Φάρμακα «σπανίζουν» στα... φαρμακεία

Κρήτη
Φάρμακα «σπανίζουν» στα... φαρμακεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» στο Ηράκλειο σε… 80 φάρμακα

Είδος εν ανεπαρκεία είναι στα φαρμακεία του Ηρακλείου ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων, ο οποίος προσεγγίζει... τριψήφιο νούμερο!

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, ο αριθμός των σκευασμάτων που λείπουν από τα συρτάρια και τα ράφια των φαρμακείων - άρα και από εκείνους τους Ηρακλειώτες που τα έχουν ανάγκη - βρίσκεται μεταξύ 80 και 90. Ο αριθμός ίσως δε μοιάζει “τεράστιος”, αλλά σε κάθε περίπτωση “χτυπά το καμπανάκι” για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά φαρμάκου.

Η φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας, όπως ακολουθείται, είναι αυστηρώς γραφειοκρατική, αφού εμπλέκονται πολλοί φορείς, προκειμένου να παραλάβει το σκεύασμα ο πολίτης στα χέρια του. Αρχικά, η φαρμακευτική εταιρεία δημιουργεί το σκεύασμα, το στέλνει στις αντιπροσωπίες ανά χώρα και ύστερα πηγαίνει στις φαρμακαποθήκες, όπου το προμηθεύεται συνήθως ο φαρμακοποιός. Είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκεται και το υπουργείο Υγείας ως θεσμικός παράγοντας. Το υπουργείο Υγείας είναι εκείνο που αναλαμβάνει τη ρύθμιση της φαρμακευτικής πολιτικής.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μέσα από αυτό το ρεπορτάζ επιχειρεί να ρίξει φως στη φαρμακευτική αγορά του Ηρακλείου. Γι’ αυτό τον λόγο, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το κ. Τσικανδηλάκη, ο οποίος μας έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Το αρχικό ερώτημα που τέθηκε είναι εάν υπάρχουν ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα στην ηρακλειώτικη αγορά.

Ο κ. Τσικανδηλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν με το ισχύον καθεστώς που υπάρχει και με τις τιμές που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη, ελλείψεις. Εντοπίζονται ελλείψεις σε όλη την γκάμα φαρμάκων και όχι σε κάποια συγκεκριμένα. Συνήθως, είναι σε φάρμακα πρωτότυπα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη τιμή στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό αναγκάζει τις εταιρείες είτε να μην τα φέρνουν στη χώρα, είτε αυτά που έρχονται στην χώρα τα ξαναεξαγάγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Με δεδομένο πως πολλά ρεπορτάζ από τον αθηναϊκό Τύπο έχουν έρθει στη δημοσιότητα που αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως τα αντι-υπερτασιακά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, ο κ. Τσικανδηλάκης ρωτήθηκε σε επίπεδο Ηρακλείου τι συμβαίνει. Ουσιαστικά, οι ελλείψεις αφορούν 80-90 φάρμακα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος ή νοσήματα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος. Βέβαια, ελλείψεις παρατηρούνται και στις ινσουλίνες, οι οποίες είναι ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη.

Τι αναφέρει ο κ. Τσικανδηλάκης

Η απάντηση του κ. Τσικανδηλάκη είναι χαρακτηριστική: «Δε θα έλεγα πως έχουν “στεγνώσει” τα ράφια των φαρμακείων. Αυτή τη στιγμή, οι ελλείψεις των φαρμάκων κυμαίνονται σε μια γκάμα φαρμάκων μεταξύ 80 και 90. Μιλάμε για παραδοσιακές ελλείψεις σε φάρμακα που δυσκολευόμαστε να τα βρούμε. Μιλάμε για φάρμακα αντι-υπερτασιακά, αλλά και ινσουλίνες. Επίσης, μιλάμε φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο, για την πήξη του αίματος. Μιλάμε για 80-90 φάρμακα».

Ο ίδιος απάντησε στο ερώτημα εάν γίνεται δέκτης παραπόνων και συγκεκριμένα εάν πολίτες εκφράζουν τα παράπονά τους για μια ενδεχόμενη έλλειψη ενός φαρμακευτικού σκευάσματος.

«Πάντα υπήρχε αυτό το παράπονο. Είμαστε δέκτες παραπόνων και από τον κόσμο και από τους συναδέλφους. Ο κόσμος ταλαιπωρείται μέχρι και τέσσερις φορές για να πάρει το φάρμακό του και πολλές φορές έρχονται για να λύσουν κάποιο τυχόν πρόβλημα με τα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα δεν έχει αναπτυγμένη βιομηχανία. Και από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγουν οι φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ένα ποσοστό της τάξης άνω του 80% των σκευασμάτων είναι από εισαγωγές, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών από την πλευρά της χώρας μας είναι αρκετά μικρό. Την ίδια στιγμή, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερο από το αντίστοιχο σκεύασμα εάν το αγόραζε κάποιος Ευρωπαίος πολίτης.

Ο κ. Τσικανδηλάκης μάς ανέφερε ως προς αυτό τις παράλληλες εξαγωγές όπως επικρατούν στην ελληνική επικράτεια.

«Ο λόγος δεν είναι αυτός. Αυτά που εισάγουμε εμείς τα εξάγουμε νόμιμα. Εγώ μιλάω για παράλληλες εξαγωγές. Έρχονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες των ντόπιων συμπολιτών μας και αυτά τα φάρμακα ξαναεξάγονται με νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό και έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες του Έλληνα πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γραφειοκρατία “χτυπά” και το φάρμακο

Ένα αναπόφευκτο ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζονται τα κενά που δημιουργούνται σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής.

«Τα κενά καλύπτονται με το να περιμένουμε με τη σειρά προτεραιότητας και το κάθε φαρμακείο να καλύψει τις ανάγκες που έχει ελλείψεις. Συνήθως καλύπτονται οι ανάγκες των φαρμακοποιών αλλά με πολλή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των ίδιων των φαρμακοποιών».

Τέλος, ο κ. Τσικανδηλάκης μίλησε για τα χαρακτηριστικά που έχει η φαρμακευτική αγορά σε επίπεδο Ηρακλείου, ενώ τόνισε πως ο Σύλλογος Φαρμακοποιών βρίσκεται τη δεδομένη χρονική συγκυρία σε ανοικτό διάλογο με το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 99% των φαρμάκων το παίρνουμε από τις φαρμακαποθήκες. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτό. Τα προβλήματα που έχουμε είναι κυρίως γραφειοκρατικά, τα οποία συζητάμε με το υπουργείο Υγείας. Έχει να κάνει με τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμακευτικών συνταγών, με τα έγγραφα τα οποία χρειάζονται για να γραφτεί μια συνταγή. Είναι ένα κομμάτι που θέλει λίγο δουλίτσα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News