρώτο σημείο επαφής στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στελεχώνεται από Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), της οποίας έργο είναι η παροχή δωρεάν, καθολικής και ποιοτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό, καθώς και οι δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς ή/και παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό.

Τι παρέχει η ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός;

  • Ο οικογενειακός γιατρός και η Ομάδα Υγείας διαχειρίζεται χρόνια προβλήματα υγείας που τυχόν υπάρχουν (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, ΧΑΠ, κατάθλιψη)
  • Παρακολουθεί την ανάπτυξη των παιδιών και φροντίζει για τον εμβολιασμό τους
  • Ρυθμίζει και συνταγογραφεί τη φαρμακευτική αγωγή σας (ωστόσο αποσπασματική αντιγραφή συνταγών σε ασθενείς που δεν παρακολουθούνται στη Μονάδα δεν είναι δυνατή)
  • Προγραμματίζει τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις (π.χ. μαστογραφία, test PAP)
  • Προάγει συνολικά την υγεία σας (π.χ. διακοπή καπνίσματος)
  • Παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας όταν χρειάζεται
  • Αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα υγείας όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά
  • Παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα υγείας όταν αυτή χρειάζεται

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κοινωνική λειτουργό της ΤΟΜΥ για παροχή συμβουλευτικής, διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ασφαλιστικούς φορείς, βοήθεια στην έκδοση επιδομάτων, κ.λπ. (δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου).

Η διαδικασία εγγραφής στις ΤΟΜΥ

Η διαδικασία εγγραφής στις Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι πολύ απλή. Ο πολίτης, αφού επιλέξει την ΤΟΜΥ στον δήμο που διαμένει, μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής με ένα αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, ένα αποδεικτικό τόπου κατοικίας ή μια υπεύθυνη δήλωση που παρέχεται από τις ΤΟΜΥ, ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για την εγγραφή και των παιδιών μιας οικογένειας, αλλά και την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Η εγγραφή σε μια Τοπική Μονάδα Υγείας δεν εμποδίζει τη σχέση ενός ασθενούς που πάσχει από χρόνιο νόσημα με τον θεράποντα γιατρό του. Αντιθέτως, ο εξειδικευμένος γιατρός συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρόνιους ασθενείς και να συνεργάζεται με τον οικογενειακό γιατρό για πιο συστηματική και πλήρη παρακολούθηση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις Τοπικές Μονάδες Υγείας για να δεχτούν βοήθεια για επείγον περιστατικό, χωρίς να έχει προηγηθεί ραντεβού, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, μιας και υπάρχει μια επί της ουσίας αποσυμφόρηση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” τόσο η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Ελένη Μαυρομμάτη, όσο και ο υποδιοικητής Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Οι εγγεγραμμένοι πολίτες μπορούν να απευθύνεται στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου που εφημερεύει ή στο ΕΚΑΒ.

Οι στόχοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Στόχος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι να προωθήσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου θεμελίωση του κοινωνικού κράτους. Ιδιαίτερα στοχεύει στην επίλυση των βασικότερων στρεβλώσεων που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας: τον κατακερματισμό της φροντίδας, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού προαγωγής και πρόληψης, τη συνταγογραφική αντιμετώπιση των νοσημάτων, την έμμεση συγκέντρωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εμποδίων στην πρόσβαση και την επιβάρυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων, τη στροφή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για περιστατικά πρωτοβάθμιας περιπατητικής φροντίδας, ως λύση ανάγκης, την αύξηση των ίδιων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που οφείλεται στην προκλητή ζήτηση, την παθητική ιδιωτικοποίηση και τη διόγκωση του φαινομένου των παράτυπων πληρωμών, και την απαξίωση των δημόσιων δομών υπηρεσιών υγείας, μέσα από τη συνεχή μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία με την παράλληλη εκροή ανθρώπινου δυναμικού εκτός του συστήματος, λόγω της ίδιας της απαξίωσης.

Υπενθυμίζεται πως στην Κρήτη σήμερα και κατά τους τελευταίους 15 μήνες λειτουργούν 12 Τοπικές Μονάδες Υγείας:

  • πέντε στην πόλη του Ηρακλείου
  • δύο στην πόλη των Χανίων
  • και από μία στο Μαλεβίζι, τη Χερσόνησο, το Ρέθυμνο, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News