Θάνατος Κατσούλη: Βγαίνει από τη φυλακή ο φίλαθλος του Ηροδότου

Κρήτη
Θάνατος Κατσούλη: Βγαίνει από τη φυλακή ο φίλαθλος του Ηροδότου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε κριθεί ένοχος για την υπόθεση θανάτου του Κώστα Κατσούλη τον Σεπτέμβριο του 2014

Αποφυλακίζεται - εκτός εξαιρετικού απροόπτου - σήμερα ο 30χρονος φίλαθλος του Ηροδότου, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις Κρητικούς οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς, Κώστα Κατσούλη, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαρύτατα στη Νέα Αλικαρνασσό, τον Σεπτέμβριο του 2014. και είχε αφήσει την τελευταία του πνοή περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.

Η υπεράσπιση του 30χρονου υπέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, το οποίο τον περασμένο Νοέμβριο επέβαλε ποινές κάθειρξης στον 30χρονο και σε δύο ακόμη οπαδούς του Ηροδότου για την πράξη της «θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης» σε βάρος του αείμνηστου Κατσούλη.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας για το εν λόγω αίτημα εκκρεμεί, ωστόσο, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου, κ. Διονύσης Βέρρας, η εισήγηση που έγινε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν υπέρ της αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική εισήγηση φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι συντρέχουν και οι τρεις αναιρετικοί λόγοι που προέταξε η υπεράσπιση του 30χρονου στην αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση αναίρεσης δικαστικής απόφασης στον Άρειο Πάγο, ο καταδικασθείς δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου, ενόψει του κινδύνου πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης του ίδιου ή της οικογένειάς του .

Με λίγα λόγια, ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για το αν θα αναιρέσει ή όχι την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση Κατσούλη.

Η υπεράσπιση του 30χρονου όντως προέβη σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, αίτηση η οποία συζητήθηκε χθες από το αρμόδιο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Εκεί βρέθηκε η σύζυγος του 30χρονου φιλάθλου του Ηροδότου, η οποία, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένη, ανέφερε στους εφέτες ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα βγάλει πέρα μόνη της. Μεταξύ άλλων, η γυναίκα τού 30χρονου είπε ότι είναι απελπισμένη, καθώς της είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μεγαλώσει χωρίς τον σύζυγό της το μόλις 8 μηνών μωρό τους. Τελικά, το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του 30χρονου, ο οποίος αναμένεται να βγει από τη φυλακή σήμερα Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος δεν προβεί τελικά σε αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ο 30χρονος θα επιστρέφει στη φυλακή για να εκτίσει κανονικά την ποινή του. Εντούτοις, σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος αναιρέσει την επίμαχη απόφαση, τότε, σύμφωνα και με τον κ. Βέρρα, η εκδίκαση της υπόθεσης θα διεξαχθεί ξανά από την αρχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δε θα καθίσει στο εδώλιο για να δικαστεί ξανά μόνο ο 30χρονος, αλλά και οι άλλοι δύο καταδικασθέντες (ηλικίας 28 και 36 ετών) που παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

«Ενόψει της συζήτησης που έγινε στον Άρειο Πάγο, την 1η Μαρτίου, της αίτησης αναίρεσης του εντολέα μου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και λόγω του ότι οι τρεις αναιρετικοί λόγοι που είχαν προβληθεί από την υπεράσπιση προτάθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνουν δεκτοί, κρίθηκε σκόπιμο κι αναγκαίο από την πλευρά της υπεράσπισης ότι, ενόψει του σοβαρού προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζει η οικογένειά του και το μόλις 8 μηνών παιδί του, να υποβάλει αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, έως ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος. Το Πενταμελές Εφετείο προφανώς πιθανολόγησε τη βασιμότητα των αναιρετικών λόγων, αφετέρου δε ότι η συνέχιση της έκτισης της ποινής τού εντολέα μου θα έχει ανεπανόρθωτη βλάβη γι’ αυτόν και την οικογένειά του, κι έτσι έκανε δεκτή την αίτησή του και τον αποφυλακίζει», δήλωσε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου, Διονύσης Βέρρας.

Η δίκη  -Ένοχοι οι τρεις

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους τους τρεις άνδρες, ηλικίας 36, 30 και 28 ετών. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών, ενώ ο 28χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρώτο βαθμό, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχους τον 36χρονο και τον 30χρονο, επιβάλλοντάς τους ποινές κάθειρξης 16 και 13 ετών, αντίστοιχα. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αθωώσει τον 28χρονο άνδρα. Ωστόσο, μετά τη δίκη, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής για τον 28χρονο απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News