Ο Μ. Καρτσωνάκης πήρε τη «σκυτάλη» στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Κρήτη
Ο Μ. Καρτσωνάκης πήρε τη «σκυτάλη» στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο Γιώργος Τερζάκης παρέδωσε τα καθήκοντα στο νέο προϊστάμενο

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε κατά τη διαδικασία αλλαγής σκυτάλης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όπου ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος Γιώργος Τερζάκης παρέδωσε καθήκοντα περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης στον Μανόλη Καρτσωνάκη.

Ο κ. Τερζάκης ευχαρίστησε το υπουργείο και τους συνεργάτες του, αλλά ιδιαιτέρως τους μαθητές. Ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, που παρέλαβε την Τρίτη και επίσημα καθήκοντα, εξήγησε ότι στόχευσή του είναι η κοινωνική διάσταση του σχολείου και η επόμενη μέρα για τους επόμενους μαθητές.

«Είμαι έτοιμος να συζητήσουμε»

Ο νέος διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης Διεύθυνσης, ενώ διευκρίνισε ότι κέντρο βάρους αποτελεί για τον ίδιο η κοινωνική διάσταση του σχολείου.

«Στόχος μου είναι η εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής στο δημόσιο σχολείο. Για κάθε κοινωνία, το σχολείο και μάλιστα το δημόσιο σχολείο είναι το βαρόμετρό της».

Ο ίδιος μάλιστα κατά τον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και αισθάνομαι την ευθύνη που συνεπάγεται η ανάληψη της θέσης του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τα τελευταία χρόνια, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη εξωστρέφεια όσον αφορά στις δράσεις της και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Θεωρώ ότι αυτή η αλληλεπίδραση με το κοινωνικό γίγνεσθαι αποτελεί ένα πολύτιμο συστατικό, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στον αποδοτικότερο σχεδιασμό και διαμόρφωση της περιφερειακής εκπαιδευτικής πολιτικής, και θα εργαστώ ώστε να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο.

Οφείλουμε να δώσουμε την απαραίτητη παιδαγωγική στήριξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, στους αυριανούς πολίτες της ψηφιακής εποχής, για να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις ψηφιακές προκλήσεις που καλούνται να αναμετρηθούν - συχνά χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες».

Παράλληλα, για τις προτεραιότητες που έχει θέσει τόνισε: «Είμαι έτοιμος να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις, να συνεργαστεί η ΠΔΕ με φορείς της εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τις επιστημονικές Ενώσεις, αλλά και με φορείς της Κρήτης, για να εκπονήσουμε δράσεις και προγράμματα παρεμβάσεων για τους μαθητές μας με διάφορα θέματα. Έχω πολλές ιδέες και σκέψεις και περιμένω και τις δικές σας, για να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο των παρεμβάσεών μας.

Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω ότι ως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης θα δώσω προτεραιότητα και σε ένα άλλο καινοτομικό σημείο που εισάγει ο Ν. 4547/2018: τη δημιουργική ώσμωση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα συνεργαστώ με το ΠΕΚΕΣ, το ΚΕΣΥ, τα ΚΕΑ, αλλά και με τις ΔΠΕ και ΔΔΕ, μέσα στο νέο πλαίσιο αλληλοκατανόησης και συναντίληψης που επιτάσσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εδραίωση και ανάδυση μιας νέας συνεργατικής σχέσης μεταξύ των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών - για να μην ξεχνάμε τον κεντρικό στόχο όλων μας. Ειδικότερα, θα αξιοποιήσω τον επιτελικό ρόλο του περιφερειακού διευθυντή και θα εργαστώ ώστε να ενδυναμωθεί η λειτουργική σχέση μεταξύ της ΠΔΕ και των υπόλοιπων δομών εκπαίδευσης, να προσδώσει τον απαραίτητο “βηματισμό” στις νέες δομές εκπαίδευσης ως συστατικού στοιχείου της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν».

Αναφερόμενος στον κ. Τερζάκη, είπε: «Διαδέχομαι έναν εξαιρετικό συνάδελφο, τον κ. Γεώργιο Τερζάκη, ο οποίος προσέδωσε κύρος και εξωστρέφεια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Ο κύριος Τερζάκης τίμησε τη θέση του διευθυντή της ΠΔΕ, εργάστηκε με εξαιρετικό τρόπο, συντόνισε και έδωσε θετική αύρα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Αποχωρώντας από τη θέση του διευθυντή ΠΔΕ Κρήτης, αφήνει ένα πολύ θετικό αποτύπωμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία της Κρήτης. Ο τρόπος διοίκησής του και τα αποτελέσματα που είχε έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη και θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό μου. Θέλω να του ευχηθώ καλή συνέχεια στην καριέρα του!

Η 25χρονη εκπαιδευτική εμπειρία μου έως τώρα έχει συνοδευτεί από την πολύχρονη υπηρεσία μου στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου - τα 20 από τα 25 χρόνια που είμαι εκπαιδευτικός υπηρετώ σε αυτό το σχολείο. Ξεκινάμε “με λογισμό και μ’ όνειρο”, επιζητώ και προσδοκώ τη βοήθεια όλων για να μπορούμε να αντικρίζουμε τα μάτια των παιδιών ήσυχοι ότι προχωρήσαμε έτσι ώστε να κάνουμε “τα όνειρα να πάρουνε εκδίκηση”. Τα καλύτερα να είναι πάντα μπροστά μας!».

Γιώργος Τερζάκης: «Θα τα πούμε από άλλα μετερίζια»

Ο κ. Τερζάκης αποχώρησε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μετά από τέσσερα χρόνια, δηλώνοντας ευχαριστημένος για το έργο που έγινε υπό δύσκολες συνθήκες. Όπως τόνισε συγκινημένος, οι συνεργασίες τόσο με το υπουργείο όσο με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς βοήθησαν στο να γίνει το έργο για τα σχολεία πιο δημιουργικό, σημειώνοντας: «Φεύγω ευχαριστημένος και πραγματικά ικανοποιημένος απ’ όλους τους συναδέλφους και όλους όσους συνεργάστηκα. Νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσω τα παιδιά, τα οποία, όποτε τους δίνουμε το βήμα, μας κάνουν πάντα περήφανους. Το πέρασμα του καθενός από την κάθε θέση τού αφήνει συναισθήματα που τον ακολουθούν, αλλά το σημαντικό είναι να αισιοδοξούμε και να προχωράμε παρακάτω».

Πάντως, ο Γιώργος Τερζάκης με μια αινιγματική δήλωση στην ΚΡΗΤΗ TV διευκρίνισε ότι θα εξακολουθήσει να είναι παρών και μαχητικός σε ό,τι αφορά τις δράσεις των σχολείων και όχι μόνο, καθώς όπως επισήμανε θα κινηθεί ως ενεργός πολίτης, αναφέροντας ότι «σαν ενεργός πολίτης, το επόμενο διάστημα θα έχουμε ξανά τον χρόνο να τα πούμε από άλλη θέση και άλλα μετερίζια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News