Κόλπος Δερματά: Το εμβληματικό έργο που έμεινε στις… μακέτες

Κρήτη
Κόλπος Δερματά: Το εμβληματικό έργο που έμεινε στις… μακέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδέχτηκε η Λότζια την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών

“Εγκαίνια” στην τεχνητή πλαζ του Δερματά δεν πρόκειται να γίνουν. Το έργο, που από τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, παραδόξως, χαρακτηρίστηκε ως το «εμβληματικό» έργο αυτής της 5ετίας που θα ήθελε να μείνει από τη θητεία του στο Ηράκλειο, ναυάγησε οριστικά, αφού εκτελείτο χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν αξιοποίησε επί διετία καν το “τρικ” του επείγοντος χαρακτήρα αντιδιαβρωτικής προστασίας, μετά την κατάπτωση που είχε σημειωθεί στα πρανή της ακτής το 2010, παρότι με το κόλπο της επέκτασης για έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας προχωρούσαν σε συνολικότερη διαμόρφωση του κόλπου και τη δημιουργία τεχνητής πλαζ.

Η κατάληξη αυτή συμπληρώνει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αναποτελεσματικότητας στην ολοκλήρωση έργων στο Ηράκλειο, από την παρούσα δημοτική Αρχή. Αλλά αν στις περιπτώσεις των αναπλάσεων του κέντρου ή στο Καπετανάκειο τα έργα βάλτωσαν, στην περίπτωση του Δερματά, που ο δήμαρχος το αποκάλεσε το... εμβληματικό έργο (!) της θητείας του, το έργο σταμάτησε οριστικά.

Μόλις χθες, με τη δημοσιοποίηση του θέματος και την έκταση που πήρε και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, με τα όσα επί ένα μήνα τώρα αποκάλυψε η “Νέα Κρήτη”, η δημοτική Αρχή με μια ανακοίνωσή της, που επιβεβαιώνει πλήρως τα αποκαλυπτικά μας ρεπορτάζ, και με την παράθεση του έργου σε μακέτες (!) εκ νέου προσποιείται ότι δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί και το έργο σταματάει οριστικά, αναγγέλλοντας προσφυγή για έφεση στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, που “παγώνει” οριστικά το έργο, με επίκληση σε νόμιμες ενέργειες, όταν ακριβώς γι’ αυτό εγκαλείται στη σχετική απόφαση ότι εκτελούσε το έργο χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι και η αδειοδότησή του. Είναι μάλιστα απορίας άξιο ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, που όταν αποκαλύψαμε στις 7 Μαρτίου αρχικά την προσωρινή διακοπή τότε των εργασιών, και πάλι με απόφαση της Αποκεντρωμένης, δήλωνε τότε ότι «είναι απλό γραφειοκρατικό θέμα, που θα λυθεί εντός τριών ημερών», ένα μήνα μετά κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ηρακλείου και αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση.

Έτσι, το κατά τα άλλα «εμβληματικό» (!) κατά τη δημοτική Αρχή έργο καθίσταται μια ακόμη “μαύρη τρύπα” στο Ηράκλειο.

 Με μακέτες... απάντησε η δημοτική Αρχή Ηρακλείου στο οριστικό μπλόκο που έβαλε με απόφασή της η Αποκεντρωμένη στην πλαζ του Δερματά

Η απάντηση του Δήμου και με μακέτες...

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου, παρά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για οριστική παύση των εργασιών, επιμένει ότι το έργο διαμόρφωσης του κόλπου Δερματά θα ολοκληρωθεί! Όλη η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

«Ο Δήμος Ηρακλείου έχει επιδοθεί από το 2014 σε μια μεθοδική προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο κόλπος του Δερματά, μετά από τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε το 2010 και την απραξία που ακολούθησε. Στόχος μας υπήρξε εξαρχής να γίνει η περιοχή απόλυτα ασφαλής για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, παίρνοντας ξανά τη μορφή που είχε πριν αρκετές δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι το έργο “Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά” (Π/Υ 2.000.000 ευρώ) περιλαμβάνει μια ήπια και πλήρως αναστρέψιμη διαμόρφωση, με προσάμμωση του κόλπου, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιδιαβρωτική προστασία που απαιτείται. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της εν λόγω περιοχής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για ταχύτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ο Δήμος Ηρακλείου έκανε ακριβώς ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας τις σχετικές παρατάσεις, προκειμένου να εκτελεστεί απρόσκοπτα το έργο. Τελευταία φορά, προχώρησε στην ανανέωση της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως τις 11/6/2019 (με την αρ. πρωτ. οικ. 598/11-12-2018 Απόφαση περιφερειάρχη Κρήτης) και διαβίβασε στις 20/12/2018 τον σχετικό φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Δύο μήνες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου (στις 22/2/2019) ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών των δύο Υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος, λάβαμε τελικά στις 2/4/2019 έγγραφο για τη μη χορήγηση παράτασης της έγκρισης του τεχνικού φακέλου και της εξαίρεσης από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Είναι προφανές ότι, λόγω της μη ολοκλήρωσης των εργασιών, η επικινδυνότητα για την οποία ο περιφερειάρχης κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει αρθεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ο Δήμος Ηρακλείου θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αυτό το σημαντικό έργο, έστω και αν υπάρξει καθυστέρηση μετά την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη.

Δε θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων και το Ηράκλειο να αποκτήσει την πρώτη του αστική παραλία».

Πώς ήταν ο κόλπος του Δερματά πριν τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί στο σημείο

Φωτογραφία από τη Λότζια, που δείχνει τον κόλπο του Δερματά μετά τα έργα αποκατάστασης

Η απόφαση-κόλαφος της Αποκεντρωμένης

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου αποφεύγεται επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στις επώνυμες καταγγελίες πολιτών περί αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος στον κόλπο Δερματά, παρότι αυτές αναφέρονται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, ενώ ταυτόχρονα για την ανυπαρξία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και το “τρικ” (!) με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνολικά κι όχι μόνο για την κατάρρευση τμήματος των πρανών το 2010 (!), στα όσα αναφέρει η ίδια απόφαση της Αποκεντρωμένης αποσιωπούνται εκκωφαντικά στην ανακοίνωση του Δήμου.

Μεταξύ άλλων, στην απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ρητά επισημαίνει: «Σας γνωρίζουμε ότι η αιτούμενη περαιτέρω παράταση ισχύος της απόφασής μας περί εξαίρεσης του έργου “Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου Δερματά” από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ως έργο επείγοντος χαρακτήρα (απόφαση Δ/νσης ΠΕΧΩΣ/ΑΔΚ αρ. πρωτ. 1563/25-04-2016, ΑΔΑ: ΨΤ1ΣΟΡ1Θ-Π26), δε δύναται να σας χορηγηθεί, δεδομένου ότι έχει παρέλθει πλέον, από την έναρξη ισχύος της ως άνω απόφασης, το ανώτατο χρονικό όριο των δύο ετών που τίθεται από τις σχετικές διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011, όπως ισχύουν. Ως εκ τούτου, παρέλκει η εξέταση του αιτήματός σας περί παράτασης της έγκρισης του τροποποιημένου τεχνικού φακέλου του εν λόγω έργου, δεδομένου ότι αυτή συναρτάται άμεσα με την έκδοση της απόφασης εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία, όπως προεκτέθηκε, δε δύναται να σας χορηγηθεί».

Οι επισημάνσεις της εφημερίδας  “Ν.Κ.” - Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Είναι πράγματι πρωτοφανής και εξόφθαλμη η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να κάνει τα έργα ανάπλασης στον κόλπο του Δερματά με την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών. Επιπλέον, οι καταγγελίες των πολιτών για αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος αγνοούνται πλήρως στην ανακοίνωση του Δήμου. Όπως παραδέχεται όμως η δημοτική Αρχή στη χθεσινή ανακοίνωσή της, επικαλούμενη την «καταστροφή» τμήματος του πρανούς στον κόλπο του Δερματά... και η οποία συνέβη το... 2010 (!), κατάφερε μετά από αίτημα στην Περιφέρεια, που κατέθεσε το 2018, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά, και εκδόθηκε μια απόφαση από την Πολιτική Προστασία για την κήρυξη της περιοχής σε δήθεν... έκτακτη ανάγκη, για να δικαιολογήσει την... παράκαμψη των διαδικασιών για την περιβαλλοντική προστασία, προκειμένου να κάνει το έργο όχι μόνο της αποκατάστασης του πρανούς, αλλά συνολικά της παρέμβασης στον κόλπο Δερματά, αλλά και τη δημιουργία τεχνητής πλαζ, αποφεύγοντας έτσι για την αδειοδότηση του έργου τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Και πήρε πράγματι τη 18η/12/2018 την απόφαση για την... παράκαμψη των διαδικασιών, η οποία όμως του έδιδε χρονική εξάμηνη προθεσμία για να κάνει τα έργα αποκατάστασης μέχρι την 11η/06/2019.

Και αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τούς “συνέλαβε επιτέλους με τη... γίδα στην πλάτη”, για το εξόφθαλμα παράνομο της διαδικασίας, μας... “φλόμωσαν” με τα σχέδια εικονικής πραγματικότητας, τις μακέτες, που περιλαμβάνει η ανακοίνωσή τους, για να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο και θα... συνεχίσουν τον αγώνα.

Έχουμε όμως μερικά ερωτήματα προς τον κ. δήμαρχο, τη λιμενική Αρχή και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου:

Η περιβαλλοντική «καταστροφή» του πρανούς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έγινε το 2010:

* Δεν είναι τουλάχιστον περίεργο να “ξυπνήσει” ο Δήμος οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά, το 2018, και να ζητήσει την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

* Δεν υπήρχε η δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν κανονικά οι περιβαλλοντικές μελέτες και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για να μη σταματήσουν οι εργασίες;

* Είναι ή όχι σωστό το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να κάνει όλη τη διαμόρφωση στο παραλιακό μέτωπο, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέχρι τις εκβολές του Γιόφυρου, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε στις υπηρεσίες η γνώση και η εμπειρία για τη διαδικασία αυτή, αλλά δεν επελέγη για να γίνει, γιατί κάποιος “έξυπνος” από την ηγεσία του Δήμου νόμισε πως θα “παρακάμψει” τη γραφειοκρατία, με την κήρυξη σε δήθεν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» της περιοχής;

* Και καλά, αφού πήρατε με το “κόλπο” αυτό την απόφαση για επεμβάσεις μέσα στο εξάμηνο, μέχρι τις 11/06/2019, γιατί δεν επισπεύσατε τις εργασίες για να τελειώσετε; Και εδώ ανίκανοι;

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έστω και μετά από... οκτώ χρόνια (!), προφανώς έγινε για να... ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της... ζημίας.

* Πού κολλάει σε όλα αυτά η... δημιουργία πλαζ στην περιοχή;

* Μήπως πρόκειται για έργο προστασίας του... πρανούς;

Η περιοχή αστυνομεύεται από το Λιμεναρχείο

* Σε παλαιότερες επεμβάσεις του Δήμου στο ίδιο παραλιακό μέτωπο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οι οποίες κρίθηκε ότι έγιναν χωρίς τις νόμιμες άδειες, και πρόστιμα επιβλήθηκαν στον Δήμο από τη λιμενική Αρχή, η οποία εξέτασε τον φάκελο, και στον εισαγγελέα και τα δικαστήρια σύρθηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου μετά από καταγγελία του Λιμεναρχείου. Εδώ, κύριοι του Λιμεναρχείου, έχετε εξετάσει τον φάκελο και έχετε αποφανθεί ότι δεν έχει υπάρξει παρανομία;

* Τώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σταμάτησε οριστικά τις εργασίες και το έργο βρίσκεται στον... αέρα, μήπως θα πρέπει να επέμβει και το Λιμεναρχείο;

* Αν, τέλος, περάσει η 11η/06/2019 και έχει λήξει χρονικά η άδεια για εργασίες εκτάκτου ανάγκης, παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφαίνεται ότι πλέον αυτή η παράταση δεν υφίσταται, έχει παρέλθει διετία και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, κάτι που είναι αδύνατον πλέον να συμβεί χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα επέμβετε, κύριοι, όπως και στο παρελθόν;

Η περιοχή εποπτεύεται από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου

* Εσείς, κύριοι της Κτηματικής Εταιρείας, που έχετε ευθύνη για τη μη αλλοίωση του αιγιαλού, εξετάσατε τον φάκελο και τον έχετε βρει σύννομο; Γιατί οι καταγγελίες επώνυμα πολιτών κατατέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μαζί με φωτογραφίες που δείχνουν την αλλοίωση αυτή.

Αυτά τα ερωτήματα προς το παρόν και αναμένουμε απαντήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News